Työhyvinvointi

Oletko kyllästynyt työhösi – nappaa tästä motivaatiota uuden työn hakemiseen!

30.6.2017 klo 13:59

Tuntuuko sinusta siltä, että töihin paluuta ajatellessa ahdistus alkaa taas hiipiä mieleen? Tai oletko vain niin kyllästynyt nykyiseen työhösi, että se muodostaa jo uhan työhyvinvoinnillesi?

Työn mielekkyys ja tarvittaessa esimerkiksi työtehtävien monipuolistaminen kannattaa ottaa puheeksi esimiehen kanssa vähintään kehityskeskusteluissa, mutta jos mitään ei vuosien kulumisesta huolimatta tapahdu, kannattaa suunnata ajatukset uuden työn hakemiseen. Nyt työpaikkoja on huomattavasti enemmän auki kuin vuosi sitten, joten sikäli mahdollisuudet saada uusi työ ovat myös hieman helpottuneet.

Jos kaipaat vielä perusteluja sille, miksi työnhakuun kannattaa ryhtyä mieluummin liian aikaisin, tässä muutamia:

1. Työ- ja perhe-elämä vaikuttavat toisiinsa. Jos voit huonosti töissä, se voi heijastua myös perheeseesi.

2. Voimavarat ovat rajallisia – jos työ kuluttaa kaiken, mitä jää muulle elämälle? Entä mistä työhön saa uutta energiaa, jos sitä ei mistään tule?

3. Työstressiä voivat aiheuttaa mm. huonot fyysiset työolot, työtehtävien vaatimukset, epäselvyydet ja ristiriidat rooleissa, negatiiviset ihmissuhteet työpaikalla ja muu psykososiaalinen kuormitus, itselle epäsopivat työajat, ongelmat tai esteet työuralla etenemisessä, traumaattiset tapahtumat ja organisaatiomuutokset.

Jo laki velvoittaa työnantajaa edistämään työhyvinvointia, mutta myös jokainen työntekijä vaikuttaa omalla panoksellaan. Jos olet arvioinut ja tehnyt voitavasi näihin vaikuttamiseksi, ei muutoksia kannata odotella liian pitkään.

Työnhaku kannattaa aloittaa omien toiveiden kartoittamisesta: Millaista työtä haluaisit tehdä? Mitä elementtejä haluaisit työnkuvassasi olevan? Missä yrityksissä tällaisia tehtäviä voisi tehdä? Riittääkö nykyinen koulutuksesi toiveittesi mukaisiin tehtäviin? Onko muotoutuva työnhakusuunnitelmasi realistinen vai kaipaako se vielä tarkastelua?

Laita ansioluettelosi ajan tasalle. Jos se on päässyt hukkumaan, löydät täältä dokumenttipohjia». Seuraavaksi etsi Oikotieltä vähintään yksi työpaikkailmoitus, joka on lähellä toiveitasi. Katso mihin mennessä hakemus pitää jättää ja ryhdy rohkeasti työnhakuun.