Työhyvinvointi

Nukuitko hyvin?

Kevät on monelle uuden heräämisen aikaa, mutta toisille se saattaa aiheuttaa järjetöntä väsymystä jonka syytä on vaikea ymmärtää.

Säännöllinen unirytmi on hyvinvoinnin a ja o. Riittävä uni on tärkeää jaksamisen ja palautumisen kannalta. Miten säännöllisen unirytmin voisi opetella?

Säännöllistä unirytmiä tavoitellessa kannattaa olla johdonmukainen. Kannattaa mennä aina melko lailla samaan aikaan nukkumaan ja jos aamulla vielä nukuttaa, se kertoo että unta saisi olla enemmänkin,

Lisääntynyttä unentarvetta voi paikata nukkumalla lyhyet päiväunet alkuiltapäivästä, jos kokee, että se ei "vie yöunia". Toisaalta esimerkiksi kirkasvalolamppu heti aamulla sekä liikunta ja ulkoilu säästä riippumatta ovat tehokkaita keinoja torjua väsymystä.

Rauhalliset illat antavat rauhallisen unen

Unirytmin säilyttämiseksi voi tehdä paljon. Illat kannattaa rauhoittaa hyvissä ajoin. Nukkumista saattaa helposti suorittaa, jolloin siitä tulee stressitekijä.  Rauhoittua voi esimerkiksi lukemalla, kuuntelemalla musiikkia tai kävelemällä luonnossa.

Etenkin työasiat ja stressi valvottavat monia, jolloin unen määrä jää vähäiseksi. Väsyneenä työskentely käy entistä hankalammaksi: keskittyminen, uuden oppiminen sekä päätöksentekoa ja päättelykykyä edellyttävät tehtävät ovat vaikeampia. Univajeella on selvä yhteys myös mielialaan sekä yleisemmin terveyteen ja hyvinvointiin.

Unesta tinkiminen ei kannata

Moni saattaa arjen kiireissä tinkiä unesta, jotta saa omaa aikaa. Toisaalta levosta ja palautumisesta on vähitellen tulossa trendi, ja levon merkitys oivalletaan yhä paremmin niin työelämässä kuin urheilussakin.

Uni on ihmisen hyvinvoinnin peruspilareita ja tärkeää palautumisen kannalta. Silloin kun nukutaan tahallisesti vähemmän, voidaan puhua univajeesta. Univaje voi kuitenkin kääntyä helposti unettomuudeksi ja unihäiriöiksi.

Vaikka tilapäinen unettomuus kuuluu elämään, univaikeuksien pitkittyessä kannattaa hakea pikaisesti apua.

5 x nuku paremmin:

1. Pidä rytmi säännöllisenä. Ihmisen elimistö toimii sisäisen kellon mukaisesti. Pyri noudattamaan mahdollisimman säännöllistä rytmiä työnteossa, levossa, nukkumisessa ja ruokailussa. Mene nukkumaan ja nouse ylös samaan aikaan arkisin, ja mahdollisuuksien mukaan myös viikonloppuisin sekä lomilla.

2. Tunnista oma unentarpeesi ja nuku riittävästi. Normaali unentarve aikuisella on 7–8 tuntia yössä, mutta jotkut saattavat tarvita enemmänkin unta.

3. Syö ja liiku. Säännöllinen liikunta on tärkeää myös unen kannalta. Ulkoilu ja kevyt liikunta rentouttavat illalla. Hyvä iltapala on hiilihydraattipitoinen ja helposti sulava. Vältä illalla raskaita aterioita, alkoholia, energiajuomia, kahvia ja muita piristeitä.

4. Käsittele mieltä askarruttavat asiat ajoissa. Jos nukahtaminen on vaikeaa tai heräät aamuyöstä kesken unien murehtimaan, pidä päivällä ”huolihetki”, jolloin kirjaat mieltä painavat asiat ylös.

5. Rauhoitu ja rentoudu. Tietokoneelta ja älypuhelimelta kannattaa pysyä poissa ennen nukahtamista.

Vinkit: Terveystalo