Työhyvinvointi

Näin vältät lomastressin

Kukapa ei odottaisi kesälomaa kuin kuuta nousevaa. Kesäinen lepotauko tekee hyvää jokaiselle. Mutta miten vältät lomastressin? Lue vinkkimme ja nauti kesälomasi jokaisesta päivästä!

Kesälomaan liittyy suuria odotuksia. Kiireisen ja työntäyteisen alkuvuoden jälkeen kesäloma on ensimmäinen pitkä vapaa, jota moni odottaa jo varhaisesta keväästä lähtien. Työväsymys, odotukset, toiveet ja perheen sekä läheisten aikataulujen yhteensovittaminen saattavat kiristää pinnaa ja lomastressi valtaa mielen. Pysähtymällä ja rauhoittumalla heti loman alussa, ajatukset kirkastuvat ja lomasuunnitelmat selkenevät.

1. Rauhoita mielesi heti loman alussa. Laiskottele hyvällä omallatunnolla 1-2 päivää. Anna itsellesi aikaa orientoitua lomaan.

2. Keskustele kumppanisi/perheesi ja muiden lomaasi liittyvien läheistesi kanssa, millaisia odotuksia ja toiveita yhteiseen lomaan liittyy.

3. Suunnittele lomaa väljällä aikataululla. Loma ei saa olla suorittamista!

4. Varaa tarpeeksi aikaa joutilaisuudelle.

5. Keskity lomallasi niihin asioihin, jotka ovat sinulle aidosti tärkeitä.

6. Nuku hyvin. Syö hyvin. Käytä alkoholia kohtuudella.

7. Tapaa ystäviä ja sinulle rakkaita ihmisiä.

8. Pidä tekniikkalakkoa. Sulje puhelin ja sosiaalinen media. Sinun ei tarvitse olla tavoitettavissa 24/7.

9. Tee asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Vaikka olisit perheellinen tai parisuhteessa, ota lomalla myös omaa aikaa.

10. Kuuntele itseäsi. Joustoa tarvitaan, mutta älä tee kaikkia asioita toisten toiveiden mukaan. Terve itsekkyys on suotavaa.

Testaa oletko loman tarpeessa>>