Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työhyvinvointi

Myytti supersuorittajasta elää – ota hyvinvointi omiin käsiin

5.9.2019 klo 15:32

Tunnetko sinäkin supersuorittajan, henkilön joka on aina siellä missä tapahtuu ja saa aikaan paljon? Johtajat voivat toimia hyvinvoinnin roolimalleina, jolloin myytti supersuorittajasta voidaan murtaa.

Hintsa Performancella työskentelevä Director Business Development, Mentor Pekka Pohjakallio tietää, että työn vaatimukset kasvavat jatkuvasti. Työn kuormittavuus, lisääntyneet työmatkat, liikunnasta, palautumisesta ja unesta tinkiminen sekä huonot ruokailutottumukset vaikuttavat jaksamiseen ja arjesta suoriutumiseen. Miten tähän voisi saada muutosta?

Muutoksen voit tehdä vain sinä itse. Matka muutokseen alkaa kysymyksillä: Kuka olet? Mitä haluat? Hallitsetko itse omaa elämääsi?

– Monet johtajat tekevät tulosta oman terveytensä ja hyvinvointinsa kustannuksella. Olemme Hintsa Performancella kehittäneet ainutlaatuisen ja kokonaisvaltaisen palvelun suomalaisten yritysjohtajien hyvinvoinnin ja suorituskyvyn parantamiseen. Käytämme muun muassa F1-kuskien valmentamiseen kehitettyjä metodeja ja hyödynnämme maailman parhaiden tutkijoiden, asiantuntijoiden ja valmentajien osaamista, Pekka Pohjakallio sanoo.

Valmennusohjelman tavoitteena on parantaa suorituskykyä sekä ennaltaehkäistä terveysongelmia fyysiseen ja henkiseen jaksamiseen vaikuttavia osa-alueita kehittämällä. Yksilöllisesti räätälöidyllä valmennuksella saadaan tuloksia, jolloin pienikin muutos voi parantaa hyvinvointia ja suorituskykyä merkittävästi.

– Ohjelman avulla yhä useampi yritysjohtaja voi saada aikaan konkreettisia muutoksia hyvinvointinsa parantamiseksi. Työssään hyvinvoiva ja jaksava yritysjohto peilaa osaltaan yrityksen työntekijöiden hyvinvointia ja mahdollistaa  tuloksiin pääsemisen, Pohjakallio muistuttaa.

Hintsan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin malli

Kirurgiaan, ortopediaan ja traumatologiaan erikoistunut lääkäri Aki Hintsa seurasi 1990-luvulla huippujuoksija Haile Gebreselassien elämää. Hän oivalsi, että menestys on hyvinvoinnin sivutuote. Hintsa loi oivalluksensa pohjalta lääketieteeseen pohjautuvan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin filosofian, jonka oppeja ovat hyödyntäneet muun muassa F1-kuljettajat, kansainväliset huippu-urheilijat ja liike-elämän osaajat.

– Malli kuvataan Circle of Better Life -ympyränä, jossa keskellä on jokaisen oma identiteetti ja siitä kumpuava inspiraatio. Itsetuntemus, oman elämän merkityksellisyys ja yksilölliset tavoitteet ohjaavat jokapäiväisiä valintoja ja vaikuttavat näin yksilön kontrollin tunteeseen. Ytimen ympärillä ovat hyvinvoinnin muut osa-alueet: yleinen terveys, uni, ravinto, aktiivisuus, biomekaniikka ja henkinen energia. Mallissa korostetaan vaivojen ja sairauksien ennaltaehkäisyä omilla päivittäisillä valinnoilla, Pekka Pohjakallio valottaa.

Tutkimusten mukaan omilla päivittäisillä elintavoilla voidaan välttää noin 80 prosenttia ennenaikaisista sydän- ja verisuonitaudeista, 40 prosenttia erilaisista syöpätaudeista ja lähes kaikki liikalihavuuden aiheuttamat kuolemat. Johtajat kamppailevat usein jatkuvan matkustelun, liikunnasta ja unesta tinkimisen, vaativien päätösten ja työlle omistautumisen ristipaineissa. Voimavarat ovat kovilla.

– Yritysjohto voi toimia yrityksen roolimallina palauttaen oman energian ja elämän hallinnan, tasapainottamalla elämän osa-alueita yksilöllisistä lähtökohdista alkaen. Kokonaisvaltaisesti omasta hyvinvoinnistaan huolehtivan ihmisen suorituskyky nousee työpaikalla merkittävästi ja energiaa riittää myös vapaa-ajalle, Pohjakallio vinkkaa.

Supersuorittajasta hyvinvoinnin roolimalliksi:

  • Pitkät päivät poikkeus, mutta eivät sääntö
  • Johtajalla oltava herkkyys siitä, mitä työpaikalla tapahtuu ja miten siellä voidaan
  • Realistiset tavoitteet työntekoon – mutta ei hyvinvoinnin kustannuksella
  • Merkityksellisyyden lisääminen työyhteisössä ja yhteen hiileen puhaltamisen malli
  • Sanalliset ja sanattomat viestit näkyviksi
  • Palautuminen ja uni keskiöön – jokaisella ihmisellä erilaiset tavat palautua, mutta kaikki tarvitsevat riittävästi unta
  • Liikunta ja ravinto osaksi hyvinvointia
  • Oman näköinen työelämä: Persoonallinen tapa tehdä työtä ja omaan rytmiin sopiva aikataulutus, jos mahdollista – kaikki eivät ole aamuihmisiä (20 % on aamu- ja 20 % iltaihmisiä, 60 % jotain siltä väliltä)
  • Hyvinvoiva ihminen on parhaimmillaan töissä ja kaikessa elämässä.

Pekka Pohjakallio, Business Development Director, Mentor

Pekka Pohjakallion ura on keskittynyt hänen kahteen intohimoonsa: innovaatioihin ja hyvinvointiin. Hän työskentelee mentorina ja liiketoiminnan kehitysjohtajana Hintsa Performancessa. Pekka vastaa Hintsan globaaleista markkinoista, jolla rakennetaan kansainvälistä kasvua. Diplomi-insinööri on opiskellut viime aikoina positiivista psykologiaa ja logoterapiaa mentorityönsä tueksi. Vuonna 2011 Pekka Pohjakallio perusti 925 Design -yrityksen, joka on työelämän parantamista edistävä suunnittelutoimisto. Nyt yritys on osa Hintsa Performance -ohjelmaa. Suomen laajuisen tutkimuksensa tuloksena Pekka on kirjoittanut Workbook -kirjan, joka tarjoaa käytännöllisiä ratkaisuja tuottavuuden ja energian lisäämiseksi. Aiemmin Pekka työskenteli 19 vuotta johtotehtävissä Nokiassa. Hän on haluttu pääpuhuja erilaisissa tilaisuuksissa ja saa jatkuvasti erinomaista palautetta esityksestään.

www.hintsa.com