Uratarinat

Mikä minusta tuli isona – yrittäjä, juontaja Vappu Pimiä

Vappu Pimiä tunnetaan hersyvästä naurustaan ja positiivisesta elämänasenteestaan. Tie Suomen ykkösjuontajaksi ei ole kuitenkaan ollut itsestäänselvyys.

Vapun iloinen tervehdys kuuluu kauas ja sitä säestää tuttu hymy ja nauru, joka tempaa mukaansa. Mutta miten Vappu Pimiästä tuli ”koko kansan Vappu”?

– Ensimmäinen etappini televisiotyössä oli yli 20 vuotta sitten juontamani chat-ohjelma. Opiskelin juontajakurssilla radiotyönlinjalla Laajasalon HEOn opistossa – ja työ radiojuontajana kiinnosti suuresti. Kun sain hakemukseni perusteella mahdollisuuden chat-ohjelmassa, päätin tarttua tilaisuuteen. Olin aiemmin hakenut kaksi kertaa Teatterikorkeakouluun tuloksetta, mutta esiintyminen tuli elämääni myöhemmin radion ja television kautta, Vappu Pimiä muistelee.

Parikymmentä vuotta sitten juontajia oli paljon nykyistä vähemmän – ja Vappu innostui alasta todenteolla. Koska radioalan töitä ei aluksi löytynyt, hän työskenteli aluksi mediaseurantayrityksessä, mutta irtisanoutui, kun työ chatissa alkoi.

– 20 vuotta sitten elettiin chatien kulta-aikaa. Ajattelin aluksi olla vain hetkisen chat-juontajana, mutta siinä työssä vierähtikin 2,5 vuotta. Etsin edelleen kuumeisesti töitä radiosta, kunnes sain kesätyöpaikan Kiss FM:ltä ja pääsin sinne radiojuontajaksi. Yksi unelma oli toteutunut, Vappu summaa.

Kaikki työ on tärkeää

Vappu ei ole koskaan vähätellyt minkäänlaista työntekoa. Hän on aina ollut kova tekemään töitä ja saanut myös kotoaan realistisen mallin työntekoon.

Kaikki työ on arvokasta. On tärkeää, että voi kokea olevansa merkityksellinen juuri siinä työssä mitä tekee. Olkoonpa työ mitä tahansa, sen on oltava itselle merkityksellistä, Vappu pohtii.

Kesätyö Kiss FM:llä ei edennyt heti vakituiseen työsuhteeseen Vapun toiveista huolimatta, mutta kaikenlaisia radiotöitä riitti siellä ja täällä. 1,5 vuoden pompottelun jälkeen Vappu vakinaistettiin ja hän teki samaan aikaan töitä Kiss FM:llä ja Voice TV:llä.

– Voice TV:llä tein bändihaastatteluja ja kartutin kokemustani televisiokameroiden edessä. Sub tv:llä juonsin Money Line -ohjelmaa ja Soita ja voita -ohjelmaa. Sieltä minut bongattiin Big Brother Extran juontajaksi. Olin mukana BB-tiimissä viisi vuotta.

Myös radiotyöt jatkuivat ja Vappu suhasi edestakaisin studiosta toiseen. Ahkeruus palkittiin, kun häntä pyydettiin huippusuositun Tanssii tähtien kanssa -ohjelman juontajaksi Maikkarille.

– Olin vuonna 2008 tanssimassa TTK:ssa ja vuonna 2009 aloitin juontajana ohjelmassa. TTK:ta on todella mukava tehdä ja nautin suunnattomasti tiimin saumattomasta yhteistyöstä sekä tietenkin upeista tanssiesityksistä, Vappu hehkuttaa.

Suosikkiohjelmien vakiokasvo

Suosikkiohjelmat toisensa perään ovat saaneet Vappu Pimiästä oman luottojuontajansa ja omat Talk Show -ohjelmat ovat tuoneet esiin Vapun osaamista haastattelijana ja ihmisten kohtaajana.

– Korkojen kera oli hieno kokemus yhdessä ystäväni Jenni Pääskysaaren kanssa. Vapun valtakunta, Vappu ja Marja Live, Erilaiset äidit ja Tuubi – ovat kaikki olleet mielekkäitä työprojekteja, joihin olen uppoutunut täysillä, Vappu sanoo.

Mutta sitten tuli jotakin, joka vei yltiöromanttisen rakkauden puolestapuhujan mennessään, nimittäin Maajussille morsian!

– Rakastan Maajussille morsian -ohjelmaa. Ihmisten aitous, ihana maaseutu ja se lämpö, mikä niissä kohtaamisissa välittyy. Jännitän jokaisen maajussin puolesta ja toivon kaikille onnea ja rakkautta. Myös Maajussille morsian maailmalla -ohjelman tekeminen on ollut hieno kokemus – ja vaikka nyt korona-aikana onkin rajoitteensa matkustamisen suhteen, olen kiitollinen, että saimme tehtyä ohjelman ennen pahinta pandemiaa. On kiva tehdä töitä myös englanninkielellä, Vappu kiittelee.

Vaikka Vappu reissaakin ympäri Suomen ohjelman kuvauksissa, vetäytyy hän perheineen mökille Saloon aina kun mahdollista.

– Mökki on perheemme suosikkipaikka ja vietämme siellä aikaa niin paljon kuin mahdollista. Myös liikunta, kuten lenkkeily, nyrkkeily ja tietenkin avantouinti auttavat minua palautumaan, Vappu listaa.

Yrittäjä-äidin elämää

Vappu on juontajatyönsä lisäksi piin kova bisnesnainen, jolla on monta rautaa tulessa myös yritysrintamalla. Kotona tukena on aviomies Next Games Oy:n toimitusjohtaja Teemu Huuhtanen sekä 5- ja 8-vuotiaat tyttäret.

– Nautin yrittäjyydestä ja siitä, että saan tehdä töitä niin monipuolisesti. Olen mukana Ruokaboksissa, Suomen laiturikaupassa ja Kiitollisuuskoulussa oman yritystoimintani lisäksi. Minulle on tärkeää olla mukana yrityksissä, jotka koen merkityksellisiksi. Myös oma emaliastiastoni Muurlalle sekä yhteistyö Jokipiin Pellavan kanssa ovat tärkeä osa työtäni.

Pari vuotta sitten 40-vuotissyntymäpäivillään Vappu Pimiä asetti itselleen tavoitteen yritystoimintaan liittyen. Hän haluaa vielä 2-3 yritystä lisää, ennen kuin täyttää 50 vuotta.

– Toivon, että saan edelleen tehdä työtä televisiossa ja sosiaalisessa mediassa, olla mukana useissa erilaisissa yrityksissä ja viedä heidän sanomaansa eteenpäin. Vaikka en koskaan verkostoidu verkostoitumisen ilosta, olen iloinen, että olen saanut tutustua työni kautta niin erilaisiin ihmisiin ja pystynyt kehittämään yhdessä heidän kanssaan monenlaista yhteistyötä.

Koska Vappu tiedostaa, että työelämässä kilpailu on kovaa eivätkä asiat todellakaan tule aina helpolla, hän on opettanut asian myös tyttärilleen.

– Joskus kun tytöt marisevat töistäni, kerron realistisesti, että ilman työtä ei ole sitä ja tätä, ja että rahaa tarvitaan asumiseen, ruokaan, aivan kaikkeen elämiseen. Haluan opettaa lapsilleni, että raha ei ole itsestäänselvyys, vaan sen eteen täytyy tehdä töitä.

Toimittaja: Riikka Hollo
Kuvaaja: MTV3