Uratarinat

Mikä minusta tuli isona – rakennusalan yrittäjä Rickard Carlsson

Kuvassa rakennusalan yrittäjä Rickard Carlsson.

Rickard Carlsson ajatteli jo yläasteaikana käytännönläheisiä työtehtäviä. Rakennusalan ammattitutkinnon jälkeen urapolku oli melko lailla selvä.

Rickard Carlssonille rakennusalan yrittäjyys on juuri sitä mitä hän haluaakin tehdä. Rakennusalan ammattitutkinnon ja armeijan jälkeen Rickard työskenteli joitakin vuosia vene- ja moottorialan maahantuojalla, mutta kaipuu rakennusalalle oli kova. Kokemusta erilaisilla rakennusalan työmailla kartutettuaan Carlsson perusti oman yrityksen, RicMacin vuonna 2014.

– Työnjohtotehtävät ovat olleet minulle aina hyvin luontaisia ja helppoja. Olen tottunut myymään palveluja – ja yrittäjänä pystyn yhdistämään useita mielenkiinnon kohteitani; rakennusalan, työnjohdon ja myyntityön, Rickard Carlsson pohtii.

Rakennusalalla käy kova kuhina ja kilpailu on kovaa. Rickard Carlssonille on tärkeintä löytää omaan tiimiinsä luottotekijät ja alan huippuammattilaiset, jolloin laatu ja työmoraali ovat aina ensiluokkaisia.

– Vahva ammattiylpeys ja laatu ovat asioita joista emme tingi. Olemme erikoistuneet arvoasuntojen remontteihin pääkaupunkiseudulla. Vaativat sisärakennustyöt ovat erikoisalaamme, Carlsson kertoo.

Remontteja televisiossa

MTV3:n Kotoisa-ohjelma toi aivan uuden twistin rakennusurakoitsijan arkeen. Carlsson oli työn touhussa Tuusulan Asuntomessuilla, jossa he olivat rakentamassa messukohdetta, kun yhteydenotto Kotoisa-ohjelmasta tuli.

– Minulla oli normaali, kiireinen päivä Tuusulan Asuntomessualueella, kun puhelimeni soi ja minua pyydettiin mukaan Kotoisa-ohjelmaan. Luulin pyyntöä ensin vähän jopa vitsiksi, ennen kuin tajusin, että meitä oikeasti pyydetään ohjelmaan mukaan. Pyysin hieman miettimisaikaa, sillä halusin keskustella ensin työporukan kanssa asiasta. Kun kaikki näyttivät asialle vihreää valoa, vastasin kyllä – ja nyt olemme mukana ohjelmassa, Rickard Carlsson muistelee.

Televisiotyö ei ole Rickardille ennestään tuttua, mutta yhdessä sisustussuunnittelija Niina Ahosen kanssa he luovat ohjelmaan hyvän tasapainon.

– Olemme saaneet ohjelmasta hyvää palautetta ja myös asiakkaiden yhteydenottoja. Koska kuvaus- ja remonttiaikataulu on ohjelmassa tiukka, minulle oli erityisen tärkeää saada koko tiimin tuki ohjelmalle. Kun oma ydinryhmäni on mukana, voin luottaa, että työt sujuvat ja meillä on töissä myös hauskaa, Carlsson summaa.

Hyvät tekijät, suunnitelmallisuus ja tarkka aikataulutus olivatkin tae sille, että kuvausaikataulu pysyi 8,5 viikossa – ja siinä ajassa saatiin valmiiksi kuusi kohdetta Kotoisa-ohjelman katsojien nähtäväksi.

Suunnitelmallinen ja kannustava johtaja

Rickard Carlsson pyrkii olemaan suunnitelmallinen ja kannustava johtaja, joka kuuntelee työntekijöitä herkällä korvalla. Hän myös uskoo, että niin johtajana kuin työntekijänäkin voi kehittyä jatkuvasti.

Ihminen kehittyy koko ajan ja on ollut hienoa huomata kuinka yrittäjänäkin inspiroituu yhä uudelleen. Kun katson taaksepäin, olisin tehnyt monia asioita ehkä toisinkin, mutta kaikesta olen oppinut – ja se on hyvä asia. Yrittäjyyden viehätys on siinä, yksikään päivä ei ole samanlainen, Rickard pohtii.

Toki Rickard ymmärtää myös yrittäjyyden toisen puolen eli perheen merkityksen. Kotona vaimo sekä 6- ja 9-vuotiaat tyttäret kannustavat ja antavat voimaa välillä kiireiseen työarkeen.

– Kun perheasiat ovat kunnossa, voi keskittyä työntekoon. Välillä päivät venyvät ja yhteinen aika on kortilla, mutta sitten taas rauhoittuu. On tärkeää saada tukea ja kannustusta kotoa – ja ymmärtää, että kiire ei ole ikuista.

Rickard Carlsson ei halua kasvattaa yritystään vauhdilla, vaan mieluummin maltillisesti, pitkällä tähtäimellä.

– Totta kai suunnittelemme tulevaa ja kasvu kuuluu yritystoimintaan, mutta teemme sen hallitusti. Kotoisa-ohjelma tuo tunnettuutta ja hyvällä porukalla tulee onnistumisia. On hienoa, kun saamme tehdä niin monipuolisesti alan töitä, Carlsson summaa.

Usko unelmiisi

Nuorille urapolkunsa kanssa kamppaileville Rickard antaa hyvän vinkin; usko unelmiisi ja toteuta ne (omalla tavallasi).

Mieti mitä haluat tehdä, älä tee asioita vain siksi koska muutkin tekevät. Kun nautit tekemisestä, se palkitsee monin tavoin. Ja jos opinnot eivät tunnu omilta, vaihda suuntaa. Myöskään yrittäjyyttä ei kannata pelätä, sillä se voi avata aivan uusia työllistymisen mahdollisuuksia.

Rickard Carlsson nähdään keskiviikkoisin klo 20 MTV3-kanavalla esitettävässä Kotoisa-ohjelmassa.

Toimittaja: Riikka Hollo
Kuvaaja: MTV3