Uratarinat

Mikä minusta tuli isona – kampaamoyrittäjä Heini Mustonen

Kampaamoyrittäjä Heini Mustonen

Kampaamoyrittäjä Heini Mustonen työskenteli vuosia vakuutusalalla ennen kuin oma ura löytyi – aivan toiselta alalta.

Heini Mustonen on aina ollut kiinnostunut hiuksista ja sakset ovat pysyneet hänen kädessään pienestä saakka. Ammattiura hiusten parista löytyi kuitenkin vasta moninaisten käänteiden ja uupumuksen kautta.

– Olen aina tehnyt paljon töitä ja työskennellyt nuoresta lähtien; aluksi siivoustöissä, kioskilla, jakanut mainoslehtiä jne. 17-vuotiaana pääsin työmarkkinatuella töihin Sokokselle ja pidin työstäni kovasti. Opiskelu alkoi kuitenkin kyteä mielessäni, ja niinpä hakeuduin Kauppaoppilaitokseen opiskelemaan. Työskentelin Alepassa opintojeni ohella ja pääsin työharjoitteluun vakuutusyhtiöön, Heini Mustonen kertoo.

Työharjoittelupaikka oli käänteentekevä kokemus, ja pian Heini huomasi työskentelevänsä yrityksessä vakuutuskäsittelijänä. Työ meinasi viedä Heinin kokonaan mukanaan – ja kauppisopinnot venyivät viisivuotisiksi, mutta hän valmistui.

– Vuosia kestänyt työ vakuutuskäsittelijänä tuntui minusta jossakin vaiheessa ”nähdyltä” ja halusin muutosta toimenkuvaani. Osoitin työnantajalle kiinnostukseni muita tehtäviä kohtaan, mutta minusta pidettiin juuri vakuutuskäsittelijänä, joten asia jäi siihen. Sitten sain soiton, että minulle olisi tarjolla järjestelmäsuunnittelijan paikka. Otin paikan vastaan iloisena ja työskentelin tehtävässä viitisen vuotta, mutta jotain tuntui vielä puuttuvan, Mustonen muistelee.

Pysähtymisen paikka

Heinin työkuviot rullasivat omalla painollaan, mutta erään vaativan projektin jälkimainingeissa hän uupui totaalisesti ja jäi sairauslomalle. Jotain oli tehtävä.

Burn outin myötä aloin pohtia omaa jaksamistani ja työni mielekkyyttä aivan uudella tavalla. Koska hiukset olivat olleet aina kiinnostukseni kohde ja olin leikannut ja värjännyt lapsena Barbin hiuksia ja myöhemmin myös ystävieni kutreja, kampaaja-ystäväni otti kerran puheeksi, miksi en opiskelisi kampaajaksi. Otin vuorotteluvapaata, toivuin uupumuksestani ja aloitin kampaajan opinnot yksityiskoulussa, Heini Mustonen kertoo.

Opiskeluaika oli taloudellisesti niukkaa, mutta Heini oli päättänyt selvitä. Heti kampaajaksi valmistuttuaan hän irtisanoutui ja ryhtyi yrittäjäksi. Heini meni tuolipaikalle ystävänsä kampaamoon Espoon Niittykumpuun ja nautti uudesta työstään suunnattomasti. Kampaamossa työskenteli kolme yrittäjänaista ja yhden heistä perustettua oman kampaamonsa, Heini otti lisää lainaa, osti hänen osuutensa ja jatkoi liikkeessä edelleen.

– Työskentelin Niittykummun liikkeessä kaikkiaan yhdeksän vuotta. Kun vanha ostoskeskus purettiin, oli aika miettiä taas ”seuraavaa siirtoa”, ja tuolloin 3,5 vuotta sitten päätin perustaa aivan oman kampaamon uuteen ostoskeskukseen. Kampaamossani työskentelee nyt lisäkseni neljä kampaajaa, Mustonen muistelee.

Koronavuosi on ollut rankka, mutta opettavainen

Heini työskenteli uudessa liikkeessään ensin kuutena päivänä viikossa, mutta ymmärsi pian, että raju työtahti ei ole pidemmän päälle hyväksi. Muistot aiemmasta burn outista olivat vielä tuoreena mielessä.

– Olen reilun vuoden verran vähentänyt töitä ja tiedostanut oman hyvinvointini rajoja. Keväällä 2020 koronapandemian alussa oli lisäksi noin viisi viikkoa kestänyt hiljainen kausi, mutta sen jälkeen asiakkaita on taas onneksi riittänyt.

Kun on tehnyt tätä työtä jo niin kauan, osaa jo ennakoida ja arvioida erilaisia tilanteita – myös oman jaksamisensa suhteen.

Koronavuosi on ollut monelle kampaamoyrittäjälle äärimmäisen haastava, mutta Heini Mustonen on pyrkinyt ajattelemaan positiivisesti ja päivä kerrallaan. 19- ja 6-vuotiaat lapset ovat myös olleet iloisia siitä, että äiti on useimmin kotona eivätkä aivan kaikki illat mene työntouhussa.

– Vaikka korona-ajassa on paljon ikävää, niin on siinä onneksi myös hyvää. Olen nauttinut perheen parissa olemisesta, ulkoiluttanut naapurin koiraa ja levännyt kun siihen on ollut mahdollisuus. Myös kaksi kissamme ovat saaneet enemmän huomiota, kun olen ollut kotona, Heini hymyilee.

Inspiraatiota muille

Heinin mielestä parasta kampaajan työssä on se, että jokainen työ on oma lukunsa. Myös sosiaalisuus ja inspiraation antaminen asiakkaille ovat hänelle tärkeitä. Kampaajan työ on Heinille unelma-ammatti – jossa ei tarvinnutkaan piirtämisen taitoa, toisin kuin hän nuorempana luuli.

Työn mielekkyys näkyy minusta joka päivä. Saan ilokseni työskennellä mukavien asiakkaiden ja kivojen työkavereiden ympäröimänä. Aina se ei ole ollut helppoa, mutta kun löytää hyvän kombon työyhteisöön, jossa kemiat kohtaavat, ei voi kuin olla onnellinen.

Heinin esimerkistä myös moni hänen ystävänsä ja entinen työkaverinsa on uskaltautunut kokeilemaan siipiään omalla unelma-alallaan. Heini haluaakin kannustaa kaikkia tarttumaan rohkeasti omiin unelmiinsa ja ottamaan vastuun omasta työelämästään sekä elämän mielekkyydestä.

Joskus hyppy tuntemattomaan on paras ratkaisu. Aina voi palata entiseen, jos uusi urapolku ei ota tuulta alleen. Rohkeasti siis uusia uria kohti, Heini Mustonen kannustaa.

 

Mietitkö alan vaihtoa tai uusia työtehtäviä? Katso avoimet työpaikat.

Toimittaja: Riikka Hollo
Kuvaaja: Heini Mustosen albumi