Kesätyötarinat

Kojamolla tehdään yhteistyötä yli yksikkörajojen

Kojamo Oyj

Vastuu ja vapaus, itseohjautuvuus ja kesätyöntekijöiden osallistaminen – näin Hanna Uusitalo ja Ella Palo kuvailevat kesätyötään Kojamolla.

Vastuu ja vapaus, itseohjautuvuus ja kesätyöntekijöiden osallistaminen – näillä sanoin Kojamon kesätyöntekijät, HR-assistenttina toimiva Hanna Uusitalo ja markkinoinnin- ja viestinnän harjoittelija Ella Palo kuvailevat kesätyötään.

Hanna ja Ella hehkuttavat päässeensä osaksi työyhteisöä heti alusta alkaen.

– Täällä ei todellakaan tarvitse teroitella kyniä ja mapittaa papereita, vaan kesätyöntekijät otetaan todella vahvasti osaksi työyhteisöä ja koko organisaatiota, Hanna tuumaa.

Esimerkkinä hän mainitsee ideakilpailun, jossa kesätyöntekijöitä kehotetaan aktiivisesti tutustumaan yrityksen toimintaan ja innovoimaan uutta. Kehitysideat lähetetään suoraan toimitusjohtajalle, joka vie ehdotukset eteenpäin johtoryhmälle tarkasteltavaksi. Parhaimmat ideat palkitaan kesän lopuksi.

– Se on ainakin konkreettinen esimerkki siitä, että kesätyöntekijöiden puoleen käännytään ja meitä kuunnellaan. Matala hierarkia ja kesätyöntekijöiden osallistaminen ovat lisänneet työviihtyvyyttä. Arvostus näkyy pienten arkisten asioiden kautta.

– Olen päässyt mukaan palavereihin alusta lähtien, mikä on ollut tärkeä osa perehdytystä, Hanna kertoo.

– Mielipidettäni kysytään ja sillä on merkitystä. En ole pelkkä kesätyöntekijä vaan osa tiimiä, Ella komppaa.

Yhteistyötä yli yksikkörajojen

Yhteiset perehdytyspäivät ja vapaa-ajan aktiviteetit takaavat, että kesätyöntekijöiden yhteisö hitsautuu läheiseksi kesän aikana. Sekä Ella että Hanna kehuvat perehdytystä kattavaksi. Oman toimenkuvan lisäksi kesätyöntekijöitä autetaan ymmärtämään myös isompia kokonaisuuksia.

– Erityisesti viestinnässä työskennellessä on hyvä olla kartalla talon tapahtumista. Se helpottaa töiden tekoa, ja kokonaisuuden hahmottaminen auttaa myös ideoimaan uusia sisältöjä, Ella kertoo. Hanna puolestaan korostaa yhteisön merkitystä työn viihtyvyyden ja sisäisen motivaation kannalta.

– Meininki ei ole liian pönöttävä, Hanna toteaa.

– Kojamon yhteisö on ihan paras. Täällä välittyy todella vahva me-henki ja porukalla on takanaan pitkiä työsuhteita, mikä kertoo siitä, että jengi viihtyy. Täällä on todella hyvä draivi ja samaan aikaan asioita tehdään pilke silmäkulmassa.

Itsensä johtamista vastuun kautta 

Parasta kesässä on molempien mielestä kuitenkin ollut työhön liittyvä vastuu ja vapaus.

– Olen saanut työskennellä minulle sopivalla tavalla ja jaksottaa työpäiväni ilman, että niskaani hengitetään jatkuvasti, Hanna alleviivaa. Vastuu ja vapaus ovat myös auttaneet hahmottamaan työelämän vaatimuksia.

– Oman organisointikyvyn merkitys on korostunut, kun siihen on annettu mahdollisuus. Kojamolla olen päässyt kehittämään todella tärkeitä taitoja kuten oman ajan suunnittelua, priorisointia ja oman roolin selkeyttämistä isoissa kokonaisuuksissa, Ella kuvailee. Hanna puolestaan kertoo, että hänelle keskeneräisyyden kestäminen on ollut aiemmin hieman haastavaa. Kesätöissä hän on oppinut hallitsemaan kaaosta.

– Rakastan todo-listoja ja asioiden loppuun saattamista. HR:ssä on kuitenkin paljon tehtäviä ja projekteja, jotka jatkuvat kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Tässä kohdin on vain hyväksyttävä tilanne, ettei päätöstä tule – ainakaan kesätyösuhteeni aikana, hän selventää.

Eteenpäin uralla

Kesätöissä Ellaa ja Hannaa motivoi uuden oppimisen lisäksi uralla eteneminen.

– On hauska oikeasti päästä hyödyntämään koulussa opittua ja terävöittää omaa osaamistaan, Hanna sanoo.

– Yliopisto on todella teoreettinen ja vaikka siellä oppii tietynlaisen ajattelutavan motivoi kesätyö ihan eri tavalla, kun saa vaihtelua arkeen ja näkee, miten asiat toimivat käytännössä, Ella kommentoi. Molemmista haastateltavista huomaa, että oman alan kesätyöt ovat mittaamattoman arvokkaita.

– Olen todella onnellinen, että olen saanut mahdollisuuden kokeilla oman alan kesätöitä. Täällä olen saanut kosketuspintaa työelämään ja maistiaisia siitä, millaisia tehtäviä tulevaisuudessa voisi tehdä. Nyt tiedän paremmin, mihin suuntaan haluan kehittää itseäni ja osaamistani, Ella hehkuttaa.  

Lue lisää Kojamosta työnantajana täältä: https://kojamo.fi/tyopaikka/  

Teksti: Charlotta Forsberg
Kuvat: Niko Jekkonen  
Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Kojamon kanssa.