Kesätyötarinat

Kesätyö Espoon kaupungin luontotalolla avaa näkymiä ympäristöalalle - "Haluan tehdä töitä kestävän tulevaisuuden eteen"

Espoon kaupunki

Monien työmahdollisuuksien Espoo

Espoon kaupungin kesätyö Villa Elfvikin luontotalolla vei Katri Ylä-Soininmäen aina lehmälaitumilta viranomaisten kokouksiin ja kahvilan kassalta suoraan uutislähetykseen.

Työpäivä alkaa viemällä vettä lehmille, minkä jälkeen on lintubongauksen vuoro. Yksi Ylä-Soininmäen päivittäisistä rutiineista on kirjata ylös luontohavainnot lähialueelta. Sen jälkeen pitää jo rientää infoon vastaanottamaan asiakkaita ja hoitamaan kahvilaa.

"Monipuolisuus on saanut uuden merkityksen tässä työssä. Olen päässyt tekemään erilaisia hommia laidasta laitaan, eikä ole ollut tylsää hetkeä", Ylä-Soininmäki hehkuttaa.

Parasta kesätyössä on Ylä-Soininmäen mukaan kuitenkin miljöö. Villa Elfvik on arvokas jugend-huvila ja Espoon ympäristövalistuskeskus, josta lähtee luontopolkuja kuvankauniille Laajalahden luonnonsuojelualueelle.

Luontotalolla pidetään muun muassa luonto-opetusta lapsille ja näyttelyitä ympäristöteemoista kiinnostuneille. Lisäksi tilaa vuokrataan juhlakäyttöön, minkä vuoksi Ylä-Soininmäki on tänä kesänä hoitanut järjestelyjä ja laskutuksia. 

"Työ on opettanut hurjasti joustavuutta ja oma-aloitteisuutta, kun on pitänyt näin isoa taloa pystyssä", Ylä-Soininmäki kertoo.

Arjen askareita ja heittäytymistä

Ylä-Soininmäki on nauttinut luonnossa puuhailusta: pihatöistä, nurmikon leikkuusta ja viljelylaatikon kitkennästä. Toisaalta ulkoilun vastapainoksi aikaa on kulunut myös ruudun ääressä. Ylä-Soininmäki on nimittäin auttanut uudistamaan luontotalon nettisivuja ja muokkaamaan luontopolun materiaaleja saavutettavaan muotoon.

Luontotalon kesätyöntekijänä pääsee myös heittäytymään. Eräänä aamuna töihin saapuessa huvilan pihassa odotti kuvausryhmä.

"Hyppäsin aamu-tv:n suoraan lähetykseen kertomaan luontokuvista, sillä asiantuntijalle oli sattunut este", Ylä-Soininmäki muistelee huvittuneena yhtä kesän kohokohtaa.

Puhdasta ympäristöä turvaamassa

Kesätyön lomassa Ylä-Soininmäki on suorittanut ympäristötieteen opintoihin sisältyvää harjoittelujaksoa. Hän kiittää Espoon kaupunkia siitä, että on päässyt osallistumaan ympäristökeskuksen kokouksiin ja tutustumaan kentän toimintaan näköalapaikalta.

"Yllätyin positiivisesti siitä, miten hyvin otettiin mukaan porukkaan. Olen päässyt verkostoitumaan ja näkemään käytännössä, millaista työtä voisin tehdä opintojen jälkeen."

Ylä-Soininmäellä alkaa syksyllä neljäs vuosi Itä-Suomen yliopistossa. Ympäristötieteen opiskelu ja ympäristön hyväksi työskentely kumpuaa ennen kaikkea sydämestä, mutta myös halusta vaikuttaa asioihin. 

"Ulkona olen iloisimmillani, ja olen liikkunut luonnossa ihan pikkulapsesta saakka", Ylä-Soininmäki kertoo.

"Haluan tehdä töitä ekologisesti kestävän tulevaisuuden eteen ja olla mukana turvaamassa puhtaan ja turvallisen ympäristön myös tuleville sukupolville." Eli juuri niiden arvojen eteen, joita myös Espoon kaupunki edustaa.

Teksti: Väinö Vasara
Kuva: Niko Jekkonen
Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa.