Kesätyöntekijälle

Kaksi kolmasosaa nuorista hakee vain 1–4 kesätyöpaikkaa

Miten nuoret hakevat kesätöitä Suomessa ja millaisia kesätyöpaikkoja tänä vuonna on tarjolla?

Oikotie Työpaikat toteuttaa vuosittain Suomen laajimman kesätyötutkimuksen, johon vastasi 13 162 nuorta vuonna 2023. Tulokset kertovat, että joka kolmas nuorista kesätyönhakijoista aloitti työnhaun tammikuussa. Toinen kolmasosa aloittaa helmi–maaliskuussa. Tutkimuksesta selviää myös, että 66 % kesätyönhakijoista hakee alle viittä kesätyöpaikkaa, vaikka kesätöihin haluavia nuoria on enemmän, kuin tarjolla olevia kesätyöpaikkoja.

Koska kesätöitä voi hakea?

Vuoden 2024 kesätyönhakusesonki on käynnissä ja moni saattaa kuvitella, että kesätyönhakujuna meni jo. Kesätöihin haluavalle meillä on kuitenkin hyviä uutisia!

Mielikuva siitä, että kesätyöt ratkaistaan jo vuoden vaihteessa tai viimeistään tammikuun aikana ei pidä paikkaansa. Kolmannes nuorista aloittaa kesätyönhaun vasta helmi–maaliskuussa ja uusia kesätyöpaikkoja avautuu pitkin kevättä, ihan kesätyön aloituskuukausiin asti. 

– Ei kannata luulla, että kesätyöpaikka on saatava jo vuodenvaihteessa tai viimeistään tammikuussa. Se ei pidä paikkaansa. Todellisuudessa työnhaun piikki on nyt tammi–helmikuun taitteessa ja 34 prosenttia kesätyöntekijöistä aloittaa etsimisen vasta helmi- tai maaliskuussa. Ja 7 prosenttia maaliskuun jälkeen, kertoo Oikotie Työpaikkojen Head of Employer Branding Päivi Salminen-Kultanen.

Tälläkin hetkellä Oikotiellä on auki yli 5200 kesätyöpaikkaa ja lähes 50 alle 18-vuotiaille sopivaa kesätyöpaikkaa

Harva nuori hakee yli viittä kesätyöpaikkaa

66 prosenttia kesätyönhakijoista hakee 1-4 kesätyöpaikkaa. Eli vain kolmannes lähettää enemmän kuin 5 kesätyöhakemusta. Määrät ovat varsin pieniä ja siinä voi näkyä väärää käsitystä töiden saatavuudesta.

– On hienoa, jos työ löytyy nopeasti, ei kuitenkaan kannata lannistua, vaikka kesätyöhakemuksia joutuisi lähettämään enemmänkin, Salminen-Kultanen kannustaa. 

18 prosenttia nuorista hakee 5-9 kesätyöpaikkaa ja kuusi prosenttia lähettää 10-15 hakemusta. Yli 15 kesätyöhakemusta lähettäviä nuoria on niin ikään kuusi prosenttia. 

Kesätyöhakemuksia voi joutua lähettämään enemmänkin, koska hakijoita on enemmän kuin vapaita kesätyöpaikkoja. Kun kesätyöpaikkoja hakee suuri määrä nuoria on kilpailu paikoista kovempaa. Lähettämällä useampia hakemuksia kesätyönhakija voi kasvattaa mahdollisuuksiaan saada kesätyöpaikka.

Lue myös: Jäitkö ilman kesätyöpaikkaa? Näin kartutat osaamista siitä huolimatta.

Millaisia kesätöitä Suomessa on tarjolla?

Eniten kesätyöpaikkoja löytyy kaupan alalta ja asiakaspalvelutehtävistä. Runsaasti avoimia paikkoja on myös terveydenhuollossa, teollisuudessa ja rakennusalalla. 

Yleisimmät kesätyötehtävät sijoittuvat asiakaspalvelun tehtäviin. Suosituimpia ilmoituksia tapaavat olla kaupan alan myyjien paikat suurissa ketjuissa.

Tämän vuoden kesätyönhaku poikkeaa usean ison alan osalta viime vuosien kaavasta.

– Sote-ala aloitti nyt kesätyöntekijähaun selkeästi tavanomaista aikaisemmin. Sieltä ensimmäiset haut alkoivat jo marraskuussa ja iso osa alkoi tammikuun alkupuoliskolla. Siinä voi näkyä hyvinvointialueiden perustaminen. Julkisen sektorin sote-yksiköt ovat nyt henkilöstömäärältään aiempaakin kookkaampia, Salminen-Kultanen toteaa.

– Matkailu- ja ravintola-alan haku on sen sijaan tänä vuonna aiempaa myöhemmin. Se johtunee taloustaantumasta. Henkilöstötarpeen ennustaminen on vaikeutunut. Rakennusalalle taas kesätyöpaikkoja on tullut tänä vuonna jo paljon tarjolle, vaikka ala kärsii taantumasta. Kyse lienee siitä, että kesä on kuitenkin alan aktiivisin sesonki ja kesätyöt ovat rakennusfirmoille merkittävä työvoiman kerryttämiskeino pidemmälläkin tähtäimellä, Salminen-Kultanen kommentoi.

Ison työllistäjän kaupan alan isot toimijat aloittivat kesätyöntekijähakunsa hyvissä ajoin tammikuussa, mutta sen alan haku kokonaisuutena ajoittuu pitkälle aikavälille.