Lomat

Joko loma kolkuttelee ovellasi?

Kohta se alkaa. Pitkään odotettu, paljon hehkutettu kesäloma! Tässä muutama vinkki, miten saat lomastasi enemmän irti ja palaat töihin levänneenä sekä energisenä.

Töissä:

Kaikkia töitä ei millään saa valmiiksi ennen lomaa, mutta voit jättää ne odottamaan paluutasi hyvillä mielin. Pystyt keskittymään lomailuun ja myös palaamaan töihin helpommin, kun käytät erilaisia muistilistoja. Merkitse ylös se, mitä sinun tulisi ensimmäisenä tehdä lomasi jälkeen. Ennen lomalle lähtöä muista myös poissaoloosi liittyvät perusasiat, kuten lomavastaaja, tuuraajan opastaminen jne.

Kotona:

Ennen lomaa kannattaa keskustella perheen kanssa siitä, mitä kaikki haluavat tehdä ja millaisia odotuksia heillä on loman suhteen. Näin voi sovitella yhteen erilaisia näkemyksiä ja mielihaluja jo ennen lomaa. Perheen jäsenten lomatoiveet on hyvä listata ylös. Listan pohjalta on helppoa lähteä suunnittelemaan realistista lomaa, joka tarjoaa mielekkäitä asioita kaikille. Panosta lomakohteiden valinnassa laatuun, älä määrään!

Lomalla:

On luonnollista, että ristiriitoja ei kiireisessä arjessa ole ehtinyt käsitellä. Jos loman alku menee riitelyksi, älä säikähdä, vaan käsittele perheesi tai kumppanisi kanssa pintaan nousevat asiat ja jatka vasta tämän jälkeen lomaa. Loman alussa on tyypillistä, että työhön liittyviä ajatuksia ja ideoita nousee mieleen. Kirjaa ajatukset ylös ja jatka levollisin mielin lomaasi. Mikäli käy niin, että sinä tai puolisosi joudutte lomanne aikana töihin - ei hermostuminen kannata. Asenne ratkaisee lomallakin!

Akkujen lataaminen onnistuu parhaiten tekemällä mieluisia asioita. Hyvää lomaoloasi auttaa myös, jos vältät ylensyöntiä ja liiallista alkoholin käyttöä. Tiedät itse rajasi eli kuuntele itseäsi ja kehoasi. Kun noudatat lomasi aikana suhteellisen säännöllistä unirytmiä ja liikut, saat energiaa ja akkusi latautuu.

Muista että lomasta tai elämästä ylipäätään on hankala nauttia, ellei ole läsnä. Läsnäoloon liittyy tunne kiireettömyydestä ja se, että ihminen on ajatuksillaan läsnä tässä hetkessä ja paikassa.

Loman jälkeen:

Siirry töihin loman jälkeen pikkuhiljaa. Kaiva esiin ennen lomaa tekemäsi muistilistat ja muistiot. Näin voit käynnistää työrupeaman suunnitelmallisesti. Jatka läsnäoloa sekä tarpeellista levon ja liikunnan tasapainoa myös arjessa.