Lomat

Hyvällä mielellä takaisin töihin

Kesäloman loppuminen saattaa tuntua haikealta, mutta paluu arkeen on usein myös odotettu juttu.

Kun kesäloma on lopuillaan ja työt kutsuvat taas, ei ole syytä synkistelyyn. Positiivinen suhtautuminen tekee työhön paluusta mukavampaa.

– Työnteko on luonteva osa elämää, ja monen kohdalla rutiineihin palaaminen tuo kaivattua rytmiä päivään. Usein lomalta tullaan tuttuun paikkaan jatkamaan samoja töitä kuin ennen lomaa. Parhaimmillaan työpaikalle ja tuttujen työkavereiden seuraan palaaminen voi tuoda paljon iloa elämään, työterveyspsykologi Outi Rinne Terveystalosta muistuttaa.

Hyvä loma nollaa työmuistin

Kesäloman aikana työmuisti nollaantuu. Siksi monia tietotyötä tekeviä huolestuttaa, muistaako töihin palatessa enää, mihin työt jäivät ennen lomalle lähtöä.

– Töihin palaamista helpottaa, jos on laittanut tärkeät tiedot muistiin jo ennen lomalle lähtöä. Kun kirjoittaa ylös missä mennään, voi töihin tullessa  tarkistaa muistiinpanoista, mihin ennen lomaa jäi. Vaikka listojen teko olisi kesätohinassa loman alla unohtunutkin, syksyn töiden listaaminen voi auttaa pääsemään kartalle tilanteesta, Rinne vinkkaa.

Kesälomien päätteeksi myös unirytmi on usein sekaisin. Tavanomaiseen työrytmiin pääseminen voi tuntua hankalalta, kun valoisat illat houkuttavat valvomaan myöhään.

– Loman lähestyessä loppuaan normaaliin unirytmiin kannattaa palata vähitellen. Erityisesti viimeinen tunti ennen nukkumaanmenoa on hyvä rauhoittaa, niin uni tulee helpommin. Riittävä unen määrä riippuu henkilöstä, mutta liian lyhyet unet huomaa arjessa helposti. Tarvitsemme keskimäärin noin 7–8 tuntia unta joka yö, Outi Rinne sanoo.

Työn ei pitäisi ahdistaa

Kesälomalla on aikaa ottaa etäisyyttä arkeen. Rinteen mukaan hyvän loman loppuessa on luonnollista, että olo on hiukan haikea. Töihin palaamisen ei kuitenkaan kuulu aiheuttaa ahdistusta:

– Jos olo on loman jäljiltä palautunut ja rentoutunut, mutta töihin paluun ajatteleminenkin aiheuttaa stressiä, kannattaa pysähtyä pohtimaan, onko kaikki kunnossa. Viihdynkö työssäni? Onko työ omien arvojeni mukaista tai jääkö itsestä huolehtimiselle ja perheen kanssa olemiselle arkena riittävästi aikaa?

Työn aloittaminen on aina hankalaa, ja loman loppuminenkin on muutostilanne, johon tottuminen voi viedä aikansa. Siksi itselleen on hyvä antaa aikaa sopeutua tavanomaiseen rytmiin. Pienillä teoilla arkeen siirtymisestä voi tehdä helpompaa ja mukavampaa.

4 vinkkiä sujuvaan töihin paluuseen:

1. Päätä suhtautua myönteisesti lomalta palaamiseen. Omalla asenteella on vaikutusta siihen, miltä töihin palaaminen tuntuu. Töihin paluu muuttuu mukavammaksi, kun siihen suhtautuu myönteisesti. Listaa mielessäsi kaikki työhön liittyvät hyvät asiat.

2. Palauta unirytmi normaaliksi ennen töiden alkamista. Jos päivärytmisi on kesälomalla kovin erilainen kuin arkena, on nukkumaanmenoaikojen tarkistus paikallaan.

3. Muista taukojen tärkeys työssä. Loman palauttava vaikutus haihtuu jo muutamassa päivässä – siksi palautumisesta kannattaa pitää huolta päivittäin. Varmista, että pidät työpäivän aikana riittävästi taukoja, jolloin aivot pääsevät lepäämään.

4. Pidä lomia pitkin vuotta. Koko vuoden rentoutumista ei kannata jättää pelkän kesäloman varaan.

Lähde: Terveystalo