Elämä ei lopu arkeen – näin selviät töihin paluusta
Tuntuuko perusarki loman jälkeen tahmaiselta? Et ole yksin. Töihin palaaminen antaa kuitenkin mahdollisuuden omien rutiinien uudelleenarviointiin ja järjestelyyn. Lomaminää ei myöskään tarvitse kadottaa kokonaan kun lähtee liikkeelle kevyemmin ja etsii tapoja nauttia kesän jatkumisesta.
Työhön paluu -stressi on yleinen ilmiö pitkän kesäloman jälkeen. Silloin on tärkeää edetä askel kerrallaan.
– Moni ahdistuu eniten ajatuksesta, että töihin tultaessa sähköpostijono on purettava heti ja rästiin jäänet asiat on hoidettava kuntoon heti ensimmäisten päivien aikana. Ensimmäistä työviikkoa ei kannata aloittaa kymmenen tunnin työpäivillä vaan ajatella, että kaikki kyllä järjestyy, Mehiläisen työterveyspsykologi Sini Cavén neuvoo.
Jos aivot ovat olleet loman ajan tyhjäkäynnillä, tarvitsevat ne usein hieman lämmittelyä käynnistyäkseen. Säntäilyn ja itsensä painostamisen sijaan kannattaa itselleen olla alkuun armollinen.
Mistä saisi omaa aikaa?
Cavén uskoo, että iso osa kesäloman viehätystä liittyy siihen, että ihminen saa itse määrätä aikatauluistaan ja tekemisistään. Myös hän itse kokee aamuherätykset työhön palattuaan vaikeaksi.
Etenkin perheellisille arki tarkoittaa usein tuttuja rutiineja ja tiukkaan aikataulutettua elämää, joka koostuu työmatkoista, työstä, kauppareissuista ja perheen menojen yhdistelystä. Siksi kannattaisi miettiä, miten edes osa loman ihanuudesta voisi jatkua myös arjessa.
– Normaali työpäivä vie päivästä noin kahdeksan tuntia. Pienellä aikataulutukselle sen ympärillä ehtii tehdä paljon muutakin, kuten käydä vaikka uimassa tai torikahveilla ennen töihin menoa. Jos työpaikalla on käytössä liukuva työaika, antaa sen mahdollisuuden nauttia kesän jatkumisesta.
Ulos ehtii ja vaihtelua saa myös tauolla. Jos tapana on syödä lounas nopeasti työpöydän edessä, kannattaa sen sijaan mennä ulos tai ainakin osallistua sosialisointiin taukotiloissa.
Vapaudesta saa fantasioida
Entä jos työmotivaatio on täysin hukassa ja lomallakin tuli vaan haaveiltua irtisanoutumisesta?
Cavénin mukaan lottovoittofantasian tapaiset unelmat ovat lomalla varsin tavallisia ja hyödyllisiäkin. Ajatuksella leikittely kertoo, että mieli on levännyt niin, että siellä on tilaa uudenlaisille ajatuksille ja unelmoinnille.
Mutta jos olo tuntuu loman jälkeen täysin väsyneeltä, voi kyse olla vakavammasta uupumuksesta.
– Työssä ei kuulu uupua vaan ennemmin energisoitua päästessään tekemään kiinnostavia asioita. Jos työmotivaatio on kadoksissa, kannattaa miettiä, mikä omassa työssä on arvokasta ja merkityksellistä, ja mistä siinä voi olla ylpeä. Toinen tärkeä kysymys on asiat, joihin itse voi vaikuttaa. Voisiko omissa työtavoissa ja rutiineissa olla jotain parannettavaa?
Jos loma on antanut energiaa ja uusia ajatuksia, kannattaa ne työhön palatessa ehdottomasti hyödyntää.
– Kun on vielä voimissaan, on hyvä tilaisuus miettiä ja arvioida työtapojaan ja itselle sopivaa työkuormitusta sen sijaan että ryntää heti takaisin oravanpyörään.
Nosta kissa pöydälle
Muutostarpeista ja syntyneistä oivalluksista kannattaa saman tien keskustella myös esimiehen kanssa.
Jos esimiehelle puhuminen jännittää, Cavén muistuttaa, että myös he painiskelevat samanlaisten jaksamisen ja motivaation kysymysten kanssa. Cavén näkee asioista keskustelemisen myös esimiehen etuna, sillä työntekijän heikko motivaatio tai työpoissaolot vaikuttavat aina hänen itsensä ja koko tiimin tekemiseen.
Toiset tarvitsevat palautuakseen pitkän yhtenäisen kesäloman, kun taas toisilla toimivat lyhyemmät pyrähdykset. Jos lomaa ei tarvitse käyttää kerralla kokonaan, kannattaa osa lomapäivistä jemmata lomasta syksymmälle pidennettyjä viikonloppuja varten. Jo päivällä jatkettu tarjoaa hyvän mahdollisuuden minilomaan tai kotona tapahtuvaan rentoutumiseen. Syksyn lähestyessä on myös kivaa, että edessä on jotain mitä odottaa.
Anna Väre