Kesätyöntekijälle

Elossa kesätyöntekijät aktivoidaan mukaan kehittämiseen: ”Tuntuu, että mielipiteilläni on väliä”

Enni Myllymäki ja Sofia Arvilommi

Työeläkeyhtiö Elo

Vastuullinen työpaikka

Enni Myllymäki ja Sofia Arvilommi olivat molemmat ensikertalaisia työeläkeyhtiö Elon kesätöissä. Antoisa kesä tarjoili niin henkilökohtaista kehitystä kuin antoi rohkeutta sanoa oma näkökantansa ääneen, sillä Elossa jokaisen työntekijän mielipiteellä on merkitystä. Elossa on jo vuosia osallistettu kesätyöntekijöitä organisaation kehittämiseen ja yrityskulttuuriin – niin myös tänäkin kesänä.

”Elon kesätyö vaikutti ilmoituksen ja nettisivujen perusteella niin lupaavalta, että päätin laittaa hakemuksen sisään”, muistelee compliance ja riskienhallinta -toiminnoissa kesätöissä ollut Sofia Arvilommi.

”Kävin myös kotisivuilla lukemassa vuosikertomusta, jossa esiin tulivat Elon arvot. Ne resonoivat ja tuli hyvä kuva Elosta. Myös somet kävin selaamassa”, jatkaa HR:n ja viestinnän kesätöissä ollut Enni Myllymäki.

Sosiaalipsykologian maisteriopintoja tekevän Ennin työtehtäviin sisältyi HR:n puolelta niin tapahtumien järjestämistä kuin verkkokurssien tekemistä ja päivittämistä. Työnkuvaan oli yhdistetty myös viestinnän tehtäviä kuten sisäistä viestintää ja somen tekemistä.

Oikeustieteitä opiskelevan Sofian työhön lukeutui compliance-toiminnan avustavia tehtäviä sekä lähi- ja sisäpiiritarkastusten tekemistä. Ytimekkäästi ilmaistuna compliancella tarkoitetaan sen varmistamista, että yritys toimii kaikissa tilanteissa lakeja ja säädöksiä noudattaen. Lyhyesti compliance tarkoittaa sääntelyn noudattamista.

Tehtävä oli hänelle ensimmäinen omaan alaan liittyvä kesätyöpaikka.

”Vaikka takana on vasta yhden vuoden opinnot, koen niistä olleen hyötyä tehtävässä. Myös opintojen tuoma juridinen ajattelutapa on helpottanut tutustumista complianceen ja eläkejärjestelmään.”

Uuden oppimisesta uravalmennukseen

Mielenkiintoisten työtehtävien lisäksi mieleenpainuvia hetkiä Ennille ja Sofialle ovat olleet kesätyöntekijöiden some-sisältöjen tuottaminen sekä mahdollisuudet perehtyä johonkin uuteen asiaan. Myös Elon eri toimintoihin ja yksiköihin tutustuminen on jäänyt mieleen.

”Olen Elossa arvostanut tosi paljon sitä, että minua on perehdytetty vaikkapa työterveyteen, vaikka työtehtäväni eivät ole suoraan linkittyneet aiheeseen. Tavallaan on annettu sellaista, mistä on pelkästään minulle itselleni hyötyä. Täällä myös tarjotaan mahdollisuus kesätyöntekijöiden uravalmennukseen.”

”Minäkin kävin valmennuksessa viime viikolla ja se oli tosi hyvä”, Sofia komppaa ja jatkaa: ”Täällä oikeasti annetaan mahdollisuus perehtyä asioihin tarkemmin, ettei ole pelkkää rutiinityötä.”

”On ollut kiva oppia eläkejärjestelmästä, ja siihen on täällä selkeästi käytetty aikaa ja suunniteltu erilaisia kokonaisuuksia kesätyöntekijöille”, Enni kertaa.

Aktivoivaa toimintaa ja vuorovaikutusta

Elossa on tänäkin vuonna kesätyöntekijöille järjestetty paljon erilaista toimintaa: tietoiskuja eläkealasta ja esimerkiksi vastuullisesta sijoittamisesta sekä liiketoiminnan kehityscaseja, joissa kesätyöntekijöitä aktivoidaan pienryhmissä miettimään asioita eri näkökulmista. Sofia kertoo esimerkin casesta, jossa käytiin mobiilinettisivuja läpi ja kesätyöntekijät saivat pohtia, mikä toimii ja mikä ei. Myöhemmin tehtävänvetäjät myös lähettivät näytille pienryhmien mielipiteiden pohjalta tehdyt muutosehdotukset. Näin hyöty kertaantuu sekä organisaatiolle että nuorelle itselleen.

”Myös muutosehdotuksista saimme antaa palautetta takaisin, eli casessa oli oikeaa vuorovaikutusta. Tykkäsin myös, että sain palata pohtimaan aihetta uudestaan, mikä avasi omaakin näkökulmaa”, Sofia kuvailee.

Yrityskulttuurissa, jossa on vahva kehittämisen eetos, myös ihmiset ovat aktiivisia ja kertovat mielipiteitään avoimesti.

”Minultakin on monta kertaa kysytty ihan normityöskentelyn lomassa, että mitä mieltä olen tästä tai tuosta. On tullut fiilis, että mielipiteilläni ja ajatuksillani on väliä”, Enni sanoo.

Sofia jatkaa ja lisää: ”Ja luotetaan meidän nuorten mielipiteisiin, sillä tulevaisuudessahan me olemme niitä, jotka tulevat tekemään töitä. Olen kokenut, että mielipiteillämme on merkitystä.”

Yhteinen kesä vahvistaa

Tämän vuoden kesätyöntekijät ovat myös itse olleet aktiivisia järjestämään yhteisiä kohtaamisia, niin työn puolesta kuin vapaa-ajallakin. Keskiviikkoiset kesäkahvittelut, lounaat ja afterit tuovat kesään paljon enemmän, kun ei tarvitse yksinään pyöriä kotitoimistolla tai konttorin nurkissa. Ennin mukaan aktiviteetit ovat luoneet hyvää ilmapiiriä, ja niihin on voinut osallistua matalalla kynnyksellä.

”Meillä on ollut kesätyöntekijöiden keskinäisiä tapaamisia, excuja, joissa on saanut kertoa omasta yksiköstään lyhyesti, jotta kaikki saisivat kuulla myös toisten kesätyöntekijöiden näkökulmasta”, Enni kertoo.

”Ideana oli myös kertoa yleisesti Elon mahdollisuuksista, jos esimerkiksi tehtävät toisessa yksikössä kiinnostavat. Kävikin ilmi, että Elon yksiköissä on laajasti eri koulutustaustoilla olevia tekijöitä, eli ei ole mitään yhtä tiettyä taustaa, jolla hakeutua Eloon”, Sofia selittää. Elon kesätyö on antanut tekijöilleen tärkeää työkokemusta ja tietoa eläkealasta, mutta myös henkilökohtaista kehitystä, rohkeutta sanoa mielipiteitään sekä luottoa tulevaan.

”Minulle ainakin jäi niin hyvä fiilis, että voisin tulla ensi kesänäkin tänne. Mielestäni se kertoo aika paljon siitä, kuinka hyvin viihtyy täällä ja kuinka hyvä kesätyöpaikka tämä oikeasti oli. Voisin suositella kaverillekin hakemaan tänne”, Sofia iloitsee.

”Samoin. Vielä lisänä se, että itsellä on myös tarkentuneet omat urahaaveet. Töitä tehdessä on pystynyt samalla reflektoimaan omaa osaamista ja kiinnostuksen kohteita, ja se on tosi arvokasta”, Enni päättää.  

Teksti: Siiri Huttunen Kuva: Niko Jekkonen