Kesätyötarinat

EK:n kesätöissä pääsee vaikuttamaan

Vastuullinen työpaikka

Vihreän kasvun ja yrityslainsäädännön parissa työskentelevät kesäharjoittelijat Annu Jaakkola, Aleksi Räsänen ja Alex Tuominen ovat päässeet ottamaan vastuuta ja oppimaan eri alojen kollegoilta.

Annu Jaakkola päätyi harjoittelijaksi Elinkeinoelämän keskusliiton järjestämän tapahtuman kautta, kun harjoittelun mahdollisuus tuli puheeksi hänen nykyisen mentorinsa kanssa. Jaakkola opiskelee yritysjuridiikka Tampereen yliopistossa ja oli jo kandidaatintyössään käsitellyt kuntien omilta yhtiöiltään tekemiä hankintoja. Kävi ilmi, että kuntayhtiöihin liittyvälle selvitykselle olisi tilausta myös EK:ssa. 

Harjoittelupaikka oli täysosuma. Olen päässyt käyttämään osaamistani ja laajentamaan näkökulmaani.

Yrityslainsäädännön parissa työskentelevä Jaakkola kertoo, että kuva EK:n toiminnasta on selkiytynyt matkan varrella. Erityisen kiinnostavaa on ollut seurata, miten konkreettisesti talossa tehdään vaikuttamistyötä.

Uudessa työpaikassa tuli yllätyksenä kotimaisen elinkeinoelämän eteen tehtävän työn monipuolisuus. Parasta antia ovat olleet keskustelut muiden alojen asiantuntijoiden kanssa.

– Kun oppii eri alojen näkökulmaa, uusi tieto innostaa itseäkin oppimaan enemmän ja motivoi kasvamaan asiantuntijana. Vakituiset kyselevät myös meiltä harjoittelijoilta paljon kysymyksiä, mikä on ollut hienoa huomata, Jaakkola hehkuttaa.

Harjoittelijoille on varta vasten haluttu tarjota mahdollisuuksia tavata asiantuntijoita ja hankkia verkostoja.

– Täällä on siinä mielessä rento ilmapiiri, että matalalla kynnyksellä voidaan kysellä ja koputella oville. Tiukkaa hierarkiaa ei ole, vaan toimitusjohtajasta alkaen voi jutella vapaasti, Jaakkola kertoo.

EK-Annu

Annu Jaakkola

Kiinnostuksena tulevaisuuden taidot

Vihreän kasvun vastuualueella työskentelevä Aleksi Räsänen selvittää vihreään siirtymään liittyviä osaamistarpeita ja analysoi opetussuunnitelmia vihreän siirtymän näkökulmasta. Jyväskylän yliopistossa luokanopettajakoulutuksessa opiskelevan Räsäsen kimmoke EK:lle hakemiseen lähti halusta vaikuttaa yhteiskuntaan. 

– Omalla koulutuksellani ei ehkä normaalisti lähdetä hakemaan tällaisiin tehtäviin, mutta halusin haastaa itseni erilaisilla tehtävillä. Taustalla oli kiinnostus siihen, millaisia taitoja tulevaisuudessa tullaan tarvitsemaan, Räsänen kertoo.

Työpäivän jälkeen on palkitseva fiilis siitä, että tulee työskenneltyä yhteiskunnallisesti mielenkiintoisten ja tärkeiden aiheiden parissa.

Analyysiä ja selvitystä sisältävää työtään Räsänen kuvailee sopivaksi yhdistelmäksi yhteistyötä ja itsenäisyyttä. Tulevaisuutta ajatellen harjoittelupaikka avaa erinomaisia uranäkymiä.

– Tämä on ihan ainutkertainen mahdollisuus tulevaisuuden kannalta. Jos haluaa vaikuttaa ja verkostoitua, niin ilman muuta suosittelen kesätyöpaikkana, Räsänen kannustaa.

EK-Aleksi

Aleksi Räsänen

Vastuunottoa ja ajanhallintaa

Vaasan yliopistossa rahoitusta opiskeleva Alex Tuominen työskentelee niin ikään Vihreä kasvu -vastuualueella. Hänen tehtävänään on analysoida kansainvälisiä puhtaan teknologian markkinoita ja niiden kehitysnäkymiä. 

Tuomisesta mieleenpainuvaa oli jo töiden alkaessa huomata, että harjoittelijoille on selvästi haluttu tarjota kokonaisvaltainen kesätyökokemus. Työpäivässä parasta on aamulla toimistolle saapuminen, sillä koskaan ei voi tietää mihin päivä johtaa ja millaisia mahdollisuuksia aukeaa.

– Heti ensimmäisenä työpäivänä olin mentorin mukana ensimmäisessä ulkoisessa tapahtumassa. Pääsin konkreettisesti kiinni siihen, mitä talossa tehdään ja mitä asiantuntijat tekevät täällä päivittäin, Tuominen kertoo.

Omasta työstään hän nostaa esiin itsensä johtamisen merkityksen. Projekti vaatii itsenäisten ratkaisujen tekoa, vastuunottoa ja ajanhallintaa - tärkeitä työelämätaitoja, joista on hyötyä pitkälle tulevaisuuteen.

– Parasta on ollut huomata nousujohteinen kehitys. Tuntuu siltä, että ammattitaito menee jatkuvasti eteenpäin oman aiheen parissa. Itsensä kanssa kilpaileminen on ollut todella palkitsevaa.

Ek-Alex

Alex Tuominen

Lue lisää EK:sta täältä!

Teksti: Väinö Vasara

Kuvat: Niko Jekkonen

Artikkeli on tehty yhteistyössä EK:n kanssa. 

Kuvaaja: Niko Jekkonen