Työelämä

ARE:n energiamanageri Katja Niemelä: Työssäni parasta on mahtavat työkaverit!

Are

Vastuullinen työpaikka

ARE:n energiamanagerin Katja Niemelän työssä parasta on mahtavat työkaverit. Lisäksi hän saa tehdä vaikuttavaa työtä energiatehokkuuden parantamiseksi. 

Katja Niemelä toimii energiamanagerina ARE:lla, missä hän vastaa asiakkuutensa energiatehokkuudesta ja energiahallinnasta. Katja on urallaan päässyt hyödyntämään osaamistaan ja kehittämään ratkaisuja, jotka tukevat kestävää tulevaisuutta.

Vaihteleva arki energiamanagerina

Katja Niemelä on työskennellyt ARE:lla energiamanagerina lähes kaksi vuotta. Työnkuva on monipuolinen ja päivät vaihtelevat raportoinnista kiinteistöjen energiankulutuksen seurannasta nopeisiin ongelmanratkaisuihin. 

Yksikään päivä ei ole samanlainen.

Hänen vastuullaan on varmistaa, että asiakkuuksien kiinteistöt toimivat energiatehokkaasti, ja että mahdolliset poikkeamat energiankulutuksessa käsitellään nopeasti. 

– Kun esimerkiksi tapahtuu jokin äkillinen olosuhdeongelma, saatan joutua reagoimaan heti, Katja kuvailee.

Katjan työhön kuuluu myös tiivis yhteistyö eri sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien, kuten asiakkaan kiinteistöpäälliköiden, työnjohtajien ja palvelupäälliköiden, kanssa. Tämä vaatii jatkuvaa viestintää ja asiakassuhteiden hoitamista. 

– Pidämme säännöllisiä palavereita, jotta yhteys ja yhteinen ymmärrys energiatehokkuuden kehittämisestä pysyvät yllä, hän kertoo.

ARE katja niemelä


Parempi maailma ja jatkuva oppiminen

Katja on ollut nuoresta saakka kiinnostunut ympäristö- ja energia-asioista ja hän kokee, että energiamanagerina hän pystyy tekemään oman osansa maailmantilanteen hyväksi.

– Jotenkin olen aina ajattelut, että tämä energianpuoli on se, missä pääsee enemmän vielä vaikuttamaan oman osaamisen avulla maailman muutoksessa.

Hän valmistui energiatekniikan insinööriksi ammattikorkeakoulusta ja jatkaa nyt opintojaan energiatekniikan diplomi-insinööriksi. 

ARE kannustaa jatkuvaan oppimiseen ja kehitykseen. 

Katjan lopputyö on työn alla, ja hän saa tukea niin työnantajaltaan kuin kollegoiltaan. Lisäksi hän osallistuu energia-alan koulutuksiin, kuten energiakatselmuspätevyyden hankkimiseen, mikä täydentää hänen ammatillista osaamistaan. 

– Oppiminen ei lopu, vaikka valmistuisi, Katja painottaa ja korostaa, kuinka nopeasti ala kehittyy. 

– Energia-alalla muutos on jatkuvaa, ja meidän on pysyttävä mukana kehityksessä.

Turvallisuus ja yhteinen onnistuminen

ARE:n arvojen mukaisesti Katja mainitsee turvallisuuden keskeiseksi osaksi arkeaan. Vaikka suurin osa hänen työajastaan kuluu toimistossa, hän tekee säännöllisesti turvallisuushavaintoja kohdekierroksillaan. 

– Turvallisuushavainnot ovat keskeinen osa työtämme, ja ne käydään aina läpi myös tiimipalavereissa, hän kertoo.

Yksi ARE:n arvoista on "teemme töitä yhdessä", mikä tarkoittaa tiivistä yhteistyötä sekä sisäisesti että asiakkaiden kanssa. Katja kokee tämän erityisen tärkeäksi energiapuolella, jossa yhteiset tavoitteet asiakkaiden kanssa varmistavat pitkäaikaisia energiatehokkuuden parannuksia. 

– Kun asiakkaan ja tiimimme välille muodostuu hyvä yhteistyö, pääsemme nopeammin tavoitteisiin, Katja kuvailee.

ARE katja niemelä


Tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä

Katja iloitsee, että pystyy työskentelemään ARE:lla kotipaikkakunnaltaan käsin. Oma esihenkilö on Jyväskylässä ja asiantuntijatiimin jäseniä istuu esimerkiksi Vantaalla ja Oulussa. Heiltä saa tukea tarvittaessa, ja kotkalaiset auttavat arkena toimistolla. 

– He ovat ihan loistavia tyyppejä, ja ovat ottaneet minut porukkaan mukaan siinä missä muutkin kotkalaiset. Ja sitten kun olen syntyjäni kotkalainen ja asun täällä, niin olen solahtanut hyvin joukkueeseen mukaan.

ARE panostaa työn ja vapaa-ajan tasapainoon. Katja kiittää erityisesti työnantajan tarjoamaa laajaa vapaa-ajan tapaturmavakuutusta, joka oli korvaamaton, kun hänelle sattui lasketteluonnettomuus keväällä. 

– Vakuutus takasi nopean hoidon ja mahdollisti nopean paluun töihin, hän kiittelee.

Katja huolehtii hyvinvoinnistaan pitämällä kiinni säännöllisistä tauoista ja liikunnasta. 

Työpäivän aikana tiimin kanssa kahvittelu auttaa irtautumaan kiireestä ja tuo uusia näkökulmia. 

Lisäksi liikunta ja riittävä uni ovat minulle tärkeimpiä keinoja palautumiseen.

Energia-alan tulevaisuus 

Katjalla on selkeä näkemys siitä, että energia-alalla kehittyminen ei lopu koskaan. 

– Tässä maailmassa tapahtuu jatkuvasti muutoksia, ja meillä on tarve olla askeleen edellä, hän toteaa. 

Katjan seuraava tavoite on energiakatselmoijan virallisen pätevyyden saaminen. Hän myös odottaa innolla, millaisia uusia haasteita ja mahdollisuuksia energia-alan jatkuva kehitys tuo tullessaan.

Katjan työ ARE:lla heijastaa yrityksen arvoja – turvallisuus, yhdessä onnistuminen ja jatkuva oppiminen näkyvät päivittäisessä työssä sekä hänen omassa urakehityksessään. 

Muutos on ainoa mikä tässä on jatkuvaa. ARE:lla pystyn kehittymään joka päivä.

Teksti: Mari Valonmeri

Kuvat: Niko Jekkonen

Artikkeli on tehty yhteistyössä ARE:n kanssa. Kaudella 2024 ARE on yksi Oikotien Vastuullinen työpaikka -yhteisön pääkumppaneista. Katso kaikki vastuulliset työpaikat täältä