Lomat

Älä suorita kesälomaa

Jos lomakalenteri on yhtä täynnä kuin työkalenteri, on aika pysähtyä.

Arki on usein kiireistä ja stressi jää päälle. Liian tiukat lomasuunnitelmat saattavat tehdä kivoistakin asioista suorittamista. Pelkkä oleminen ei tunnu hyvältä, mutta lepoa ja palautumistakin tarvittaisiin.

Nykypäivän työelämä ruokkii vaativuutta itseämme ja työtämme kohtaan. Sama vaativuus siirtyy helposti ja salakavalasti myös vapaa-aikaan. Lomakokemuksia ei kannata suorittaa, sillä silloin ilo mukavasta kokemuksesta saattaa jäädä  suorituskeskeisyyden alle.

Pelko siitä, että loma lipuu ohi?

Lomasuorittamisen taustalla voi olla myös hassu pelko siitä, että loma ja elämä menee ohi, jos ei tee koko ajan jotakin. Näin ei kuitenkaan ole. Päätös loman suorittamatta jättämisestä vapauttaa energiaa rennolle tekemiselle, palautumiselle ja levolle.

On hyvä pohtia, mitkä asiat aidosti lisäävät tyytyväisyyttä ja onnellisuutta. Ovatko ne niitä asioita, joita on suunnitellut tekevänsä loman aikana? On erittäin tärkeää kuunnella mitä oma keho ja mieli tarvitsee.

Palauttavaa lepoa tarvitaan

Monet tekevät nykyään tietotyötä, jolloin aivot joutuvat jatkuvalle rasitukselle. Aivot saavat jatkuvasti ärsykkeitä muun muassa sähköpostin ja sosiaalisen median kautta. Aivotkin tarvitsevat lomaa.

Aivojen palautumista auttaa yleensä erilainen keskittyminen, jossa ei tarvitse ratkoa ongelmia tauotta. Tämä voi olla johonkin itselle mieluisaan tekemiseen uppoutuminen. Tämä tukee rentoutumista ja edesauttaa palautumista.

Kaiken kaikkiaan kannattaa muuttaa omaa suhtautumista joustavammaksi. Se lisää henkistä hyvinvointia.

Asenne vaikuttaa hyvin paljon siihen, miten koemme stressin tai kuormituksen ja mitä palautuminen meille tarkoittaa. Stressi ja myös epämiellyttävät tunteet kuuluvat välillä elämään. On tärkeää hyväksyä erilaiset tunteet ja ymmärtää, että tilanteet menevät ohi.

Palaudu lomalla:

Vain oleminen on sallittua. Kuuntele, mitä oma mielesi ja kehosi tarvitsee ja tee itsesi näköinen loma.

Suunnittele selkeä siirtymä. Lomalle siirtyminen vie aikansa, vaikka päättäisikin olla tekemättä niin paljon erilaisia asioita. Maiseman vaihdos voi helpottaa loman aloitusta.

Ota aikaa vain itsellesi. Lomaa on mukava viettää yhdessä ystävien ja perheen kanssa, mutta on tärkeää viettää lomaa myös yksin, itsensä kanssa.

Hyödynnä rentoutumiskeinoja. Mikä sinua rentouttaa?

Lomalle joustavin mielin. Älä aseta itsellesi liian suuria tavoitteita loman suhteen, vaan suhtaudu tulevaan vapaajaksoon joustavin mielin.

Asiantuntijana: Työterveyspsykologi Outi Rinne, Terveystalo