Alanvaihto

7 vinkkiä alan vaihtajalle

Vahvistiko kesäloma ajatusta, ettei oma ala enää innosta tai tarjoa mitään uutta? Näillä vinkeillä suuntaat onnistuneesti uudelle uralle.

1. Mieti mitä oikeasti haluat

Kasvoimme eri suuntiin, on käypä lause myös työelämässä. Yhä useampi vaihtaa alaa, koska  työ ei enää vastaa omia arvoja. Joskus taas työelämän muutokset pakottavat etsimään työtä muualta.

Elämä on lyhyt, joten käännekohdassa on hyvä miettiä, miten haluaa käyttää jäljellä olevan aikansa. Mikä saa sinut tyytyväiseksi ja tuottaa iloa? Millaiset toiveet ja unelmat voisivat olla lähtökohta uudelle urallesi?

2. Keskity siihen millainen olet

– Uutta suuntaa pohtiessa on tärkeä tiedostaa omat luontaiset ominaisuutensa. Kaipaatko jatkuvasti ihmiskontakteja vai viihdytkö mieluummin omissa oloissasi? Esimerkiksi kirjanpitäjän työ vaatii tarkkuutta ja keskittymiskykyä kun taas myyntityössä tai ravintola-alalla tuskin pärjää, jos ei pidä ihmisistä, rekrytointikonsultti Paula Peltolin Personaria Oy:stä sanoo.

3. Kartoita kokonaisosaamisesi

Olet paljon enemmän kuin työhistoriasi. Tarkastele siis elämääsi kokonaisvaltaisesti. Monet urheiluharrastukset, vapaaehtoistyö tai bändissä soittaminen opettavat paljon työelämässä hyödyllisiä taitoja, kuten organisointikykyä ja tiimityö- ja johtamistaitoja. Matkailu puolestaan parantaa kielitaitoa ja taitoja kohdata erilaisia ihmisiä. Myös sosiaalisuudesta ja viestintätaidoista on hyötyä joka alalla.

– Tärkeintä on nähdä, missä erityisesti on hyvä ja kuinka hankittua osaamista voisi uudella urallaan soveltaa, sanoo uravalmentaja Laura Sydänmaanlakka Saranen Consultingilta.

4. Kantaisiko intohimosi bisneksenä?

Hurahditko joogaan, sukellukseen tai valokuvaukseen ja haluat tehdä harrastuksestasi ammatin, jotta voisit viettää kaiken aikasi sen parissa?

– Jos kyse on intohimosta, kannattaa miettiä tarkkaan, haluatko sen pitää virkistävänä harrastuksena vai haluaako siitä tavoitella ammattia. Kun harrastuksesta tulee toimentulon lähde, suhde siihen muuttuu välttämättä. On myös tärkeä pohtia, tuntuuko yrittäjyys omalta jutulta, Sydänmaanlakka sanoo.

Jos vastaus on kyllä, seuraava askel on jalostaa innostus liikeideaksi, joka tekee toiminnasta kannattavaa. Tässä hyvänä apuna toimii liiketoimintasuunnitelman kirjoittaminen.

5. Rakenna vanhan päälle

Peltolin vaihtoi talousjohtajan työt yrittäjyyteen seitsemän vuotta sitten kun hän aloitti toisena osakkaana taloushallinnon rekrytointiin keskittyneessä yrityksessä. Työssään hän on hyötynyt suuresti aiemmasta kokemuksestaan.

– Olen aina ollut ratkaisija, joten tiesin että pärjäisin myös yrittäjänä ja konsulttina. Vaikka työelämä muuttuu ja digitalisointi korvaa monia tehtäviä, asiantuntijoita tarvitaan yhä enemmän myös jatkossa.

Harvalta löytyy taskusta kristallipalloa, joka ennustaa takuuvarmasti mistä työtä tulevaisuudessa löytyy, mutta esimerkiksi nimitysuutiset kertovat, mitkä alat ja yritykset rekrytoivat voimakkaasti.

6. Tutki opiskeluvaihtoehdot

Helpoimmin uran vaihto onnistuu jos opintoja ei tarvitse aloittaa kokonaan alusta. Kenties osaamisesi laajentuisi täydennyskoulutuksella tai lyhytkursseilla, joita voi usein suorittaa myös etänä. Aikuisopiskelijan kannattaa aina selvittää, voiko aiempia opintoja tai työssä hankittua kokemusta saada hyväksiluettua opinnoissa.

Myös oppisopimuskoulutus, työharjoittelu ja yritysten kanssa yhteistyönä suoritetut projektit ovat mahdollinen tapa saada tuntumaa uudelta alalta.

7. Päivitä työnhakutaitosi

Mikäli olet ollut pitkään samassa työpaikassa tai palaat työelämään pitkän tauon jälkeen, on työnhakutaidot syytä päivittää.

– Rekrytoijia kiinnostavat hyvät tyypit, joilla on asenne ja motivaatio kohdallaan. Se tarkoittaa että tunnet itsesi ja olet tehnyt taustatyösi niin hyvin, että osaat kertoa persoonastasi ja osaamisestasi yrityksen näkökulmasta, Sydänmaanlakka sanoo.

Toinen tärkeä asia on jatkuva verkostoituminen ja itsensä markkinointi somekanavissa samalla periaatteella. LinkedInissä, Facebookissa ja Twitterissä käytäviä keskusteluja seuraamalla voi myös kehittää osaamistaan ja kuulla työpaikoista, jotka eivät ole haussa julkisesti.

Lue myös: Ammatinvalintatesti ehdottaa mille alalle, uralle tai ammattiin voisit soveltua

Anna Väre