Työnhaku

Näin löydät uuden työn

Uuden työn löytäminen voi olla haasteellista, mutta se ei ole mahdotonta. Lue vinkkimme uuden työn löytämiseksi. Tsemppiä työnhakuun!

1. Määritä omat tavoitteesi työnhaussa

Kaikki alkaa omien tavoitteiden määrittelystä. Mikäli olet tällä hetkellä töissä ja mietit työpaikan vaihtamista, pohdi mitä haluat työelämääsi lisää ja mitä vähemmän. Mieti myös mikä sinua nykyisessä työssäsi inspiroi ja mitä muuta kaipaat. Jos olet työtön, listaa omat vahvuutesi ja pohdi millaisissa työpaikoissa voisi olla sinun osaamisellesi käyttöä.

2. Ota yhteyttä suoraan työnantajaan

Työnhakijoita on paljon. Ota siis reippaastiyhteyttä suoraan potentiaaliseen ja kiinnostavaan työnantajaan. Kaikkia työpaikkoja ei ilmoiteta julkisesti, vaan ne saatetaan täyttää ilman massiivista hakua. Potentiaaliselta työnantajalta (etsi esimiestason henkilö yrityksestä) voi kysyä alan näkymiä ja millaista osaamisen tarvetta heillä juuri nyt olisi. Ehdota tapaamista.

3. Muista avoimet hakemukset

Älä unohda avoimia hakemuksia yritysten verkkosivuilla. Kun yrityksessä on jokin työpaikka auki, avoimet hakemukset katsotaan ensin läpi.

4. Profiilit kuntoon

Työnhakuvaiheessa kannattaa päivittää LinkedIn-profiili ja oma ansioluettelo. Mikäli lähestyt työnantajaa sähköpostilla, esittele itsesi ja kerro mitä voisit heille tarjota. Liitä mukaan ansioluettelo ja ehdota tapaamista.

5. Valmistaudu tapaamiseen hyvin

Ennen potentiaalisen työnantajan tapaamista, päivitä tietosi organisaatiosta ja selvitä parhaasi mukaan yrityksen tulevaisuuden suunnitelmia ja rekrytointitarvetta.

Ota kaikki työnhaun kannalta olennaiset dokumentit mukaan. Nuku kunnolla ennen tapaamista. Jännittäminen ei haittaa, sillä se kertoo, että asia on sinulle tärkeä.

6. Haastattelu on kuin neuvottelu

Jos hakee ns. piilotyöpaikkoja, haastatteluun kannattaa mennä samalla asenteella kuin menisi mihin tahansa neuvotteluun. Jännitys syntyy siitä, jos haastattelu on yksipuolista tenttaamista. Avoin ja utelias mieli kannattaa, mutta muista myös kuunnella yrityksen toiveita ja tavoitteita.

7. Laajenna hakua, jos ei tärppää

Jos sinulta menee useita kiinnostavia työpaikkoja sivu suun, tarkista hakukriteerejäsi. Myös videoesittelyn tekeminen voi olla hyvä idea. Laajennahakukenttää. Pohdi, onko jotakin muuta omaa alaasi sivuavaa työtä, jossa osaamisesi pääsisi käyttöön. Tutustu oman alasi ihmisten LinkedIn-profiileihin sekä heidän työhistoriaansa. Niistä voit löytää ideoita ja työnantajia, joita et ole aiemmin tullut ajatelleeksi.

8. Muista myös lepo

Työnhaku käy työstä. Muista välillä myös levätä. Tee työnhausta säännöllistä, mutta nauti myös vapaista hetkistä. Lepo on tärkeää myös sen vuoksi, että työhaastatteluissa pitää olla virkeä.

9. Innostu vanhasta työstä

Jos olet tällä hetkellä töissä, mutta et ole ihan tyytyväinen ja etsit uutta työtä, niin mieti omaa työtäsi ja muistele, miksi aikoinaan innostuit siitä ja hait työpaikkaa. Kerro omalle esimiehellesi, että olet valmis uusiin haasteisiin talon sisällä. Välitä tieto muutoshalustasi myös omille kontakteillesi ja verkostoillesi, kuten kollegoille, sukulaisiille ja ystäville, vanhoille työkavereille jne.