Rekrytointi

Oikotien Näin Suomi hakee töitä -tutkimus: 60 % valmiita vaihtamaan työpaikkaa

Oikotien Näin Suomi hakee töitä -tutkimuksen mukaan jopa 60 % suomalaisista olisi valmiita vaihtamaan työpaikkaa.

Noin kolmannes suomalaisista harkitsee lisäksi kouluttautumista uuteen ammattiin. Naiset haaveilevat miehiä useammin uudesta toimialasta tai ammatista, ilmenee Oikotie Työpaikkojen Näin Suomi hakee töitä -tutkimuksesta.  

Palkkakehitys vain yksi syy

Palkkakehityksen varmistaminen on Näin Suomi hakee töitä -tutkimuksen mukaan yleisin syy työpaikan vaihtamisen harkintaan. Silti se on harvoin ainoa syy. Työntekijä voi esimerkiksi etsiä uutta suuntaa ja mahdollisuutta hyödyntää osaamistaan monipuolisemmin. Työpaikan vaihtamiseen voi olla syynä myös esimerkiksi johtamiskulttuuri nykyisessä työpaikassa.

Tärkeimmiksi asioiksi tutkimuksen mukaan uudessa työpaikassa nousivat hyvä ilmapiiri, työn ja vapaa-ajan tasapaino sekä mahdollisuus hyödyntää omaa osaamista monipuolisesti.

Uusi työ kiinnostaa

Tutkimuksen mukaan 60 % suomalaisista on suostuteltavissa uuteen työhön. 39 % työikäisistä hakee tai harkitsee uutta työpaikkaa ja 20 % voisi harkita, jos sopiva tehtävä osuisi kohdalle. Työpaikkailmoitukset kiinnostavat, vaikka uusi työpaikka ei olisikaan suunnitelmissa. 55 % suomalaisista, jotka eivät aktiivisesti hae uutta työpaikkaa, seuraa silti työpaikkailmoituksia. Työpaikkailmoitusten kautta tunnistetaan myös kiinnostavia työrooleja ja työnantajia sekä seurataan omaa alaa. Kulttuuri- ja humanistisen alan sekä median, viestinnän ja tekniikan alan työpaikkoja seurataan eniten kiinnostavien tehtävien kartoittamiseksi.

– Potentiaalisista työntekijöistä suurin osa ei hae aktiivisesti töitä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että piilotyöpaikkojen lisäksi on olemassa piilotyönhakijoita. Mitä kovempi kilpailu työntekijöistä on, sitä enemmän työnantajan kannattaa pohtia, kuinka hän toimii suhteessa työnhakijaan ja erottautuu kiinnostavana työnantajana. Työnantajalla tulee olla valmiutta puhutella myös niitä ryhmiä, jotka eivät ole hakemassa uutta työtä, Oikotie Työpaikkojen johtaja Joonas Pihlajamaa sanoo.

Naisten ja miesten palkkatoiveissa on eroja

Suomessa on tutkimuksen mukaan poikkeuksellisen eriytyneet työmarkkinat. Miehet hakeutuvat IT:n ja tietoliikenteen, asennuksen ja huollon sekä liikenteen, kuljetuksen ja logistiikan pariin. Asiakaspalvelu, toimistotyö sekä terveydenhuolto ja sosiaaliala ovat puolestaan naisten suosiossa.

Myös paikkatoiveissa on eroja: naiset pyytävät miehiä vähemmän palkkaa.

Uutta työpaikkaa valitessa eri ikäryhmillä korostuvat erilaiset asiat. Nuoret arvostavat mahdollisuutta etenemiseen, ja vanhemmat ikäluokat korostavat hyvää johtamista ja työn merkityksellisyyttä.

Työn katoaminen ei huoleta suomalaisia

Suomalaiset uskovat, että seuraavan viiden vuoden aikana oman työn määrä kasvaa, työtehtävien sisältö muuttuu ja työ muuttuu vaativammaksi. Työelämän tulevaisuus kiteytyy uuden oppimiseen ja omaksumiseen. Työn katoaminen ei juuri huoleta suomalaisia. Vain 14 % arvioi, että heidän työtehtävänsä korvautuu toisella tai häviää.

Suomalaiset pitävät tutkimuksen mukaan hyödyllisimpänä (59 % vastaajista) työnhakukanavana TE-palveluja. Oikotie Työpaikat on kaupallisten työhakupalvelujen ykkönen (41 % vastaajista).