Työnantajakuva

Näin jäät positiivisesti työnhakijoiden mieleen

Kysyimme millaista viestintää hakijat arvostavat työnhakutilanteessa ja työpaikkailmoittelussa. Millaiset kokemukset jäävät työnhakijan mieleen?

Työpaikkailmoituksissa kerrotaan usein avoimesta paikasta mahdollisimman houkuttavasti. Hakijat toivovat työnantajan ilmoittavan jo haastattelutilanteessa, jos työ ei todellisuudessa vastaa hakijan osaamista tai tarjoa riittävästi haastetta. Näin säästetään molempien aikaa.

Työnhakijan kannalta ympäripyöreä lause: "Valinta ei kohdistunut sinuun" saattaa ärsyttää. Hakijalle olisi parempi kertoa suoraan miksi hän ei tullut valituksi tehtävään. Näin hakija voi kehittää itseään ja osaamistaan edelleen.

Monia työnhakijoita harmittaa myös, jos joutuu soittamaan perään ja kysymään, missä vaiheessa työnhaku etenee. Työnantajien pitäisi aina pitää työnhakija ajan tasalla.

Myös ilmoittamatta jättäminen harmittaa. Lukijan sanoin: ”Jos ei tule valituksi, niin kyllä työnantajan pitäisi siitä ilmoittaa.”

Realistinen haku

Työnhakijat toivoisivat myös, että yritykset miettisivät sitä, mihin työtehtävään he palkkaavat henkilön. Joskus haussa on päällikkö, mutta todellisuudessa tehtävät ovat assistentin töitä. Kokemusvuodetkaan eivät yleensä näy kunnolla tällaisissa ilmoituksissa, mikä helpottaisi aseman arvailua.

Työpaikkailmoituksia lukiessa hämmästellään myös sitä vaatimusten määrää mitä hakijalle asetetaan. Usein työtehtävään valitaan kuitenkin henkilö ”kasvamaan” eli työ kouluttaa tekijäänsä. Myös palkka-asioista toivotaan avointa keskustelua.

Lukijan sanoin: ”Toivoisin työpaikkailmoitteluun avoimuutta - tarjottava palkkahaarukka näkyviin, niin ei turhaan tarvitse tuhlata aikaansa paikkoihin, jotka eivät vastaa omaa tasoa.”

Pitkän uran tehnyt keski-ikäinen nainen (50 v.) joka on oman alansa ammattilainen, kokee nykypäivänä olevansa työnhakijana toissijainen. Vaikka ammatillista itsearvostusta löytyy, työnantajapuolella ikä ja sen myötä työvuosien tuoma kokemus ja palkkavaatimustaso tuntuvat olevan rasite. Jotta turhia hakemuksia ei tarvitsisi tehdä, hakijoiden mielestä olisi reilua, että työnantaja ilmaisisi reilusti hakevansa joko junioria tai senioria.

Tärkeimmät asiat tiivistetysti

Työpaikkailmoituksen selkeys ja tärkeimpien asioiden tiivistäminen helpottavat ilmoituksen lukua. Hakija löytää lisätietoja halutessaan yrityksen nettisivuilta. Selkeä ja ytimekkään informatiivinen työpaikkailmoitus on paras.

Lukijan sanoin: ”1. Jo työpaikkailmoituksessa voisi kertoa työnhaun aikataulun, 2. Jos työpaikkaa on mahdollista tiedustella sähköpostitse, niihin viesteihin pitää myös vastata ja viesteihin vastaa sellainen henkilö, joka tietää työn sisällöstä oikeasti, 3. Työhakemuksen saapumisesta olisi hyvä saada kuittaus (usein nykyään saa),
4. Heti kun haastateltavat on valittu, olisi syytä ilmoittaa tästä. Jos ei ole itse päässyt haastatteluun, niin ei tarvitse turhaan odotella, 5. Jos on päässyt haastatteluun, silloin heti tieto siitä pääsikö jatkoon vai ei.”

Palaute olennaista

Useat hakijat toivovat myös palautetta ja vastausta kysymykseen miksi tuli valituksi ja miksi ei. Mahdollisimman avointa ja rehellistä viestintää arvostetaan.

Hakijat toivovat rehellistä ja suoraa sekä kaunistelematonta mielipidettä sekä työn kuvasta että itse hakupapereista ja hakijasta. Siinä hakija oppii parhaiten ja samalla varmistuu, haluaako hän tuota työtä edes jatkossa hakea.

Lukijan sanoin: ”Kaipaan avoimuutta, tasa-arvoista kohtelua hakijoiden välillä, tietoa omasta rankingista haastattelun jälkeen ja reiluutta.”

”Työnhakijalle potentiaalinen tuleva työnantaja on markkinamies, joka myy hakijalle tulevaa unelmapaikkaa. Hyvä markkinamies kertoo mitään kaunistelematta, miksi työntekijän kannattaa valita juuri kyseinen työnantaja sekä se, millaista tulevaisuutta hakijalle voisi olla tulossa, jos suoritukset ovat tähtiluokkaa.”

Työnantajalta toivotaan kunnioittavaa, työnhakijan huomioivaa viestintää. Työstä ja työolosuhteista tulisi kertoa rehellisesti. Ikävät kommentit työnhakijaan liittyen eivät ole suotavia haastattelussa. Haastattelutilanteessa ei ole tarpeen kokeilla hakijan sietokykyä. Onneksi ihmiset ovat yleensä myös työhaastattelutilanteessa pääosin mukavia.

Tutustu kaikkiin kuukauden kilpailun vastauksiin tästä.