Vastuullisuus

Etänä muttei etäällä toisista – Asiantuntijan vinkit etäperehdytykseen ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen

Etäopiskelua, viestejä ja näyttöpäätteitä. Näistä on koostunut monen nuoren kulunut vuosi, eikä tuleva kesä ja kesätyö tule ainakaan osan kohdalla tekemään tähän poikkeusta.

Etäjohtamisen ja etätyönasiantuntija Ulla Vilkman Timanttia Consulting Oy:stä, korostaa työn ilon ja imun merkitystä kesätyössä aloittaville Vastuullinen kesäduuni- kampanjan webinaarissa 25.3.2021. Työssä tulee viihtyä, oli ympäristö sitten mikä tahansa.

”Etäopintojen myötä opiskelijaelämä ja sosiaaliset kontaktit ovat jääneet vuoden aikana melko vähille. Työn ilo vahvistaa kesätyöntekijän motivaatiota, ja jättää mukavan muistijäljen työstä.”

Motivaatiota ja työn iloa voi Vilkmanin mukaan vahvistaa helposti panostamalla työyhteisön vuorovaikutukseen.

”Pienillä asioilla, kuten arkisella huomaavaisuudella ja ystävällisyydellä voi vaikuttaa jo paljon. Toki tärkeää on myös esimiehen ja työyhteisön tuki, johtamiskäytännöt sekä palautteenanto. Psyykkistä läheisyyttä voi kuitenkin vahvistaa myös virtuaalisesti, siihen ei tarvita kasvotusten kohtaamista.” Vilkman kertoo.

Tervetuloa taloon

Vilkman korostaa puheenvuorossaan ensimmäisen päivän ja ensimmäisten kohtaamisten merkitystä uudelle työntekijälle. Mitä olisi hyvä huomioida, jos kesätyön aloittaminen tapahtuu etänä kotoa käsin?

”Videoita kannattaa hyödyntää, sillä ne tuovat kohtaamisen tunteen. Ihan jo hymy ja lämmin vastaanotto vaikuttavat paljon ensimmäistä päivää työskentelevän fiilikseen.” Vilkman kannustaa.

Vilkman myös vinkkaa, että mikäli kesätöissä aloittaa useampi henkilö, voi tervetulotilaisuudessa tehdä työyhteisöä tutuksi kesätyössä aloittaville nuorille. Tutustumisen hetkille voi raivata tilaa myös yhteisen tiimilounaan tai kahvien muodossa. Vilkman muistuttaa, että kahdenkeskeiset keskustelut vahvistavat kuuluksi ja nähdyksi tulemisen tunnetta. Videoesittelyt organisaation keskeisistä henkilöistä tuovat puolestaan ihmisiä tutuksi.

”Vuorovaikutus ilman kohtaamista on vain viestintää.  Haluan rohkaista kokeilemaan erilaisia käytäntöjä ja kohtaamisia sekä pohtimaan, miten kivoja kohtaamisia voisi synnyttää! Vain taivas on rajana!” Vilkman kiteyttää.