Ohjeita työnhakuun

Hyvä CV on täyttä faktaa

1.11.2013 klo 15:38

Curriculum Vitae eli ansioluettelo on eräänlainen tuoteseloste, jonka avulla työnantaja saa nopeasti kuvan siitä, kuka olet, mitä olet tehnyt ja mitä osaat.

Vaikka verkkorekrytointi on yleistynyt, suurin osa työnantajista haluaa yhä nähdä myös perinteisiä ansioluetteloita, joissa hakija voi kertoa itsestään valmista verkkolomaketta persoonallisemmin.

CV:n teossa tyyli on vapaa. Tärkeintä on, että se on tiivis ja helppolukuinen, teksti on selkeästi aseteltu ja kieli virheetöntä. Sopiva pituus on 1‑3 sivua. Yhden CV:n silmäilyyn ei yleensä käytetä kuin minuutti tai pari, siinä ajassa sen pitää vakuuttaa työnantaja siitä, että juuri sinut kannattaa kutsua työhaastatteluun.

Henkilötietojen lisäksi ansioluettelosta tulee käydä ilmi ainakin koulutus, työkokemus sekä kieli- ja tietotekniikkataidot. Henkilötiedoissa voi kertoa esimerkiksi lasten syntymävuodet, mutta se ei ole välttämätöntä.

Asioiden esitysjärjestys riippuu siitä, mitä haluat korostaa. Voit aloittaa CV:n esimerkiksi otsikolla ”Osaaminen ja vahvuudet”, jonka alle voit koota tiivistelmän juuri niistä osaamisalueista, jotka ovat haetun työn kannalta oleellisimpia.

Koulutustaustan esittely aloitetaan tuoreimmasta tai haetun työn kannalta tärkeimmästä tutkinnosta tai kurssista. Kerro ainakin oppilaitos, tutkinto, koulutusohjelma ja valmistumisvuosi, sekä mahdollisesti pää- ja sivuaineesi ja lopputyösi aihe. Täydennyskoulutuksen ja muut kurssit voi selvyyden vuoksi koota oman otsikon alle.

Konkreettiset esimerkit hyviä

Työkokemus esitellään tavallisesti alkaen viimeisimmästä työpaikasta. Aikajärjestyksen voi rikkoa, jos aikaisempi työkokemus on haetun tehtävän kannalta tärkeämpi. Kerro työnantajasi, työtehtäväsi sekä työn ajankohta ja kesto. Pelkkä ammatti- ja tutkintonimike ei yleensä vielä kerro, mitä osaat. Kuvaile siksi lyhyesti työtehtäviäsi ja vastuualueitasi.

Konkreettiset esimerkit ovat hyviä myös kielitaidon ja tietotekniikkaosaamisen kuvailussa. Kerro, mitä tietokoneohjelmia osaat käyttää ja millaisia tehtäviä olet niillä suorittanut, sekä millaisissa tilanteissa olet käyttänyt vieraita kieliä tai oletko opiskellut tai työskennellyt ulkomailla. Kansainvälisen työkokemuksen ja opinnot voi tarvittaessa koota oman otsikon alle. Jos haet työtä ulkomailta, Euroopassa käytettävä Europassi-ansioluettelomalli löytyy osoitteesta http://europass.cedefop.europa.eu/

Harrastukset ja luottamustoimet voi koota omien otsikoiden alle, etenkin jos oletat, että niistä on etua työpaikan saannissa. Harrastukset kertovat persoonastasi, ja joskus esimerkiksi aktiivisuus järjestöelämässä voi paikata vähäistä työkokemusta.

Ansioluettelon loppuun voit liittää 1‑3 suosittelijan nimen, tittelin ja yhteystiedot. Muista kysyä heiltä etukäteen siihen lupa.

Kokenut rekrytoija arvostaa tarkkuutta

"Hyvä CV on tarkka, informatiivinen ja yksityiskohtainen, mutta lyhyt", sanoo Tampereen Seudun Osuuspankin henkilöstöpäällikkö Tuija Palomäki.

"Ensimmäisenä käyn aina läpi CV:n, joten sikäli se on jopa tärkeämpi kuin itse hakemus."

Palomäen mukaan CV:ssä pitää ehdottomasti olla hakijan nimi, syntymäaika, tarkat yhteystiedot, sekä koulutustiedot ja työkokemus. Koulutusajat ja työkokemuksen kesto tulee kirjata päivämäärineen.

"Tekstin muokkaukseen tai muuhun koristeluun en kiinnitä huomiota, sen sijaan kirjoitusvirheet huomaan. Tärkeintä on, että CV on looginen ja kirjoitettu juuri sitä työtehtävää varten, jota ollaan hakemassa."

Asiantuntijana Tampereen yliopiston Ura- ja rekrytointipalvelujen uraohjaaja Reeta Eloranta.

Teksti Mia Ahola

LATAA CV-POHJA>>