Työnhaku

Työidentiteetin ABC pandemian nuorille

Opiskelija etsii työpaikkaa.

Mistä voin tietää, millainen olen työntekijänä, jos olen opiskellut ja työskennellyt aina vain etänä? Tässä peruspilarit, joiden avulla rakennat oman työidentiteettisi.

Työhaastattelussa sinulta saatetaan kysyä, mitkä ovat vahvuutesi työntekijänä, miten toimit stressaavassa työtilanteessa tai millainen tiimipelaaja olet. Mistä sen voi tietää, jos ei ole koskaan ollut töissä, tai ainakaan lähitöissä?

Kokosimme opiskelijasta työntekijäksi siirtymisen tueksi oivalluksia, jotka auttavat näkemään, millainen työntekijä olet ja millainen työidentiteettisi on.

1. Työidentiteetin perustana ovat omat vahvuudet

Työidentiteetti on se osaamisen ja vahvuuksien yhdistelmä, joka erottaa sinut muista työnhakijoista ja työntekijöistä.

Vahvuuksia voivat olla esimerkiksi sellaiset ominaisuudet kuin periksiantamattomuus, luovuus tai diplomaattisuus. Jos et vielä tiedä, mitkä ovat juuri sinun vahvuuksiasi, tästä aiemmin julkaistusta artikkelistamme voi olla sinulle hyötyä omien vahvuuksiesi tunnistamisessa.

Vahvuuksien lisäksi työidentiteettisi rakentuu osaamiselle. Osaamista olet kerryttänyt läpi opiskeluajan, ja jo ennen opintoja esimerkiksi koulussa ja harrastuksissa.

Kun tunnistat, mitkä ovat juuri sinun vahvuutesi ja millaista osaamista juuri sinulla on, osaat sanoittaa asian myös työnantajalle työhakemusta kirjoittaessasi.

2. Ryhmätyötaidot ovat osa työidentiteettiä

Työelämäpuheessa toistetaan usein ryhmätyötaitojen merkitystä. Yksi osa työidentiteettiäsi liittyykin siihen, millainen tiimipelaaja olet.

Muista, että vaikka et olisi päässyt opiskeluaikana treenaamaan ryhmätyötaitoja lähiopetuksessa, olet todennäköisesti tehnyt ryhmätöitä osana etäopetusta. Se on kasvattanut tiimityötaitojasi yhtä lailla!

Opiskeluaikana saamasi kokemukset etämuotoisista ryhmätöistä voivat olla vahvuus työmarkkinoilla, sillä tämän päivän työelämässä tiimityötä tehdään enenevissä määrin myös etänä.

Lue myös: Millainen on hyvä työkaveri?

Työhaastattelussa sinulta saatetaan kysyä, millainen tiimipelaaja olet. Jos et vielä ihan tiedä, mieti, mitä ylipäätään tykkäät ryhmätöistä. Ovatko ne sinulle kauhistus, vahvuus vai innostava tilaisuus tavata uusia ihmisiä? Sytytkö yhdessä ideoimisesta, otatko luontevasti tiimin johtajan roolin, vetäydytkö mieluiten sivustalle kuuntelemaan muita tai toimitko diplomaattisesti ristiriitatilanteissa?

Tällaisia kysymyksiä pohtimalla rakennat omaa tiimityöntekijän työidentiteettiäsi. Omaa toimintaasi tarkkailemalla opit paitsi itse ymmärtämään, millainen tiimityöntekijä olet, myös sanoittamaan sitä rekrytoijalle työnhaussa.

Lue myös: 10 työnhakuvinkkiä uran alkuvaiheessa olevalle

3. Muutoskyvykkyys osana työidentiteettiä

Työelämään siirtyessä pandemia-ajan voi kaikista vaikeuksista huolimatta nähdä myös voimavarana.

Etäopiskelu on varmasti kasvattanut muutoskyvykkyyttäsi, koulinut etätyötaitosi huippuunsa ja parantanut stressinsietokykyäsi. Nämä kaikki ovat ominaisuuksia, jotka jokainen pandemian nuori voinee nähdä vahvuuksinaan – ja joita työnantajat satavarmasti arvostavat.

Ansioluettelossa voitkin nostaa esiin kyvyn sopeutua muutoksiin. On kova suoritus, että olet kaikesta pandemian tuomasta huolimatta pystynyt opiskelemaan. Se on asia, jota voit rinta rottingilla tuoda esiin työnhaussa.

Opiskelu ja valmistuminen pandemian kurimuksessa ovat vahvuus, joka erottaa sinut monista muista työnhakijoista ja työntekijöistä – siis merkittävä työidentiteetin rakennusaine!