Työhyvinvointi

Työelämän metatyöt – millainen metatyöntekijä olet?

Tehtävien tasainen jakautuminen on tärkeää paitsi kotona myös töissä. Kuinka oikeudenmukaisesti työpaikan metatyöt jaetaan teillä? Entä tunnistatko itsesi näistä metatyöntekijän rooleista?

Vapaa-ajan metatyöllä tarkoitetaan kaikenlaista suunnittelua, järjestelyä ja organisointia – sellaista arjen hallintaa, jota ilman perhe-elämä ei rullaisi, mutta joka usein jää näkymättömiin. Perheessä metatyö voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi kyläreissujen sopimista, lahjojen ja juhlavaatteiden pähkäilyä lasten kaverisynttäreille, auton katsastuksen varaamista, viikon ruokalistan tai kauppalapun laatimista, laskujen maksamista tai hotelli- ja ravintolavarausten tekemistä lomareissuja varten.

Herkästi innostuva tai vastuuntuntoinen luonne saattaa kuitenkin huomaamattaan ahnehtia suuren määrän oman tiiminsä tai työyhteisönsä metatyötä.

Tyypillistä on, että kukin perheenjäsen hoitaa tietyt hommat – yleensä ne, jotka on aina ennenkin hoitanut. Tilanne on ihanteellinen, jos metatyöt jakautuvat tasapuolisesti tekijöiden kesken. Parhaassa tapauksessa kukin voi valikoida sellaiset metatyöt, jotka tuntuvat itsestä luontevilta. Perheen talouden tarkkailu ja hoitaminen voi olla yhdelle mielekästä ja osaamista vastaavaa tekemistä siinä missä toinen kokee lukujen pyörittelyn hankalaksi ja vastenmieliseksi. Toinen tykkää tehdä listoja ja suunnitelmia, ja hänestä vaikkapa majapaikkojen etsiminen kesälomareissua varten saattaa tuntua suorastaan lomalta jo sekin.

Metatyö muuttuu ongelmalliseksi, jos suuri määrä työtä kaatuu yhden niskaan. Silloin metatyön tekeminen voi muuttua liian kuormittavaksi. Nihkeältä voi tuntua ison työmäärän lisäksi työnjaon epäoikeudenmukaisuus. Epätasainen metatöiden jakautuminen syö voimavaroja niin paljon, että parisuhteissa se voi lopulta johtaa jopa eroon.

Metatöiden tasaisesta jakamisesta kannattaisi siksi puhua avoimesti myös työpaikoilla. On nimittäin niin, että näkymätöntä, mutta arjen sujuvan rullaamisen kannalta välttämätöntä metatyötä tehdään myös töissä.

Lue myös: ”Ihan törkeitä ajanhukkataukoja” – Psykologin vinkit stressinhallintaan

Työpaikan metatyöt – millainen metatyöntekijä olet?

Työyhteisön metatyöt eivät siinä mielessä poikkea vapaa-ajan metatöistä, että aivan kuten kotona myös töissä on luontevaa ottaa hoitaakseen sellaisia metatöitä, jotka itseltä sujuvat kohtuullisen kivuttomasti. Eikä siinä mitään – jonkunhan nekin on tehtävä. Herkästi innostuva tai vastuuntuntoinen luonne saattaa kuitenkin huomaamattaan ahnehtia suuren määrän oman tiiminsä tai työyhteisönsä metatyötä. Ja kun homman on kerran ottanut kontolleen, saa samaa pestiä kenties hoidella hamaan tappiin asti. Monet työpaikan metatöistä ovat kuitenkin sellaisia, että ne voisi aivan hyvin jakaa tasapuolisesti kollegojen kesken.

Tunnistatko nämä metatyöntekijän roolit itsestäsi? Entä työkavereistasi?

Sihteeri

Oletko se, joka aina purkaa ideariihessä laaditut post-it-laput neukkarin seinältä ja laatii niistä koosteen intraan? Tai se, joka naputtelee ensin palaverikutsun agendoineen ja sitten vielä palaverimuistion koko porukalle?

Tunteiden tulkki

Oletko metatyöntekijänä tiimisi vastaava puheeksi ottaja – se, joka nostaa kissan pöydälle kun muut eivät uskalla? Se, joka sanoittaa tunnot ja murheet esihenkilölle ehkä silloinkin, kun ne oikeastaan koskettavat muita kuin itseäsi? Tai tiimin virallinen diplomaatti – metatyöntekijä, joka jää lepyttelemään kun ne tietyt kaksi päätyvät taas kerran sanaharkkaan viikkopalaverissa?

Siivooja

Periaatteessa työpaikan siisteydestä huolehtiminen kuuluu kaikille, mutta käytännössä vaikkapa kahvihuoneen tiskikoneen täyttäminen tapaa jäädä tiettyjen vastuuntuntoisten tai puhtautta arvostavien kontolle. Monen työpaikan kahvihuoneesta löytyykin legendaarinen ”Äitisi ei ole täällä töissä” -kyltti. Oletko se, joka tämänkin kyltin hommasi?

Yhteishengetär

Oletko se, jonka muut aina kutsuvat lounaalle vai se, joka kiertelee kaikkien työpisteet ja kerää porukan kasaan? Se, joka organisoi afterworkit, läksiäisjuhlat ja kaikkien nimet pomon joulukorttiin, koska kukaan muu ei joko saa tätä itsestään irti tai halua käyttää aikaansa yhteishengestä huolehtimiseen?

Lähetti

Oletko se, joka laittaa kahvin tippumaan, vie postit, vaihtaa printterin mustekasetin, kastelee kukat ja hakee palaveripullat tai päivän lehdet, vaikka homma ei itse asiassa kuulu sinulle yhtään sen enempää kuin kollegoillesi?

Lue myös: Millainen on hyvä työkaveri?

Tunnistitko itsesi liian monesta kohdasta?

Työpaikan metatyötä tarkastellessasi saatat huomata, että itse asiassa työajastasi valuu aika siivu yhteisten asioiden hoiteluun. Eikä siinä mitään, jos nautit työyhteisösi metatyön tekemisestä, saat omat työsi hoidettua ajallaan ja kuormittumatta eikä metatyön epätasainen kasautuminen häiritse sinua.

Jos kuitenkin omat työsi kärsivät juoksevia asioita hoidellessa tai tingit työpaikan metatyön takia lakisääteisistä tauoistasi, tee näin:

  • Ota tilanne puheeksi työkaveriesi kanssa. Kaikki eivät ole välttämättä edes huomanneet, että työpaikan metatyöt jakautuvat teillä epäoikeudenmukaisesti.
  • Käy läpi viimeisimmässä kehityskeskustelussa laadittu lista työnkuvastasi ja ydintehtävistäsi. Se voi auttaa hahmottamaan, käytätkö työaikasi oikeisiin asioihin.
  • Pidä huolta siitä, että teet näkyväksi sen, mitä olet tehnyt yhteisten, usein niin kovin näkymättömien metatöiden eteen.

Lue myös: Taklaa työuupumus ajoissa – uupumuksesta toipuneiden oivalluksia