Työhyvinvointi

Sairaana etätöissä? Ei näin!

Kuinka kipeä pitää olla, jotta kehtaa hakea sairauslomaa etätyöstä?

Ennen korona pandemiaa ei ollut lainkaan tavatonta, että töihin ilmaannuttiin flunssaisena pärskien. Kovalla työmoraalilla ja tärkeän työntekijän esittämisellä oli hintansa: yksi kipeä saattoi tartuttaa monta kollegaa perheenjäsenineen.

Korona-aikana monessa työyhteisössä alettiin kiinnittää huomiota siihen, ettei sairaana tultaisi työpaikalle muita tartuttamaan. Samalla kontakteja välteltiin muutoinkin niin työssä kuin vapaa-ajalla. Tavanomaisesti työyhteisöissä kiertävät taudit, kuten flunssat ja vatsataudit eivät päässeet leviämään entiseen tahtiin – ja sairauspoissaolot vähenivät.

Tällä sinänsä iloisella uutisella on kuitenkin kääntöpuolensa: aiemmin sairauslomaa kotona viettävä pitäytyi tekemästä töitä, mutta etätyössä rajanveto on osoittautunut kinkkisemmäksi. Kaikki sairausloman tarpeessa olevat etätyöläiset eivät nimittäin jää sairauslomalle. Osa tekee etätöitä sairaanakin.

Lue myös: Näin selätät etätyöapatian 

Lepoa etätyön lomassa

Kotona työskenteleminen mahdollistaa lepotauot ja vaikkapa päiväunet työn lomassa.

Puolikuntoisena tällainen tapa rytmittää työpäivää ei olekaan huono idea, onhan riittävä lepo aivan ensiarvoisen tärkeää toipumisessa.

Puolikuntoisena ei pidä vaatia itseltään samanlaista työsuoritusta kuin terveenä. Jos siis tarvitset tavallista enemmän lepotaukoja tai koet etätyön vähemmän kuormittavaksi kuin työpaikalla työskentelyn, ota asia puheeksi oman esihenkilösi kanssa. Näin työnantaja voi tukea paranemistasi työn järjestelyillä.

Selaa avoimia etätyöpaikkoja 

Kun sairastat, sairasta

Inspiroitunut, mutta toisaalta myös kovia paineita kokeva tai työpaikkansa puolesta pelkäävä työntekijä ei välttämättä ota sairauslomaa, vaikka olisi sen tarpeessa. Moni päätyy tekemään etätyötä sairaana, koska etätyöpäivä kotikonttorilla on fyysisesti kevyempi kuin toimistopäivä työmatkoineen. Ainahan muutaman nopean homman jaksaa hoitaa, vai mitä?

Etätyössä on kuitenkin paikallaan pysähtyä tunnustelemaan omaa vointiaan rehellisesti. Sujuuko työnteko oireista huolimatta normaaliin tapaan? Ovatko ajatukset työssä vain sairauden oireissa?

Jos olo on tuskainen, silmät tahtovat painua umpeen tai ajattelu ei tunnu yhtä kirkkaalta kuin normaalisti, on syytä hankkiutua sairauslomalle.

Joskus omaa tilaa on vaikea nähdä ulkopuolisen silmin. Jos mietit, oletko riittävän kipeä ottamaan sairauslomaa etätyöstä, voit pyytää arviointiin avuksi puolisosi, esihenkilösi, kollegan tai työterveyshuollon. Tunnollinen työntekijä osaa olla ankara itselleen, vaikka toiset näkisivät jo kaukaa, että työkuntoa ei nyt ole.

Kipeänä töitä – myöskään etätöitä – ei tarvitse eikä pidä tehdä. Jos jäät etätyöstä sairauslomalle, jää rehdisti sairauslomalle. Lääkärin määräämä sairausloma on tarkoitettu toipumiseen, eikä silloin kuulu tehdä mitään muuta kuin parannella vointia.

Lue lisää etätyötä käsitteleviä artikkeleita.