Kesätyöt alkamassa? Näin selviät kunnialla alkutaipaleesta
Kesäkuun alku tarkoittaa monelle myös kesäduunin starttaamista. Varsinkin ensimmäistä kesätyötä aloittavalle töiden alku voi tuntua jännittävältä ja jopa sekavalta. Mitä kaikkea pitäisi osata huomioida kesätöiden alkaessa? Ota haltuusi nämä vinkit ja aloita kesäduunikausi hymyssä suin!
Eikö sinulla ole vielä kesätyötä? Ei hätää, löydä se täältä!
1. Työsopimus
Työpaikan varmistuttua on hyvä selvittää, milloin työsopimus allekirjoitetaan. Pyri tekemään työsopimus suullisen sopimuksen sijaan kirjallisesti ennen työsuhteen alkua.
2. Asenne merkitsee
Se että olet onnistunut lukuisien hakijoiden joukosta nappaamaan kesätyöpaikan, on onnittelujen arvoinen juttu! Voit olla ylpeä siitä, että olet onnistunut vakuuttamaan työnantajasi ja saamaan paikan. Nyt on aika lunastaa nuo odotukset, joten ota sinulle osoitetut tehtävät vastaan hyvällä asenteella ja pyri täyttämään tavoitteesi. Osoita, että olet oma-aloitteinen ja reipas työntekijä ja saat vähintään hyvän työtodistuksen ja mahdollisen suosittelijan tulevaa varten. Kuka tietää, vaikka saisit samalla varmistettua tulevan kesän tai kenties syksyn osa-aikaisen työpaikan!
3. Verokortti kuntoon
Töiden alkaessa työnantajasi tulee kaipaamaan verokorttiasi tulevaa palkanmaksua varten. Ennen kesätöiden alkua, hanki verokortti täältä. Muista huomioida mahdollinen opintotuki verokorttia hankkiessa. Verokortti tulee toimittaa työnantajalle hyvissä ajoin ennen ensimmäistä palkkapäivää, jottei palkastasi menetetä 60 prosentin ennakonpidätystä.
4. Kesätyöntekijöiden perehdytys
Kenenkään uuden työntekijän ei oleteta osaavan ja tietävän mitä heiltä odotetaan ja kuinka talossa toimitaan. Tätä varten on perehdytys! Ensimmäisinä päivinä saat työhön tarvittavat välineet, opastuksen työhösi, tarvittavat tiedot yrityksen tavoista toimia erilaisissa tilanteissa sekä usein tietoa myös itse yrityksestä. Muista kysyä, mikäli huomaat puutteita työvälineissä, kulkuoikeuksissa tai et ole varma vaikkapa työterveydenhoidosta, työajoista tai printterin sijainnista. Selvitä myös lähiesihenkilösi yhteystiedot mahdollisia kysymyksiä tai sairastapauksia varten.
5. Anna itsellesi aikaa
Aloittaessasi minkä tahansa työn, ensimmäiset päivät sisältävät paljon uutta tietoa ja kuormittavat voimavaroja. Mitään ei kuitenkaan tarvitse oppia kerrasta, eikä pienet stiplut haittaa mitään, kunhan niistä ottaa opikseen. Anna siis aikaa itsellesi sisäistää kaikki uusi oppimasi ja listaa vaikkapa ylös tärkeimpiä ohjeita ja neuvoja. Näin voit aina palata muistiinpanoihisi. Kerro myös rohkeasti, jos jokin mietityttää tai et tiedä miten etenisit. Virheitä on turha pelätä! Työnantajasi arvostaa, kun kerrot mahdollisista kömmähdyksistä ja selvität oikean tavan toimia. Myös tässä asiassa oikea asenne ratkaisee!
Paljon tsemppiä kesäduunikauteen!