Ei vielä kesäduunia? Mitä kannattaa ottaa huomioon kesätyönhaussa?
Kalenteri näyttää helmikuuta ja kesäksi olisi saatava töitä. Muutamaa ilmoitusta on tullut silmäiltyä, mutta ei vielä konkreettisesti haettua yhtäkään paikkaa. Kuulostaako tutulta? Uusia kesätyöilmoituksia satelee haettavaksi päivittäin Oikotielle, ja rekrytoijat valitsevat parhaillaan kiinnostavimpia hakijoita jatkoon hakemustulvasta.
Nyt ei siis kannata odotella ja lykätä hakemista viimeiselle mahdolliselle illalle! Varaa itsellesi hetki ja ryhdy kartoittamaan kiinnostavia kesätyöpaikkoja ja laatimaan niihin vaadittavia dokumentteja mitä pikimmiten. Aloita kesätyönhaku tunnistamalla omat vahvuutesi. Koska kilpailu on kovaa, ei kannata lähteä roiskimaan hakemuksia sinne tänne, vaan panostaa mielummin muutamaan hakemukseen kunnolla.
Nappaa vinkit käyttöön ja aloita kesätyönhaku vaikka saman tien!
1. Tunnista vahvuutesi
Työnhaku alkaa itsensä tuntemisesta. On tärkeää tiedostaa ensin itse missä olet hyvä, mikä tuntuu sinulle luontaiselta tai millaisissa asioissa toivoisit kehittyväsi tulevaisuudessa, ennen kuin voit kertoa siitä muille. Tuntuuko omien vahvuuksien tai kehittämisen kohteiden pohtiminen haastavalta? Vai etkö oikein keksi, kuinka sanoittaisit omaa osaamistasi tai miten hyödyntäisit muuta kuin työkokemusta työnhaussa? Vuoden 2020 parhaana digitaalisena oppimisratkaisuna palkittu Duunikoutsi- mobiilisovellus on kehitetty juuri tätä varten! Lataa sovellus puhelimeesi sovelluskaupasta ja anna Duunikoutsin kertoa, kuinka hyödynnät potentiaalisi kesätyönhaussa.
2. Panosta työnhakudokumentteihin
Kirjoita selkeästi ja tiiviisti. Yritykset saavat usein valtavan määrän hakemuksia, eikä jokaista hakemusta ole mahdollista lukea alusta loppuun saakka. Tiivistä siis sanottavasi maksimissaan yhdelle sivulle. Aloita iskevästi ja kerro, miksi haet juuri kyseiseen paikkaan tai miksi olisit sopiva henkilö haettavaan työhön. Unohda itsesi vähättely ja puuttuva kokemus. Korosta aitoja, sinulle ominaisia luonteenpiirteitä sekä kokemuksiasi, jotka tukevat haettavaa pestiä. Linkitä harrastuksia/ vapaa-ajan toimintaa/kiinnostuksen kohteitasi haettavaan työhön.
3. Erottele ilmoituksesta vaadittavat ja toivottavat ominaisuudet
Toisinaan kesätyöilmoituksissa tunnutaan etsivän kaikkeen kykeneviä supersankareita. Hakijan pitäisi olla joustava, pirteä, neljän kielen osaava ekspertti, jolla tulisi kaiken lisäksi olla valmis tutkinto sekä työkokemusta alalta. Löytäessäsi mielenkiintoisen kesätyöilmoituksen, lue huolellisesti läpi, mitä kesätyöntekijältä vaaditaan ja mikä on puolestaan hakijan eduksi. Täysi-ikäisyys voi olla esimerkiksi vaatimus, mutta erilaisten järjestelmien osaaminen tai työkokemus alalta vain hakijan eduksi luettava taito. Tällaiset taidot voi kumota hyvä, motivaation osoittava hakija, joka on nopea oppimaan uutta ja kehittymään. Voit myös soittaa rekrytoinnista vastaavalle henkilölle ja varmistaa, mitä he vaativat tai millaisia ominaisuuksia he painottavat kesätyörekrytoinnissaan. Samalla pääset kertomaan itsestäsi, osoitat kiinnostusta ja pääset jättämään muistijäljen itsestäsi!
4. Avaa osaamisesi ja unohda copypaste
Kirjoittaessasi hakemusta tai CV:tä, pysähdy pohtimaan, mikä on olennaista osaamista haettavaan työhön. Millaisia ominaisuuksia työ vaatii, miten täytät nämä osa-alueet ja miten voisit olla työssä hyödyksi? Mikäli uskot kesätyöpaikan aidosti hyötyvän taidoistasi ja kokemuksestasi, tuo se ilmi konkreettisella esimerkillä! Panosta myös laatuun. Vaikka kuinka tekisi mieli lähettää sama hakemus useaan paikkaan, keskity lähettämään ennemmin muutama kohdennettu hakemus. Erilaiset kesätyötyöpaikat vaativat erilaisia taitoja. Tutustu työnantajaan huolellisesti ja tuo ilmi, miksi haet juuri kyseiseen työpaikkaan. Kohtaavatko esimerkiksi yrityksen arvot omien arvojesi kanssa? Mahtavaa, tuo tämä esiin!
5. Lisää yhteystietosi ja oikolue huolella
Puutteelliset yhteystiedot karsivat helposti hyvänkin hakijan joukosta. Varmista, että ainakin CV:stä selviää nimesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi ja että tiedot on kirjoitettu oikein. Oikolue kaikki kirjoittamasi huolella ja pyydä vaikka vanhempaasi tai ystävääsi lukemaan tekstisi virheiden välttämiseksi. Samalla voit saada hyviä huomioita ja viimeistellä työnhakudokumenttisi entistä timanttisempaan kuntoon!
Lykkyä kesätyönhakuun!