Blogi

Ylös, ylös, ylös – vai sittenkin sivuttain uralla eteenpäin

Työelämälle ominainen vertikaalinen eteneminen aiheuttaa monissa meissä jatkuvaa painetta edetä uralla, saavuttaa isompia asioita ja tehdä koko ajan enemmän. Entä jos välillä etenisisikin horisontaalisesti?

Asiantuntijatyössä palkitsevinta voikin olla se, että pysyy urallaan aika ajoin niin sanotusti paikallaan: tehtävien sisältö ehkä vähän muuttuu, mutta vastuu ei välttämättä kasva radikaalisti. Sen sijaan, että hyväksi todettu asiantuntija helposti ylennetään organisaatiossa tiimin vetäjäksi ja siitä edelleen johtajaksi, asiantuntijalle voikin olla kaikkein palkitsevinta nimenomaan hyödyntää omaa erikoisosaamistaan eikä johtaa. Uralla vertikaalisesti eteneminen vain on meille jostain syystä ominaisempaa – pitäisi kasvattaa vastuuta ja tiimiä, jotta voi sano menestyneensä, vaikka menestys voi olla jotain ihan muutakin.

Isoissa organisaatioissa horisontaali eteneminen uralla on luonnollisesti helpompaa kuin pienissä, mikä saattaa tarkoittaa pienemmissä yrityksissä työskenteleville sitä ehkä ikävääkin tosiasiaa, että halutessaan edetä horisontaalisti muihin kiinnostaviin tehtäviin, pitää vaihtaa työnantajaa. Siksipä isossa organisaatiossa työskennellessä kannattaakin hyödyntää avoimet sisäiset haut – näin on mahdollista vaihtaa vaikka kokonaan asiantuntija-alaa, mutta pitäytyä muuten tutuissa ympyröissä ja toimialalla.

Avoimia sisäisiä tehtäviä haettaessa pätevät muuten samat periaatteet kuin ulkoisiakin tehtäviä hakiessa, mutta luonnollisesti hakijalla on takanaan yrityksen ja sen toimialan tuntemisen edut, sekä tietenkin suosittelijat talon sisällä. Sisäisissä hauissa kannattaa kuitenkin muistaa, että se että hakee paikkaa talon sisällä, ei automaattisesti tarkoita valintaa, joten haku kannattaa aina hoitaa tyylikkäästi ja keskustellen, kävi miten kävi. Jos valinta ei osu sisäiseen hakijaan, syyt voi tottakai selvittää, mutta sen jälkeen kannattaa muistaa, että valitsijat suhtautuvat sisäisiinkin hakijoihin lopulta kuten ulkoisiin – paras valitaan.

Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina