Työllisyysnäkymät

Vuokratyö Eezyn kautta sopii moneen eri elämäntilanteeseen

Jimi Elomaa

Eezy Oyj

Vuokratyö voi olla ensiaskel työelämässä ja väylä vakituiseen työsuhteeseen – tai yksinkertaisesti joustava vaihtoehto niille, jotka haluavat panostaa vapaa-aikaan. 

– Erinomainen mahdollisuus hankkia kokemusta ja osaamista, mutta samalla hyvä tilaisuus saada jalka oven väliin kiinnostavalle työnantajalle, kertoo Eezy Henkilöstöpalveluiden työvoiman hankinnan tiimipäällikkö Jimi Elomaa.

Elomaan mukaan vuokratyö on monelle matalan kynnyksen näköalapaikka työelämään. Tiettyä vuokratyöntekijän tyyppiä ei ole, mutta eräänlainen vapaus yhdistää vuokratyöntekijöitä.

– Esimerkiksi opiskelijan arki on usein sellaista, ettei aina pystytä ennustamaan tarkkaan, milloin pääsee töihin. Keikkatyön avulla voi ottaa vuoron silloin, kun itselle sopii, Elomaa kertoo.

Vuokratyötä voi tehdä koko- tai osa-aikaisesti ja työsuhteen kesto vaihtelee päivistä vuosiin. Osalle vuokratyöntekijöistä vuokratyö on keino hankkia lisätienestejä päätyön ohessa.

– Toisaalta esimerkiksi nuorille ja ulkomaalaistaustaisille vuokratyö voi olla arvokas polku työelämään, kun henkilö saa kokemusta ja pääsee jatkamaan uralla.

Vapaa-ajan mahdollistaja

Vielä ennen saatettiin ajatella, että vuokratyöhön tartutaan vain, jos vakituista työtä ei ole tarjolla. Nykyisin tiedostetaan jo paremmin, että joillekin joustava työmuoto sopii jopa vakituista työtä paremmin. 

– Yhteiskunnan muutos näkyy siinä, että nuoret tuntuvat arvostavan enemmän vapaa-aikaa. Vuokratyö luo mahdollisuuksia toteuttaa vapaa-aikaa ihan eri tavalla, kuin jos olisi sidottu tekemään tietty tuntimäärä viikossa, Elomaa muistuttaa.

Vuokratyö sopii hyvin myös esimerkiksi alanvaihtajille, sillä henkilöstövuokrauksen kautta pääsee tutustumaan monipuolisesti eri toimialoihin.

– Jos henkilöä kiinnostaa useampikin toimiala, niin vuokratyön kautta on mahdollista päästä erilaisiin töihin. Voi tehdä vaikka ravintola-alalla ja kaupan alalla töitä rinnakkain, Elomaa vinkkaa.

Jimi Elomaa


Vuokratyössä samat oikeudet

Yritykset palkkaavat vuokratyöntekijöitä usein silloin, kun halutaan paikata äkillisiä henkilöstötarpeita. Sesonkien aikana tarve korostuu. Elomaan mukaan vuokratyö on yrityksille myös tehokas tapa löytää potentiaalisia osaajia jatkoa ajatellen. Hyvistä työntekijöistä halutaan pitää kiinni, ja noin viidennes vuokratyöntekijöistä työllistyy lopulta vakituiseksi työntekijäksi kohdeyrityksen kirjoille.

– Vuokratyö voi olla väliaikainen, mutta se ei tarkoita, että se olisi epävarma. Vuokratyöntekijälle kuuluu samat oikeudet ja suoja kuin vakituisillekin.

Vuokratyöntekijät saavat aina vähintään työehtosopimuksen mukaisen palkan, joka on monesti samaa luokkaa kuin vakituisilla työntekijöillä. Erot vuokratyöntekijän ja vakituisen välillä ovat todellisuudessa hyvin pieniä.

– Isossa kuvassa suurin ero on siinä, että vuokratyössä välittömän työn johtaminen ja valvonta on asiakasyrityksen vastuulla ja pitkälti muut työsuhteeseen liittyvät asiat henkilöstöpalveluyrityksen vastuulla. Perusjutut, kuten lomien kertymät, toimii samalla tavalla kuin vakituisillakin, Elomaa kertoo.

Testaa Eezysti töihin -ammatinvalintapeliä ja näet mille alalle soveltuisit!

Teksti: Väinö Vasara

Kuvat: Tom Lahti

Artikkeli on tehty yhteistyössä Eezyn kanssa. 

Kuvaaja: Tom Lahti