Työnhaku

Työttömyys tuo monenlaisia tunteita esiin

Jaana Saramies oli työttömänä 11 kuukautta. Miten hän koki työttömyysajan?

– Työpaikan saaminen oli vaikeampaa kuin olin etukäteen kuvitellut. Vaikka työpaikkoja on nyt auki paljon, niin on myös työnhakijoita - sekä työttömiä että töissä jo olevia. Koska hakijamäärät yhteen työpaikkaan ovat suuria (kymmeniä tai satoja hakemuksia), koen työmarkkinoiden olevan työnantajien markkinat tällä hetkellä: nyt työnantajilla on varaa olla valikoivia ja monesti he valitsevat mahdollisimman riskittömän vaihtoehdon, Jaana Saramies sanoo.

Jaana Saramies haki työttömänä ollessaan samaan aikaan myös sivuttaista siirtoa työtehtävissä, jolloin oman motivaation ja potentiaalin todistaminen ei riittänyt, kun vastassa oli kokeneempi hakija. Lisäksi Jaanan koulutus on hieman eri alalta kuin lähes 10 vuoden työkokemus, ja se usein jopa haittasi työnhakua, koska käytännön kokemusta ei painotettu yhtä paljon kuin tietyn alan koulutusta.

– Kävin varsin monissa haastatteluissa, keskimäärin 1-2 haastattelua kuukaudessa, mikä on mielestäni hyvä saavutus. Ehdin olla työttömänä 11 kuukautta. Tämä kuulostaa pitkältä ajalta, mutta todellisuudessa aika hurahti todella nopeasti. Vaikka ajoittaisia pettymyksiä tulikin, pysyin työttömyysaikana hyvin aktiivisena: kävin vertaistukitapaamisissa, erilaisissa tapahtumissa ja koulutuspäivillä sekä täydennyskoulutuksessa yliopistolla, Jaana Saramies listaa.

Työttömyysaikana Saramies rakensi myös systemaattisesti omaa verkostoaan LinkedInissä sekä asiantuntijabrändiään, joka tukisi hänen kaipaamaansa uramuutosta.

Lisäksi hän keräsi ympärilleen positiivista henkeä ja samanlaisessa tilanteessa olevia ihmisiä, joista muotoutui iloisesti kupliva työnhakukampanja nimeltä Piilo-Osaajat. 

Mitä tunteita työpaikan saaminen sinussa herätti?

– Työpaikan saaminen herätti hyvin kirjavia tunteita. Päällimmäisenä olivat toki ilo ja onni onnistumisesta; minä kelpaan jonnekin! Tai pikemminkin, en vain kelpaa, vaan olen se ykkösvalinta jollekin!

Työttömyyskauden aikana oma itsetunto on koetuksella, ja omaa ammattitaitoaan ja osaamistaan alkaa helposti epäillä. Jaanalla työn saaminen karisti noita epäilyksiä ja vahvisti omaa ammatillista itsevarmuutta.

– Toisaalta työpaikan saaminen aiheutti myös jännitystä. Tulenko pärjäämään? Onko tuleva työnantajani minuun ja työpanokseeni tyytyväinen? Myös perhe-elämän sovittaminen ja uudelleenjärjestely herätti mietteitä: Miten järjestämme jatkossa lastenhoidon ja koulu- sekä harrastuskuskailut?

Pysy positiivisena ja aktiivisena

Mitä vinkkejä Jaana antaisi muille työnhakijoille?

– Oma tärkein vinkkini on pysyä tietoisesti positiivisena ja aktiivisena. Itse en käytä sanoja työtön tai työttömyys, vaan puhun positiivisemmin ja aktiivisemmin termein: työnhakija, työnhaku, uramuutos, alanvaihto. Näin sanoitan tilannetta tietoisemmin paitsi ulkopuolisille, myös itselleni, millä on iso merkitys omaan mielialaan, Jaana Saramies kannustaa.

Tämän lisäksi Jaana kannustaa verkostoitumaan myös muiden työnhakijoiden kanssa ja hakemaan vertaistukea.

– Olen itse korkeastikoulutettu, eikä työttömyys tehnyt minusta yhtään vähemmän osaavaa tai pätevää kuin työssäkäyvistä kollegoistakaan. Työttömyys on usein olosuhteiden summa eikä vähennä omaa arvoa, ammattitaitoa tai osaamista.

– Kehotan myös työnhaussa olevia tekemään työnhausta systemaattisen projektin. Kannattaa selvittää oma suunta ja vahvuudet, ja sitä kautta pohtia minne hakee töihin. Ei kannata roiskia hakemuksia sinne tänne, vaan tähdätä kartoittamiinsa napakymppeihin ja ottaa aikaa kunkin edistämiseen. Tällä viittaan myös niiden kuuluisien piilotyöpaikkojen etsimiseen.

Vaikka Jaana onkin nyt työllistynyt, hän haluaa myös jatkossa pyörittää Piilo-osaajia ja tukea huikeiden osaajien työllistymistä. Lue lisää