Työnhaku

Työpaikan saamisen vaikeus

Teemu Salosella on paljon kokemusta työnhausta. Haasteita on riittänyt ja aika ajoin Teemu on kokenut työpaikan löytämisen todella vaikeaksi. Näin myyntipäällikkönä viimeisimmässä työpaikassaan toiminut Teemu hakee töitä.

– Haluan löytää työpaikan, joka herättää minussa halun olla juuri siinä yrityksessä töissä. Kun löydän tällaisen yrityksen, peilaan työtehtävän vaatimukset omaan osaamiseeni. Jos nämä asiat olivat balanssissa, lähetän työhakemuksen. Usein teen sen myös hyvin uhkarohkeasti ajatuksella: Siperia opettaa, Teemu Salonen sanoo.

Teemu Salonen suorittaa työpaikan hakua myös ”b2b”-hengessä: Prospekti->liidi->kontakti->tapaaminen->jatkoneuvottelut->kaupat. Tämä on myyntiin tottuneelle alan ammattilaiselle hyvä tapa kartoittaa sopivia työpaikkoja.

– Olen käynyt työttömyysaikana muutamissa työhaastatteluissa. Haastattelujen rakenne on vaihdellut aina yksilöhaastatteluista ryhmähaastatteluihin. Haastattelut ovat olleet laadultaan hyvin erilaisia. Jossakin paikassa keskityttiin lähinnä hakijan heikkouksiin ja etsittiin syytä miksi olla palkkaamatta. Näissä tapauksissa hakija on heti puolustavalla linjalla, eikä todellista luonnetta / osaamista saada koskaan selville. Toisissa tapauksissa etsittiin yhdessä linjoja joihin osaamiseni oli jo edes auttavasti soveltuva, ja mietittiin kuinka nopeasti voitaisiin päästä perehdyttämisestä tuottavaan työhön.

Työttömyysajan projekteja

Teemu Salonen on ollut työttömänä 1,5 vuotta. Hän on käyttänyt työttömyysaikaa työn hakemisen lisäksi myös muuhun tekemiseen.

– Tärkein projekti on ollut saas-periaatteeseen perustuva mobiilisovellus, jolla voidaan mitata mm. työturvallisuustasoa työpaikoilla. Sovelluksella voidaan myös ohjeistaa yksittäisiä työtehtäviä suoraan paikanpäällä. Muuten työttömyysaika kuluu töitä etsiessä ja lapsia hoitaessa.

Kun työpaikka löytyy, niin se tuntuu Teemusta samanlaiselta ”kuin clousaisi ison kaupan”.

– Onhan se aina yhtä mahtava tunne, kun tietää, että on juuri päihittänyt muut hakijat. Työpaikan saaminen tuo taatusti onnellisuutta ja iloa. En suostu antamaan periksi. Saisin todennäköisesti nopeammin töitä, jos hakisin paikkoja joissa vaatimukset eivät ole niin korkeat kuin minne olen ne itse asettanut. En halua palata niihin tehtäviin joista olen vuosia sitten lähtenyt, koska haluan päästä urallani eteenpäin.

Älä luovuta!

Teemu Salosen tärkein viesti työnhakijoille on, että ei saa luovuttaa.

– Tiedän omakohtaisesta kokemuksestani kuinka raskasta työn hakeminen on viime vuosina ollut. Yritykset eivät uskalla sijoittaa ihmisiin, koska vienti ei vedä. Ja kun vienti ei vedä, se vaikuttaa kaikkiin muihinkin aloihin. Kannattaa rakentaa verkostoa ja etsiä töitä paikoista joissa niitä ei välttämättä mainosteta.

Teemun vinkki työnhakuun:

Oletko kiinnostunut jostain tietystä alasta tai tehtävästä? Onko sinulla netti ja puhelin käytössä? Jos näihin vastasit kyllä, olet suorittanut jo puolet omasta työllistymisestä. Tämän jälkeen alkaa ”työnteko” eli itse haku! Soita, mene käymään, ”kamppaa” omistaja ruokakaupassa. Ihan mitä vain, että saat mahdollisuuden esitellä osaamistasi!