Uratarinat

Työn ytimessä: VTT:n viestintäpäällikkö Milka Lahnalammi-Vesivalo

Milka Lahnalammi-Vesivalo kertoo työstään VTT:n viestintäpäällikkönä.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Olen aina pitänyt kirjoittamisesta ja lukioaikana kiinnostuin ihmisen ja yhteiskunnan toiminnasta. Niinpä hain Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan lukemaan viestintää. Alun perin haaveilin toimittajan työstä, mutta päädyin työharjoitteluun viestintätoimistoon ja työ vei mukanaan.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Viestintäpäällikkönä Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä vastaan siitä, että työnantajani näkyy henkilöstölle sekä mediassa strategian mukaisella tavalla. Viestintää tekevän tiimin esimiehenä työhöni kuuluu varmistaa, että meillä on selkeät tavoitteet sekä oikeat kanavat ja työkalut. Teen myös itse paljon tiedotteita, uutisia, videoita ja artikkeleita, olen yhteydessä mediaan, valmistelen ja avaan tilaisuuksiamme ja käyn puhumassa erilaisissa tilaisuuksissa.

 3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Työpäiväni ovat useimmiten hektisiä ja tilanteet muuttuvat nopeasti. Suuri osa ajasta kuluu sähköpostikirjeenvaihdossa, puhelimessa, kokouksissa ja erilaisissa tilaisuuksissa. Tuen myös tiimiäni erilaisissa hankkeissa, ja siksi minun pitää siirtää ajatukseni nopeasti asiasta ja aihepiiristä toiseen. Välillä varaan kalenteristani keskeytymätöntä työaikaa esimerkiksi suunnittelutyölle tai artikkelien kirjoittamiselle.

 4) Mikä on parasta työssäsi?

Työssäni yhdistyy sopivasti luovuutta ja rutiineja: rakastan edelleen kirjoittamista ja sisältöjen luomista, mutta teen mielelläni myös ”hallintohommia”. Pidän myös tiiminvetämisestä ja mietin mielelläni, miten jokaisen työnkuva on sellainen, että siinä pystyy antamaan parhaansa. Olen luonteeltani hieman kärsimätön, joten pidän hektisestä työympäristöstä ja nopeasti muuttuvista tilanteista. Minulle on tärkeää, että työ on merkityksellistä - VTT:llä pääsen esimerkiksi viestimään teknologioista, jotka ratkaisevat maailmanlaajuisesti merkittäviä haasteita.

 5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Työn rajaaminen. Kaikkeen liittyy lopulta viestintää, ja hyvään lopputulokseen voi päästä tosi monella tavalla. Siksi pitää osata keskittyä siihen, mikä on käsillä olevan ydintehtävän onnistumiseksi tärkeintä. Viestintä on myös niin kivaa, että välistä tekemistä ei malttaisi lopettaa.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Liikun paljon kuntosalilla, uimassa ja joogassa. Olen käynyt jo vuosia perjantai-iltaisin maalaamassa akvarelleilla, jolloin irtaannun hyvin työviikon rytmistä.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Ole aktiivinen, kirjoita paljon, opettele kieliä ja toimi verkostoissa. Viestintää voi tehdä monesta eri näkökulmasta, joten mieti, oletko kiinnostunut enemmän markkinoinnista, henkilöstöviestinnästä, toimittajan työstä tai vaikkapa videotuotannosta. Toki uran aikana, ja jopa yhdessä tehtävässäkin voi päästä tekemään näitä kaikkia.

Lue myös aiemmin ilmestyneitä Työn ytimessä -juttuja