Uratarinat

Työn ytimessä: Tanssinopettaja, yrittäjä Helena Ahti-Hallberg

Helena Ahti-Hallberg kertoo työstään tanssinopettajana ja yrittäjänä.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Joskus rakkaus iskee kuin moukari ja näin minulle kävi, kun pääsin pikkutyttönä seuraamaan tanssikilpailuja. Rakkaasta harrastuksesta kasvoi vuosien varrella intohimo tanssiin urana ja elämäntapana. Vielä näiden kaikkien vuosienkin jälkeen jaksan yhä uudestaan innostua pienistä teknisistä yksityiskohdista ja iloita eritasoisten oppilaiden oivalluksista.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Työni pääpaino on tanssin opettamisessa. Tunnit suunnitellaan ja suunnitelmia muutetaan oppilaiden tarpeiden mukaisesti. Suurin osa ajasta kuluu tanssisalilla opettaen, mutta työhön liittyy paljon muutakin. Yksityisyrittäjänä joudun huolehtimaan laskutuksesta ja paperitöistä itse ja niihin kuluu hämmentävän paljon aikaa. Lisäksi laji kehittyy jatkuvasti ja mukana kehityksessä pysyy vain opiskelemalla alasta lisää.

Koulutustilaisuudet, luennot, kongressit ja kansainväliset tanssikilpailut ovat oiva maaperä jatkuvalle oppimiselle. Työhön liittyy myös tanssikilpailujen tuomarointia tai parien kannustamista ja ohjaamista kisapaikoilla. Lisäksi työhöni kuuluu paripalavereita, koreografiointia, pukujen suunnittelua, kampauksien tekemistä, meikkaamista, katastrofien hallintaa ja soittolistojen tekemistä treeneihin. Lista on loputon ja työn kuva laaja!

Olen siis tanssinopettaja ja samaan aikaan tuomari, tsemppari, koreografi, designer, kampaaja, maskeeraaja, psykologi ja DJ!

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Tanssinopetus tapahtuu useimmiten silloin kun muut ihmiset ovat vapaalla eli iltaisin. Päivällä koulutan tulevia tanssinopettajia tutkintoihin, käyn kokouksissa ja johdan alamme ammattijärjestöä Suomen Tanssinopettajain Liitto STOL ry:tä.

Iltaisin on ryhmätunteja ja yksityistunteja. Ihanaa työssäni on se, että vaikka viikkorutiinini on hyvinkin samankaltainen, eivät työpäivät ole koskaan samanlaisia. Oppilaat vaihtuvat ja ongelmat muuttuvat, jokainen päivä on uusi innostava haaste.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Parasta työssäni on ihmisten kohtaaminen ja oppimisen elämykset. Pienikin oivallus voi johtaa valtavaan muutosprosessiin. Oppilaan taitotaso ei ole niin merkityksellinen kuin into oppia ja ilo oppimisesta. Kilpailulliset tulokset ovat täysin toisarvoisia ja tulokset tulevat kun niiden aika on.

Olen onnellinen, että saan itse valita oppilaani, eli teen töitä huipputyyppien kanssa.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Haasteellisimmat hetkeni työssä ovat silloin kun tanssiparin matka syystä tai toisesta loppuu. Miten osaan olla tukena ja lohduttajana kun taloudellinen tilanne ei salli unelmien toteuttamista tai loukkaantuminen tanssilattialla pakottaa luopumaan urahaaveista? Tai tanssiparia ei löydy ja kilpaileminen jää vain haaveeksi? Opiskelu tai elämäntilanne pakottavat lopettamaan rakkaan harrastuksen? Syitä on monia, mutta opettajan tuki ja kannustus vaikeina hetkinä jättää aina oven auki takaisin tanssimaailmaan kun aika on sopiva.

6) Mikä tekee työstäsi merkityksellistä?

Merkityksellisintä työssäni on kohtaaminen oppilaan kanssa. Oppiessasi uutta olet aina todella paljaana ja haavoittuvainen, onnistuminen on kuin erävoitto. Tukeminen ja kannustaminen, iloitseminen onnistumisista ja tsemppaaminen vaikeina hetkinä tekee työni merkitykselliseksi.

Koen myös työni tärkeänä yhteiskunnallisella tasolla. Tanssin kiistattomat terveysvaikutukset niin fyysisellä kuin psyykkisellä puolella ovat vertaansa vailla.

7) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Työssäni olen kokoajan ihmisten parissa ja tavoitettavissa. Vapaa-aikana piilotan kännykän ja työnnän käteni multaan. Kesäisin hyötypuutarhassani touhuaminen ja kasvien ihmeellinen maailma antavat virtaa koko talveksi. Nautin, kun koko keho saa uudenlaista rasitusta ja mieli lepää.

8) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Ota realiteetit käteen! Haluatko tosiaan tehdä töitä aina kun muut ovat vapaalla? Oletko valmis luopumaan sosiaalisesta elämästäsi? Oletko valmis epäsäännölliseen tulotasoon ja työelämään ilman loma-ajan palkkaa?

Tanssinopettajan työ on kutsumusammatti ja rikkauksista on turha edes haaveilla. Jos kuitenkin olet ahkera, innokas, ikuisesti utelias oppimaan uutta, sosiaalinen ja edes jollain tasolla lahjakas, voi tanssinopettajan ammatti olla sinua varten. Huomioi, että lahjakkuus oli avuista viimeisenä!

Kuva: Elevent Group Oy / Mikke Pöyhönen

Helena Ahti-Hallberg nähdään taas tänä syksynä MTV:n Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomarina.