Uratarinat

Työn ytimessä: Suuhygienisti Taina Roisko

Taina Roisko kertoo työstään suuhygienistinä.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Terveydenhoitoala kiinnosti minua. Vaihtoehtoinani olivat optikko tai hammashoitaja. Menin hammashoitajakouluun ja valmistuin 18-vuotiaana. Olen ollut kohta 40 vuotta alalla. Suuhygienistiksi valmistuin 30 vuotta sitten.


2) Mitä työsi pitää sisällään?

Olin töissä Diakonissalaitoksen yhteydessä olevassa hammashoitoyksikössä. Silloin työnkuva oli todella laaja, hammaskirugin avustusta luunsiirroista implantteihin, jotka tehtiin siihen aikaan leikkaussaliolosuhteissa sydänosaston leikkaussalissa. Toimin hammaslääkärin avustajana perusjutuissa ja hoidin omia asiakkaita suunhoidon opastuksesta hammaskivenpoistoon. Työskentelin Diakonissalaitoksella 13 vuotta. Sitten minulle tuli halu perustaa oma hoitola ja 1999-2000 vaihteessa Bocca aloitti ensin Kasarmintorin kupeessa, ja nyt se on toiminut yli kymmenen vuotta Bulevardilla. Tällä hetkellä teen hampaiden valkaisuja ja pahanhajuisen hengityksen hoitoja, hammaskivenpoistoja sekä kaikkea muuta mitä yrittäjyys pitää sisällään markkinoinnista siivoukseen. Lisäksi olen kouluttautunut hahmoterapeutiksi ja teen myös terapeutin töitä sekä yrittäjien spararrausta.


3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Alussa työaika oli kellon ympäri, nykyisin normipäivä jää alle kahdeksaan tuntiin. Sesonkiaikana eli kun kevätraurinko alkaa paistaa, teen pitkiä päiviä. Nykyään olen myös jaksottanut työaikani tarkemmin; hiukan pidemmät hoitoajat ja selvä ruokatunti. 


4) Mikä on parasta työssäsi?

Parasta on, kun asiakkaat tulevat uudestaan vuodesta toiseen. Voin säädellä itse työaikaani ja pitää lomia tarpeen mukaan. Nautin edelleen työstäni, vaikka olen tehnyt tätä jo kolmekymmentä vuotta. Ihmisten parissa on mukava tehdä töitä ja pisimmät asiakassuhteet ovat kolmenkymmenen vuoden takaa, joten kuulumisia vaihdellaan aina puolin ja toisin.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Se, että asiakkaita riittää vaatii jatkuvaa kehittymistä ja markkinointia. Se on samalla sekä haastavaa että mukavaa. Boccan tiloissa toimii myös Essi, joka on kosmetologi. Hän tarvitsee huomattavsti pienemmän asiakaskunnan kuin minä suuhygienistinä, koska minulla asiakkaat käyvät vain kerran, pari vuodessa. Myös oman fyysisen kunnon ylläpito vaatii työtä. Suuhygienistin työ on fyysisesti aika raskasta ja rasitusvammat kädessä ja hartioissa ovat yleisiä. Ikävä haaste on kestää aina ne ajat kun on hiljaisempaa ja luottaa siihen, että työt eivät lopu ja asiakkaat tulevat uudelleen hoitoon.


6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Mottoni on, että teen töitä niin, että se mahdollistaa minulle haluamani vapaa-ajanvieton; purjehduksen. Tällä hetkellä lähes kaikki vapaa-aika menee merellä ja talvella teen muutaman ulkomaanmatkan, jotta pääsen purjehtimaan. Pidän haasteista vapaa-ajallakin. Viimeisin haasteeni toteutui reilu vuosi sitten, kun ylitin Atlantin purjeveneellä. Seuraava haaste/haave on elokuussa, kun kilpailen Helsinki Tallinna Race naisistolla. Reilun vuoden päästä olisi tarkoitus jatkaa maailmanympäripurjehdusta muutamalla kuukaudella kohteena Australia.

Käyn kuntosaliilla sännöllisesti, tällä hetkellä Fustra-trainerin opastuksella. Lisäksi uusi talviharrastukseni on zouk-tanssi. Tärkeitä ovat myös kehonhuolto ja säännölliset käynnit osteopaatilla, akupunktiossa sekä alignment-hoidoissa. Koulutus kuuluu myös vapaa-aikaani. Tällä hetkellä opiskelen seksuaaliterapeutiksi ja syksyllä osallistun Buteyko-hengitystekniikkakurssille Cambridgessä.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Suuhygienistin työ on haastavaa ja mukavaa erityisesti silloin, kun sitä voi tehdä monipuolisesti. Ihmisten kanssa on kiva työskennellä. Tässä työssä näkee konkreettisesti oman työnsä tuloksen. Työ on raskasta ja täytyy olla valmis pitämään itsensä kunnossa, mikäli haluaa työskennellä eläkeikään saakka. 


Taina Roisko on toiminut suuhyvinvoinnin parissa pian 40 vuotta. Hänen hoitolansa Bocca täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Onnea Taina ja Bocca!

www.bocca.fi