Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Uratarinat

Työn ytimessä: Sisustussuunnittelija Seija Strand

Kotoisa-ohjelmasta tuttu Seija Strand
4.3.2019 klo 7:56

MTV:n Kotoisa-ohjelmasta tuttu Seija Strand kertoo työstään sisustussuunnittelijana.

1)  Taustasi: Miten päädyit alalle?

Sisustusala on ollut minulle itsestään selvä asia pienestä pitäen. Olen aina ollut kova siivoamaan ja järjestelemään paikkoja. Jo lapsena vaihdoin innolla huonekalujen paikkaa ja olin kiinnostunut erilaisista materiaaleista, väreistä ja sisustuselementeistä. Halusin tehdä kodistamme aina vain toimivamman. Toimiva koti onkin tärkein lähtökohta suunnittelutyössäni.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Olen tietyllä tavalla ajautunut erilaisiin projekteihin ja töihin. Suhtautumiseni työntekoon on hyvin yrittäjämäinen, eikä siinä ole eroa työskentelinpä sitten jonkun yrityksen palkkalistoilla tai jos toimin oman yritykseni kautta. Työni pitää sisällään hyvin monipuolista sisustussuunnittelua yksityiskodeissa, toimistoissa ja julkisissa tiloissa. Olen sisustanut myös hotelleja ja laivoja. Televisiossa sisustan MTV:n Kotoisa-ohjelmassa, jota on ollut todella hauska tehdä.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Pitkiä! Luova työ ei katso kelloa. Minussa on lisäksi hyvällä tavalla työnarkomaanin vikaa eli työ imaisee minut helposti mukaansa, jolloin ajantaju katoaa. Parhaimmillani olen kello 12 jälkeen päivällä ja venytän päivää usein myöhäiseen iltaan. Työpäiväni ovat hyvin erilaisia. Koska työaikaa ei ns. ole, työ tehdään silloin kun se on tehtävä. Ei ole väliä onko arki vai viikonloppu; hyvä idea saattaa tulla vaikka kesken kävelylenkin, ja tartun siihen niin pian kuin mahdollista.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Olen ihmisrakas kameleontti ja yritän mennä työssäni ihmisen mielen sisään. Se on parasta. Mielestäni mikään ei ole visuaalisesti kaunista, jos se ei toimi. Tykkään haasteista ja ongelmanratkaisusta – olen kuin McGyver, joka keksii ratkaisun joskus ylitsepääsemättömältäkin vaikuttavaan ongelmaan. Tärkeintä tässä työssä on kohdata ihminen aidosti ja heittää omat sisustusmieltymykset sivuun. On tärkeää asettua toisen asemaan, haastaa itseään toteuttamaan asiakkaan sisustusunelmat todeksi ja  suunnittelemaan asukkaan näköinen koti, joka toimii.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Aika on työssäni suurin haaste: oma aika on kortilla ja asiakkaiden aika on kortilla. Etenkin projektipuolella aikataulut ovat usein liian tiukkoja. Toinen haastava asia on ei-sanan sanominen. Innostun todella helposti uusista projekteista ja pomppaan mielelläni niihin mukaan. Mutta jos aika on minua vastaan, enkä kerta kaikkiaan voi sille mitään, olen joutunut opettelemaan sanomaan ei – se on haastavaa.

6) Mikä tekee työstäsi merkityksellistä?

Viihtyisät, toimivat tilat tekevät ihmisten elämästä merkityksellistä. Uskon, että kun tilanjako, säilytys, valaistus ja tunnelma ovat kodissa / tilassa kohdallaan, ihminen voi paremmin. Sisustuksella on suuri merkitys ihmisen mieleen. Viihtyisässä kodissa tai toimistossa kaikilla on hyvä olla. Minulle työ sisustussuunnittelijana on kuin lottovoitto, ja koen tekeväni merkityksellistä työtä.

7) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Olin äskettäin polvileikkauksessa ja liikkuminen on jäänyt toipilasvaiheessa vähemmälle, mutta ensi viikolla aloitan kuntosaliharjoittelun. Perheellä ja ystävillä on elämässäni suuri merkitys ja vietän heidän kanssaan aikaa aina kun mahdollista. Viihdyn kotona. Ulkoilu ja riittävä uni ovat myös tärkeä osa hyvinvointiani. Tarvitsen raitista ilmaa ja happea! Kävelylenkit ystävän seurassa ovat mukavia arjen piristeitä.

8) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Roiku kiinni haaveessasi, äläkä päästä irti. Kulje tavoitteellisesti unelmiasi kohti. Tee kaikkesi sen eteen mitä haluat. Luota itseesi ja mene rohkeasti kohti unelma-ammattiasi. Tutustu alaan, lue, harrasta ja kouluttaudu. Ja muista, että sisustussuunnittelija ei suunnittele itselleen, vaan asiakkaalleen.

Kotoisa MTV3-kanavalla ja mtv:ssä keskiviikkoisin klo 20.

Kuva: MTV