Uratarinat

Työn ytimessä: Saariston Martta Piia Petäjäjärvi

Piia Petäjäjärvi kertoo työstään Saariston Marttana.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Työskentelin alunperin steinerpäiväkodin opettajana, mutta silloin kärsin burnoutista ja jäin kolmen vuoden virkavapaalle. Halusin kokeilla jotain ihan muuta ja aloitin telemarkkinointityöt. Sitä kesti yli kymmenen vuotta. Kun sitten muutin etätöitä tekemään vapaa-ajan asunnoksi hankkimaamme vanhaan kansakouluun Kemiönsaarelle, paikka tempaisi mukaansa! Telemarkkinoinnin ohessa pääsin toteuttamaan maalla itseäni ruoanlaiton ja luonnon parissa omien aikataulujeni mukaisesti. Olen aina ollut luova ihminen. Lopulta lopetin telemarkkinointityöt ja perustin Saariston Martta -yrityksen pari vuotta sitten. Se keskittyy bloggaamiseen ja ruoanlaittoon kaikissa muodoissaan. Harrastuksesta tuli työ.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Aloitin blogin kirjoittamisen Saariston Martta -nimellä vuonna 2010. Vuoden kuluttua siitä siirryin bloggaamaan Koti ja keittiö -lehteen reiluksi pariksi vuodeksi. Silloin jo varasin verkkosivut Saariston Martta -nimellä, koska unelmana oli tehdä tästä vielä joku päivä oikea työ. Tällä hetkellä blogini on martat.fi -sivustolla. Omille verkkosivuilleni päivitän ruokasisältöä myös jatkuvasti. Somessa, lähinnä Facebookissa ja Instagramissa, olen erittäin aktiivinen. Teen myös pienimuotoista catering-toimintaa. Omia tuotteitani, kuten paholaisenkastiketta, saaristolaislimppuja ja nokkosnäkkäriä on myynnissä lähikaupassa Västanfjärdissä. Tällä hetkellä suunnittelen myös Saariston Martan omaa kirjaa, ja sitä onkin jo toivottu!

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Hyvin vaihtelevia. Välillä on jatkuvaa touhuamista ja välillä suon itselleni kunnon lepopäiviä. Some vie oman aikansa. Seuraajien kanssa on mukava vaihtaa reseptejä ja muitakin kuulumisia. Juhlien suunnittelu asiakkaalle ruokaa, juomaa ja koristelua myöten ovat aikaa vievää puuhaa. Työpäivät riippuvat myös vuodenajoista: keväällä kerään esimerkiksi kuusenkerkkiä, talvella kokeilen ja testailen kotikeittiössä mitä kaikkea niistä saa luotua.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Parasta on saada tehdä työtä rakastamansa asian eli ruoan parissa. Luonto ja upeat saaristomaisemat ovat heti oven takana. Hyödynnän luonnon omia antimia ja lähiruokaa. Esimerkiksi villiyrttien käytössä olen ennakkoluuloton kokeilija ja kouluttaudun sillä saralla jatkuvasti. Seuraavaksi olen menossa villiyrtit cocktaileissa -kurssille. Ja kaikista parasta on tietenkin se, kun monen päivän puurtamisen jälkeen asiakas kiittää hyvästä palvelusta ja upeasta ruoasta.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Jaksaminen innostuksen vallassa. Päivät venyvät pitkiksi, mutta onneksi saan sitten levättyä vastapainoksi. Yhdestä ihmisestä ei myöskään kaikkeen ole, omat rajat on tiedettävä, jotta tekemisen ilo säilyy. Toiminnan keskittäminen tulevaisuudessa on tärkeää, jotta toiminta voi kasvaa järkevästi.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Perheeseemme kuuluu kaksi newfoundlandinkoiraa, joten ulkoilu metsässä on jokapäiväistä reippailua ja iloa. Aamuisin käyn pulahtamassa meressä, oli ilma mikä tahansa! Vapaa-ajan ongelmia ei ole, koska hirsitalomme on 130-vuotias ja tekemistä riittää. Myös oma pikkukanala pitää touhukkaana. Perspektiiviä toimintaan pitää hakea välillä myös vähän kauempaa eli New Yorkista, joka on suosikkikohteemme. Saariston Martta -brändi ei liity Marttaliiton toimintaan, mutta toimin itse toki Kemiön Nuormartoissa.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Uskalla heittäytyä rohkeasti uuteen ja toteuta unelmiasi!