Uratarinat

Työn ytimessä: Kahvilatyöpajan tiimivastaava Marja Visti-Koskinen

Marja Visti-Koskinen kertoo työstään IPI Kulmakuppilassa Lyhty ry:n kahvilatyöpajan tiimivastaavana.

1) Taustasi: Miten päädyit alalle?

Olen tehnyt 13-vuotiaasta lähtien erilaisia töitä ja työn tekeminen on ollut minulle aina tärkeää. Valmistuin vuonna 1994 lastentarhanopettajaksi ja olin 15 vuotta päiväkodinjohtajana yksityisissä päiväkodeissa. Vuonna 2012 Oppimisyksikkö Lamppu haki tiimivastaavaa. Hain paikkaa ja sain sen. Nyt minulla on menossa jo viides vuosi Lyhty ry:ssä.

2) Mitä työsi pitää sisällään?

Tällä hetkellä työskentelen Lyhty ry:n kahvilatyöpajan tiimivastaavana IPI Kulmakuppilassa. On ollut hienoa huomata, miten IPI on löytänyt paikkansa Kallion kahvilagenressä. Ohjaan työpajatyöntekijöitä kahvilassa ja tuen sekä kannustan heitä. IPI Kulmakuppila koostuu tehokkaasta ”kolmiosta”: yritystoiminnasta, Lyhty ry:n  toiminnasta sekä kehitysvammaisten työllisyyden tukisäätiön tuesta. Pyöritän tätä kolmiota ja yhteen sovitan kaikki palaset kohdalleen. Perusohjaustyön lisäksi hoidan henkilöstöhallintoa, yhteyksiä kehitysvammaisten vanhempiin, asumispalveluyksiköihin, päättäjiin jne. Myös markkinointi ja verkostoituminen kuuluvat toimenkuvaani.

3) Millaisia työpäiväsi ovat?

Tiimiini kuuluu itseni lisäksi neljä työntekijää ja 20 työpajalaista. Työpäivät ovat hyvin vaihtelevia, sillä kehitysvammaisten kanssa työskennellessä yksikään päivä ei ole samanlainen. Työskentelen pääsääntöisesti virka-aikana, mutta IPI Kulmakuppila on auki kuutena päivänä viikossa. Tässä työssä tapahtuu koko ajan paljon; ei siis tarvitse pyöritellä peukaloitaan.

4) Mikä on parasta työssäsi?

Kehitysvammaisten aitous ja palo työn tekemiseen ilahduttavat minua joka päivä. On tärkeää, että jokainen voi kokea olevansa osa isoa kokonaisuutta. Työni on ihmissuhdetyötä työpajalaisten ja vaihtuvien asiakkaiden kanssa. Parasta on se, kun pystyy hyödyntämään työpajan ja IPIn työntekijöiden olemassa olevat taidot. Olen nopea ja eloisa luonne eli vauhdikas työ pitää minut virkeänä.

5) Mikä on haasteellisinta työssäsi?

Työssäni tapahtuu koko ajan todella paljon asioita. Se vaatii johtamiselta ja ohjaukselta paljon. Toimenkuvani on niin laaja ja siihen kuuluu niin monenlaista yhteydenpitoa ja tekemistä, että aikapula uhkaa aika ajoin.

6) Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vietän vapaa-aikaani perheen parissa. Minulla on aviomies ja kaksi teini-ikäistä poikaa. Matkustelemme paljon ja kesäisin veneilemme. Harrastan myös liikuntaa 5-6 kertaa viikossa. Bodycombat ja kuntosali ovat suosikkilajejani.

7) Miten neuvoisit alasta haaveilevaa?

Monipuolinen osaaminen on tällä alalla tärkeää. Lyhty ry:ssä jokainen saa tuoda työhönsä kaiken sen taustaosaamisen, esimerkiksi omat harrastuksensa, joita henkilöllä on. Tällä alalla on vain taivas rajana. Sinnikkyys, kärsivällisyys ja omien verkostojen hyödyntäminen auttavat työssä. On hyvä, että tuntee eri alojen ihmisiä. Omassa työssäni myös esiintymiskokemuksesta on hyötyä. Persoonan saa laittaa peliin. Tässä työssä pitää olla rohkeutta hoitaa asioita. Toisten puolesta ei kannata tehdä, vaan pitää antaa jokaiselle mahdollisuus tehdä työ omalla tavallaan.

www.lyhty.fi