Työhyvinvointi

Työelämässä vaaditaan yhä enemmän tunnetaitoja

Tunteet ovat vähän niin kuin auton GPS -systeemi. Ne hälyttävät, kun olemme tekemässä tyhmyyksiä ja kuittaavat, kun olemme oikealla tiellä.

Merkittävissä päätöksissä tavataan ”kuunnella sydäntä”. Sen tuntee, kun on oikeilla jäljillä. Tunteita kannattaa opetella tunnistamaan ja nimeämään, jotta niiden avulla voi luovia töissä ja vapaa-ajalla.

– Tunnehaitariin mahtuu kymmenittäin adjektiiveja kuten tyytyväinen, vihainen, innostunut, turhautunut, rauhallinen, jännittynyt, epäilevä, surullinen, itsevarma, kriittinen, rohkea, optimistinen jne. Meissä on kaikki tunteet ja hyvä niin, työyhteisövalmentaja Pirkko Tavaila sanoo.

Työtunteita ja tekemisen meininkiä

Hyvät työtunteet ja tekemisen meininki kuuluvat yhteen. Ikävä tunne saattaa kertoa omasta tai toisen negatiivisesta asenteesta, virheellisistä oletuksista tai rimakauhusta.

– Pelon tai ”pahan aavistuksen” syy on hyvä tunnistaa, koska pelon tehtävä on suojella meitä. Pelko voi olla aiheellista, mutta se saattaa olla myös hätävarjelun liioittelua. Aivot nimittäin saattavat tulkita positiivisen jännityksen peloksi, koska fyysiset oireet ovat niin samanlaiset; verenkierto vilkastuu, kädet hikoavat ja vatsassa myllertää, Tavaila muistuttaa.

Tunnetaitava sietää myös hankalia tunteita. Hän ei loukkaannu vähästä ja kykenee toimimaan epämukavuusalueella – loistavia ominaisuuksia yhä nopeammin muuttuvassa työelämässä.

– Sisäisen GPS:n hyödyntäminen edellyttää, että opettelee tiedostamaan ja tunnistaman omat ja toisen tunteet. Ja jollemme itse tiedosta tunteitamme, niin ei hätää, kaveri kyllä peilaa ne meille. Alkajaisiksi riittää, kun muistaa, että niin metsä vastaa kuin sinne huutaa.

Huonot hetket kuuluvat elämään

Kaikilla on joskus huono hetki, ja tunteet saattavat ykskaks viedä mennessään. Syynä saattaa olla menneisyyden kokemuksista kumpuava reaktio, mikä sekin on syytä tiedostaa, jotta välttyy turhilta konflikteilta. Saatamme myös suuttua toisen puolesta, eli ilmaista tunteet, joita toinen ei rohkene itse ilmaista.

– Työympäristössä on hyvä oppia toimimaan tunteita hyödyntäen ja toisaalta tunteista huolimatta. Huonosti käyttäytyvää on helpompi käsitellä, kun itsellä on tunnetaitoja. Hurjiakin tunteita voi oppia ilmaisemaan älykkäästi. Voi tunnustaa reilusti, ettei ole tänään parhaimmillaan, mutta huomenna on uusi päivä. Voi yrittää olla ymmärtäväinen, kun toinen seilaa tunnemyrskyssä. Tunteet eivät onneksi ole vaarallisia. Ne ovat kuin säätila. Niiden kuuluu antaa tulla ja mennä, Pirkko Tavaila kannustaa.

Asiantuntijana: Certified Holistic Health Coach, KTM, MTi, työyhteisövalmentaja, luennoitsija, mentori, kirjoittaja, WholeBody Focusing Practitioner Pirkko Tavaila.

Lue myös:

”Tulevaisuuden työelämässä menestyy se, jolla on hyvät tunnetaidot, sanoo psykologi – Näin kehität tunnetaitojasi