Työhyvinvointi

Tutkimus: Liikunnan aloittaminen kannattaa myös keski-ikäisenä

Tutkimuksen mukaan keski-ikäisenä aloitettu liikunta laskee sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden riskiä yli 40 prosentilla.

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan myös keski-iässä aloitettu liikunta alentaa sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden riskiä vanhemmalla iällä lähes yhtä tehokkaasti kuin liikunnallisuus nuoruudesta saakka. Terveystalon kardiologi, lääketieteen tohtori Kristian Paavonen on yllättynyt tutkimuksen tuloksista.

– Läpi elämänsä yli kaksi tuntia viikossa liikuntaa harrastaneilla sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden todennäköisyys on 34-42 prosenttia matalampi verrattuna liikuntaa harrastamattomiin. Yllättäen myös yli 40-vuotiaana liikunnan aloittaneilla sydän- ja verisuonitaudeista aiheutuneen kuoleman vaara oli verrokkiryhmää 43 prosenttia matalampi. Sen sijaan nuorella iällä harrastettu liikunta ei suojellut enää varttuneemmalla iällä, jos liikunta oli lopetettu. Tulosten perusteella voi todeta, että koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa harrastaa liikuntaa, ja jos on aloittanut liikunnan nuorena, kannattaa sitä jatkaa vanhempana, Kristian Paavonen sanoo.

Tutkimusprojekti aloitettiin vuonna 1995 ja siihen osallistui yli 300 000 yhdysvaltalaista naista ja miestä, jotka olivat tutkimuksen käynnistyessä 50–71-vuotiaita. Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään sen mukaan, kuinka paljon ja missä vaiheessa elämäänsä he olivat liikuntaa harrastaneet. Osallistujien kokonaiskuolleisuutta ja sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta verrattiin liikuntaa harrastamattomaan verrokkiryhmään. Tutkimus julkaistiin Journal of the American Medical Associatonissa maaliskuun 2019 alussa.

Liikunta nuorentaa ja lisää energiaa

Liikunnallisuus läpi elämän on edelleen suositeltavaa, mutta vaikka ei olisi koskaan aikaisemmin harrastanut säännöllistä kuntoliikuntaa, on sen aloittamisesta esimerkiksi 50-vuotiaana selkeitä hyötyjä. Elintavat ja liikunnallisuus näkyvät myös vastaanotolla.

– Olen havainnut, että liikuntaa koko ikänsä harrastaneet ihmiset, kuten myös varttuneemmalla iällä liikunnan aloittaneet, ovat eläkeikäisinä terveempiä kuin ikätoverinsa, Paavonen summaa.

Suomalaiset liikuntasuositukset ovat yhteneväisiä yhdysvaltalaisten kanssa. Niiden mukaan riittävä määrä liikuntaa viikossa on kaksi ja puoli tuntia reipasta kestävyysliikuntaa, kuten kävelyä tai muuta hyötyliikuntaa, tai tunti ja vartti rasittavaa liikuntaa, kuten juoksua. Lisäksi suositellaan vähintään kaksi kertaa viikossa lihasvoimaa ylläpitävää tai lisäävää liikuntaa.

– Terveydenhuollon kustannukset olisivat paljon pienemmät, jos ihmiset noudattaisivat tiedossa olevia elämäntapaohjeita ja liikkuisivat riittävästi. Liikunta ei siis vain parantaisi elämänlaatua, vaan liikunnan tuoma terveys tulisi sekä yksilölle että yhteiskunnalle edullisemmaksi. UKK-instituutti arvioi, että liikkumattomuuden kustannukset Suomessa ovat 3,2–7,5 miljardia vuodessa, Paavonen kertoo.

Kardiologin vinkit liikunnan aloittamiseen keski-iässä

1. Aloita maltilla: Kannattaa aloittaa rauhallisesti ja painottaa liikunnan määrää intensiteetin sijaan. Sydän ja muu verenkierto pitää erityisesti pitkäkestoisesta, aerobisesta liikunnasta.

2. Älä luovuta: Vaikka välillä tulisi jakso, jolloin et liiku, aloita liikkuminen uudestaan tauon jälkeen.

3. Hanki treenikaveri: Sosiaalinen paine ja liikkuminen kaverin kanssa ovat hyviä motivaattoreita. Treenin väliin jättämisen kynnys on huomattavasti korkeampi, jos siitä on sovittu kaverin kanssa.

Lähde: Journal of the American Medical Associaton, Terveystalo.