Työhyvinvointi

Toimiva (työ)kaveruus säilyy läpi vuosien

Markkinointisuunnittelija Tommi Viitala ja palvelumuotoilija Aki Kiminki tutustuivat vuonna 2000 työskennellessään eri työpaikoissa, mutta samassa projektissa. Vaikka työpaikat ovat sittemmin vaihtuneet, ystävyys on kantanut näihin päiviin asti.

Tommi Viitala ja Aki Kiminki työskentelivät vuoden 2000 alussa yhteisessä projektissa – ja yhteinen sävel löytyi heti.

– Työskentelin Fujitsu Servicesin palveluksessa koodaajana ja Aki oli asiakkaamme Hobby Hallin palveluksessa AD:na. Toki isossa projektissa oli monta muutakin henkilöä mukana, mutta Akin kanssa löydettiin yhteinen sävel (tai ehkä se huono huumori) ja siitä lähtien ollaan oltu ystäviä, Tommi Viitala muistelee.

–  Menin kevättalvella 2000 Hobby Halliin verkkokauppahommiin. Tommi oli verkkokaupan koodanneen Fujitsun (silloin tosin ICL) leivissä koodarina ja virallisesti tutustuttiin jossain neukkarissa. Työskenteleminen ja yhteistyö oli tosi kiehtovaa, varsinkin siihen aikaan niin uuden ja ihmeellisen temmellyskentän eli verkkokaupan parissa. Yhteistyö Tommin kanssa natsasi heti, varmaankin meidän samanlaisten luonteenpiirteiden vuoksi, Aki Kiminki sanoo.

Mitä hyvä työkaveruus merkitsee?

Tommi Viitalan mukaan hyvä työkaveruus on tärkeimmillään toisen kunnioittamista, osaamisen arvostamista, läsnäoloa ja kuuntelua.

– Meillä Akin kanssa ehkä nousee yhtenä arvona samanlainen Alivaltiosihteeri-tyyppinen huumori ja pääsemme nopeasti samalle aaltopituudelle toisen kanssa. Kun toinen heittää jonkun "läpän", niin toinen jatkaa siitä. Lisäksi voi jakaa hyviä kokemuksia musiikista, lukemisesta ja vaikka visuaalisista jutuista, valokuvaamisesta jne., Tommi Viitala summaa.

Myös Aki arvostaa työkaverissa toisen kunnioittamista, luottamista ja oppimista.

– Hyvät työkaverit ovat sellaisia joiden seurassa voi olla täysillä oma itsensä. Työkaverit saavat mielellään olla fiksumpia kuin mitä itse on, niin silloin varmistaa parhaan oppimisen kollegoilta. Hyvään työkaveruuteen kuuluu myös mutkattomuus: kun pitää asiat yksinkertaisina, kaikki menee helpommin. Tommin kanssa opittiin erittäin hyvin lukemaan toisiamme, joten ratkaisuja ja idiksiä ei tarvinnut hirveästi selittää tai perustella, Aki Kiminki kiittelee.

Yhteys säilyy

Tommi työskentelee tällä hetkellä Veikkauksella markkinointisuunnittelijana ja Aki Solitalla palvelumuotoilijana. Yhteyttä pidetään edelleen muun muassa tapaamisten ja sosiaalisen median avulla.

– Sosiaalisen median kanavien kautta tulee nyt seurattua enimmäkseen toisen elämää, mutta näemme hyvän ruoan ja juoman merkeissä ehkä noin pari kertaa vuodessa. Yleensä grillataan Akin luona; tästä onkin tainnut tulla vuosien saatossa vähän jopa tapa. Kesäisin tulee tavattua joskus terassilla. Toisinaan tulee törmättyä sattumalta eri tapahtumissa, kun mielenkiinnon kohteet ovat samat. Emme ole luoneet paineita tapaamisille, mikä on hyvä asia, sillä olemme nähneet aina kun tarve tulee, pitäähän hyvää ystävää käydä välillä moikkaamassa, Tommi sanoo.

Vaikka Tommi ja Aki tapaavat nykyään suhteellisen harvoin, tapaamiset ovat sitäkin riemukkaampia.

– Somessa tulee toki pidettyä yhteyttä varmaan viikoittain. Ja ehdittiinhän tässä takavuosina hieman yhteisiä vapaa-ajan bisneksiäkin kehitellä. Yleensä nähdään porukalla puolisoidemme kanssa ja agendalla on aina hyvä ruoka ja huonot vitsit. Ja menneiden työasioiden lisäksi se huumorihan meitä edelleen vahvasti yhdistää. Molemmilla tuntuu olevan patologinen tarve väännellä sanoja ja niiden merkityksiä. Olemme molemmat muun muassa Alivaltiosihteerin ja Fingerporin suurkuluttajia. Lisäksi valokuvaus, muut visuaaliset jutut sekä musiikki ovat myös yhteisiä kiinnostuksen kohteita, joista löytyy aina jutun juurta, Aki listaa.