Työllisyysnäkymät

Töihin Teneriffalle

Aurinkoinen Teneriffa houkuttaa talvisin yhtä lailla turisteja kuin ulkomaalaisia työntekijöitäkin. Moni suomalainen onkin jo vaihtanut talven pimeyden ravintola- ja myyntityöhön suositulla lomasaarella.

Afrikan kupeessa lepäävällä Teneriffalla vierailee vuosittain kuusi miljoonaa turistia, jotka nauttivat vulkaanisen saaren miellyttävästä ilmastosta ja rennosta ilmapiiristä. Etenkään vilkkaalla talvikaudella piskuinen saari ei selviäisi turisteistaan ilman ulkomaalaisia työntekijöitä. Suurin haaste Uudenmaan kokoisella saarella on, että valtaosa paikallisista puhuu vain espanjaa eikä saarella ole oppilaitoksia, jotka kouluttaisivat osaavia työntekijöitä jatkuvasti lisääntyviin tasokkaisiin hotelleihin ja ravintoloihin.

Ravintola- ja hotellihenkilökunnan lisäksi töihin tarvitaan muun muassa matkaoppaita ja tapahtumajärjestäjiä, lomaosakemyyjiä sekä ouppareita eli sisäänheittäjiä. Valtaosa ulkomaalaisista työntekijöistä saapuu saarelle talvikauden alussa syyskuussa ja suuntaa maaliskuun lopulla kotiin tai vaikka Ibizalle. Hiljaisemmalla kesäkaudella Teneriffalla vierailee pääosin espanjalaisia, jotka pakenevat saarelle mannermaan kuumuutta.

22-vuotias Pia Marttila viihtyy tarjoilijana suomalaispariskunta Pia Lindbergin ja Jussi Erikssonin omistamassa Pipo Cafessa Playa del Americasin vilkkaalla rantakadulla.

Suomessa ravintola-alan koulutuksen hankkineen Marttilan mukaan tarjoilijan työ on Suomeen verrattuna rennompaa ja kansainvälisempää.

- Parasta työssä on, että saan jatkuvasti tutustua uusiin mukaviin ihmisiin. Yhtenä päivänä meillä voi käydä asiakkaita viidestäkin maasta. Kielimuuri luo työhön omat haasteensa, ja jos yhteistä kieltä ei ole, on keskustelut hoidettava vaikka viittoen.

Kielitaidon lisäksi ratkaisee persoona

Pipo Cafen ravintolapäällikkö Pia Lindbergin mukaan kielitaidon ja alan osaamisen ohessa tärkeintä työssä on oikea asenne ja itsevarmuus.

- Tarjoilijan työ vaatii hyvää ihmistuntemusta ja ulospäin suuntautuneisuutta, koska tilanne on otettava tilanne haltuun, olipa asiakkaita kaksi tai 30:tä. Etenkin kiireaikoina on oltava nopea, tehokas ja hyvä tulkitsemaan tilanteita. Tärkeintä on halu saada asiat toimimaan, Lindberg sanoo.

Saarella kymmenen vuotta asuneen Lindbergin mukaan Teneriffa on viime vuosina siisteytynyt ja päässyt lopullisesti 80-luvun sikajuhlamaineestaan. Muovituolien ja vettyneiden ranskalaisten sijaan turistit vaativat laatua ja tasokasta palvelua eivätkä yrittäjät pärjää ilman selkeää visiota.

Juuri 14-vuotisjuhliaan viettänyt Pipo Cafe ei ole halunnut profiloitua suomipaikaksi, vaikka puhtaista raaka-aineista valmistettua ruokaa tehdäänkin skandinaavisella twistillä. Maistuvan menun lisäksi lisäksi aiemmin puutarhurina työskennellyt Lindberg on luonut ravintolaan viihtyisyyttä näyttävillä kasveilla.

Kahden suomalaistarjoilijan lisäksi Pipo Cafessa työskentelee kaksi virolaista ja yksi slovakialainen tarjoilija. Uusia hakemuksia Lindberg saa päivittäin.

Työhaku toimii yhä perinteisin menetelmin. CV:en meilaamisen sijaan paikalle on mentävä henkilökohtaisesti ja ja myytävä osaamisensa omistajalle. Jos työvoimalle on tarvetta, Lindberg yleensä haastattelee hakijan ja testaa englannin kielitaidon saman tien.

Myyntihommia ja delfiiniretkiä

Töiden aloittaminen on helppoa, sillä työpaikan myötä ulkomaalainen saa automaattisesti tunnuksen, joka tarvitaan muun muassa pankkitilin avaamiseen. Tapana on, että työsopimus tehdään aluksi kolmeksi kuukaudeksi, jonka aikana testataan yhteistyön toimivuutta. Jos hommia ei hoida kunnolla, lentää nopeasti pihalle.

Ravintola- ja hotellialan töiden ohella suomalaiset työllistyvät Teneriffalla usein erilaisiin myyntitehtäviin. Saarella 27 vuotta asunut Riina Limatius on ehtinyt työskennellä muun muassa yrittäjänä, lomaosakemyyjänä, tapahtumajärjestäjänä ja diskon sisäänheittäjänä. Nykyisessä työssään hän vie asiakaitaan valas- ja delfiinimatkoille ja purjehtimaan sekä myy lippuja retkille erilaisiin tapahtumiin. Työ on monipuolista, sillä merellä Limatius toimii niin laivan emäntänä, tarjoilijana kun hengenpelastajanakin.

- Käytössämme on maailman suurin kumivene, jota yhtenä päivänä vuokrataan 50 hengen seurueelle ja toisena kolmihenkiselle perheelle, jotka haluavat uimaan ja katsomaan delfiinejä, Limatius kertoo.

Myyntityö on provisiopohjaista ja parhaina kuukausina hyvä myyjä voi tienata 3000 euroa kuukaudessa. Koska kilpailevia toimistoja on kolme vierekkäin, Limatius erottuu joukosta ehtymättömillä puhelahjoillaan sekä kielitaidolla, jolla hän houkuttelee tiskilleen erityisesti skandinaaviset asiakkaat.

Vaikka elinkustannukset Teneriffalla ovat Suomea edullisemmat, työn kääntöpuolena ovat heikot eläke- ja sosiaaliedut. Monet yritykset muotoilevat työsopimukset niin, siten että työnantajamaksuja maksetaan 8-tuntisen työpäivän osalta vain muutamasta tunnista. Tästä huolimatta monen työntekijän vaakakupissa painaa kuitenkin enemmän lempeä ilmasto ja aurinko, joka paistaa lähes vuoden ympäri.

Anna Väre