Blogi

Tiedätkö sinä toimivan johtajuuden mallin?

Aika moni meistä haluaisi sellaisen helpon, yksinkertaisen ja aina toimivan mallin johtajuutensa tueksi. Vieläkään sitä ei vain ole löytynyt! Ja se on hyvä uutinen.

Tutkimukset osoittavat, että ei ole yhtä ja ainoaa toimivaa johtajuuden mallia. Se on siis erittäin hyvä uutinen! Se tarkoittaa, että sinä voit luoda oman mallisi ja menestyä sillä! Menestymisen taustalla on kuitenkin muutamia tekijöitä, jotka ovat samat persoonallisuuden piirteistä riippumatta. Näitä ovat:

- autenttisuus

- muiden arvostaminen

- itsetuntemus

Autenttisuus, aitous joka tilanteessa, muodostaa toiminnan pohjan. Esimiehenä, johtajana et aina voi kertoa kaikkia asioita ihmisille. Saadaksesi paras mahdollinen tulos aikaiseksi, tarvitset kuitenkin ihmisten panosta. Kun ihmiset kokevat, että sinä kerrot asiat niin kuin ne ovat, sellaisena kuin sinä ne siinä tilanteessa näet, mahdollisuuksiesi mukaan, he uskovat sinuun ja kulkevat kanssasi.

Autenttisuus on sitä, että sinä muodostat oman johtajuutesi oman persoonasi, taitojesi ja kykyjesi päälle. Olemalla oma itsesi joka tilanteessa antaa kaikille pysyvän ja turvallisen viestin siitä, miten maailma makaa. Turvallinen ympäristö on edellytys voimavarojen käyttöön saamiselle, innostumiselle ja mahdollisuuksien näkemiselle.

Muiden arvostaminen on osa autenttisuutta, johtajuutta jolla saadaan ihmiset mukaan. On tärkeää, että jokainen lähipiirissäsi kokee ja tuntee että heitä arvostetaan heidän työssään. Arvostuksen kokemus ei muodostu, jos sinulle on suosikkeja, ”hovia” tai muutoin jokin tapa kohdella eri ihmisiä eri tavoin. Kun jokainen ihminen on sinulle arvokas omassa työssään, kun jaksat huomioida heidät heidän lähtökohdistaan, niin silloin he antavat sinulle vastineena parhaan mahdollisen panoksensa.

Mietit ehkä, että ei minulla ole aikaa huomioida kaikkia ihmisiä. Itse asiassa se on ainoa asia, johon sinulla ehdottomasti pitää olla aikaa! Ihmiset ovat se väline, jolla sinä saat tuloksia aikaiseksi. Ja ihmisen arvostamisen osoittaminen on myös sinulle se väline, jolla saat tietoa mitä organisaatiossasi oikeasti tapahtuu. Kun arkesi rakentuu hymyn, huomenta sanomisen ja silloin tällöin ihmisen luokse hetkeksi pysähtymisen päälle, olet jo pitkällä sekä arvostamisessa että tuloksen saavuttamisessa.

Itsetuntemus on välttämätöntä jotta voit olla autenttinen ja jotta osaat itsellesi toimivalla tavalla osoittaa arvostusta muille. Meillä jokaisella on kuva siitä, millainen me olemme. Se, missä meillä on kehittämisen ja kehittymisen varaa, on tieto siitä miten muut meidät kokevat, missä kohtaan me olemme jotenkin erilaisia kuin useimmat.

Oikeanlaisen minäkuvan muodostaminen ja ylläpitäminen vaatii puolueetonta tietoa. Tuo puolueeton tieto voi olla psykometrinen mittaus, se voi olla anonyymi palaute ja parhaimmillaan se on luotettavien ihmisten antama suora palaute. Luotettava ihminen ei ole se, joka kertoo mitä haluat kuulla, vaan se, joka uskaltaa olla sinulle rehellinen kaikissa tilanteissa.

Parasta tietoa siitä, miten muut sinut näkevät ja kokevat, saat yhdistelemällä luotettavaa psykometristä testausta ja henkilökohtaisia palautteita. Rehellisten palautteiden saamiseksi työympäristöstä, on sinun toimintasi oltava autenttista ja muita arvostavaa.

Itsetuntemukseen yksi apuväline on pieni reflektio, peilaus tapahtuneeseen. Kun päivittäin kirjoitat itsellesi muistiin jonkin tapahtuman joka olisi voinut mennä paremmin, kirjoitat mitä teit ja mitä näin jälkikäteen ajatelleen ajatellen olisi kannattanut tehdä, opit itsestäsi.

Mukavia pohdintahetkiä, toivottelee Kari I. Mattila, johtajuustaitojen kehittäjä