Tampereen kaupunki mahdollistaa työelämän ensiaskelia päiväkodissa
Tampereen kaupunki
Tampereen kaupunki mahdollistaa ensimmäisiä kesätyökokemuksia nuorille tarjoamalla heille kahden viikon kesätyöharjoittelupaikkoja.
Onni Palviainen ja Matias Mäkinen uskovat kesätyön Irjalan päiväkodissa antavan hyvät eväät työelämään. Onni Palviaisen, 19, ja Matias Mäkisen, 15, kesätöissä ei käy aika pitkäksi, kun päivät täyttyvät vilinästä ja vilskeestä. Tamperelaisnuoret on yhtä mieltä siitä, että kaikkein parasta työssä on lasten kanssa leikkiminen.
“Aamuisin voi lähteä hyvillä mielin töihin, kun tietää, että vastassa on hymysuita rivissä valmiina leikkimään. Ajan kanssa lapset ovat kiintyneet aika lailla ja heistä huomaa, että omasta läsnäolosta on iloa heille”, Palviainen hehkuttaa.
Palviainen työskentelee päiväkodissa jo toista kesää, mutta Mäkiselle kahden viikon rupeama on ihka ensimmäinen kosketus työelämään. Kumpikin kiittelee Tampereen kaupunkia siitä, että nuorille tarjotaan matalan kynnyksen mahdollisuuksia hankkia kokemusta ja saada jalkaa oven väliin. Päiväkotityö on myös omiaan opettamaan tärkeitä työelämätaitoja aina kärsivällisyydestä vastuunkantamiseen ja tiimitaidoista ryhmänhallintaan.
“Halusin ensisijaisesti juuri päiväkotiin kesätöihin, sillä olen hoitanut sukulaislapsia aiemmin ja tulen hyvin toimeen lasten kanssa. On ollut mielenkiintoista saada tavallista haastavampi ensimmäinen työkokemus”, Mäkinen tuumii.
Vuorovaikutusta ja kärsivällisyyttä
Pienten lasten kanssa toimiessa on erityisen tärkeää, että työntekijällä on selvät sävelet työnkuvastaan. Kaksikko kertoo, että heitä opastettiin ensimmäisinä päivinä huolellisesti päiväkotiarjen askareissa kuten syöttämisessä, pukemisessa ja leikittämisessä.
“Hoitajat ottivat todella hyvin vastaan ja olivat tukena alusta asti. Jos vaikka syötettiin lapsia, niin aina kerrottiin, mitä kannattaa ottaa huomioon”, Mäkinen kertoo ja saa komppausta työkaveriltaan: “Kaikissa ryhmissä oli läsnä hoitajia, joilta pystyi kysymään, jos jokin oli epäselvää. Itse olen kuitenkin oppinut parhaiten tekemällä, varsinkin kun ei ole vielä alan koulutusta”, Palviainen pohtii.
Lasten kanssa työskenteleminen on kaksikon mukaan oma taiteenlajinsa, joka vaatii ennen kaikkea heittäytyvää ja avointa persoonaa. Hektisessä ympäristössä tarvitaan lisäksi rautaista kärsivällisyyttä ja kykyä pysyä viilipyttynä.
“Pitää osata olla vuorovaikutuksessa ja kuunnella lapsia, mutta toisaalta täytyy osata viheltää peli poikki, jos lapset hölmöilevät”, Mäkinen summaa.
“Menee oma aikansa löytää oma rooli hoitajana, että milloin olla kiva ja milloin taas vähemmän kiva”, Palviainen kertoo.
Positiivisina roolimalleina lapsille
Mäkisen mukaan kuva työelämästä on ollut kahden viikon kokemuksen perusteella myönteinen. Lukion syksyllä aloittava nuorukainen kertoo oppineensa toimimaan aikataulujen mukaan ja tulemaan toimeen osana työyhteisöä.
“Pääsin mukaan päiväkodin rytmiin parin ensimmäisen päivän jälkeen. Aloin tottua siihen, miten asiat tehdään, eikä tarvinnut pahemmin tuijotella kelloa.”
“Uskon, että kokemuksesta on hyötyä tulevaisuudessa esimerkiksi asiakaspalveluhommissa, joissa vaaditaan sosiaalisuutta ja heittäytymistä”, Mäkinen pohtii.
Palviainen sai puolestaan ylioppilaslakin päähänsä kevään päätteeksi ja haki yhteishaussa teknilliseen yliopistoon arkkitehtuurin opintoihin. Tällä kertaa matka tyssäsi viimeiseen vaiheeseen, mutta ensi keväänä edessä on uusi yritys.
Palviainen uskoo erottautuvansa teknillisellä alalla päiväkotikokemuksensa ansiosta. Harva tulevaisuuden työnantaja katsoo pahalla, jos hakija on yhteistyökykyinen tyyppi, joka osaa luoda ryhmähenkeä ja ratkaista ongelmia.
“Päiväkotityöstä kiinnostuneille haluan sanoa, että rohkeasti mukaan vain, varsinkin jos on sosiaalinen henkilö. Tämä on myös erittäin tärkeä ala ja ammatti, kun miettii, että saa vaikuttaa lapsen kehitykseen”, Palviainen kannustaa.
“Muistan omilta päiväkotiajoilta henkilöitä, joita katsoin ylöspäin ja joista tuli minulle roolimalleja. On aika hienoa ajatella, että nyt saan olla itse samassa asemassa.” Lue lisää Tampereen kaupungista työnantajana.