Työhyvinvointi

Tabuja rikkomassa

23.5.2019 klo 9:25

Puhumattomuus on suomalaisen työelämän suurin ongelma. Taru Tammikallio tahtoo saada tähän muutoksen.  

− Asioista vaietaan, koska ei haluta olla hankalia ja vaikeuttaa omaa uraa, napauttaa Tabu-podcastia luotsaava Taru Tammikallio, 28.

Muun muassa toimittajana, konseptisuunnittelijana ja media-alan yrittäjänä työskentelevä Tammikallio aloitti työelämäaiheisen podcast-sarjansa Suplassa marraskuussa 2018. Tähän mennessä jaksoja on ilmestynyt kuusitoista.

− Työ on suuri osa ihmisen elämää ja se tarjoaa paljon mielenkiintoisia aiheita, aina huijarisyndroomasta työpaikkakiusaamiseen, kateuteen ja saikuttamiseen, Tammikallio toteaa ja jatkaa:

− Uskon, että jos asioista puhuttaisiin avoimemmin, työelämä olisi tasa-arvoisempaa ja myös hyvinvointi lisääntyisi.

Tammikalliolla on vaikeista tilanteista myös omaa kokemusta.

− Esimerkiksi eräässä kesätyöpaikassa minulle maksettiin harjoittelijan palkkaa, vaikka olin valmistunut ja tein itsenäisesti samoja töitä kuin kollegani, kertoo Tammikallio.

Hän mietti pitkään uskaltaisiko viedä asiaa eteenpäin.  Tammikallio pelkäsi – hyvin tyypillisesti – että työt loppuisivat siihen.

− Lopulta rohkaistuin ja kaikki menikin hyvin. Keskustelimme asiasta, palkkaani korjattiin ylöspäin ja sain määräaikaisuuden päätteeksi hyvät palautteet tulevaa varten.

Mediaseksikäs työelämä

Tabun vieraana on käynyt työelämävaikuttajia ja persoonia laidasta laitaan aina psykologista oikeusoppineeseen ja bloggaajaan. Erityisen suuren vaikutuksen Tammikallioon Vaikuttajamedian perustaja Eveliina Ylösen kanssa käyty keskustelu, joka käsitteli työuupumusta.

− Mielenterveysongelmista ja uupumuksesta on vaikea puhua. Apua ei uskalleta hakea tai sitä pitkitetään, koska pelätään − leimautumista työpaikalla, Tammikallio sanoo.

− Eveliina kertoi omasta kokemuksestaan hyvin konkreettisesti. Ymmärsin, miten rankkoja asioita työssään uupunut ihminen käy läpi.

Yksi lääke uupumiseen voisi Tammikallio mielestä olla lyhennetty työviikko.

− Kokemukset maailmalta kertovat, että se paitsi lisää tehokkuutta ja sitoutuneisuutta työhön, myös parantaa hyvinvointia ja motivaatiota, Tammikallio innostuu kertomaan.

− Lyhennetty työviikko on aiheena tosi mielenkiintoinen. Siitäkin on itse asiassa tulossa Tabuun jakso, jonka vieraana on Li Andersson.

Lyhennetty työviikko ei taida Tammikallion itsensä kohdalla tulla kyseeseen. Podcastin lisäksi hänellä on vireillä myös muita projekteja aina kirjoittamisesta uusien sisältökonseptien kehittelyyn ja muuhun esiintymiseen.

− Työelämäaiheinen talk show kiinnostaisi, ja haluaisin myös ehtiä kirjoittamaan kirjan työelämän teemoista.

Kysymykseen tulevaisuuden tavoitteista Tammikallio vastaa kujeilevasti.

− Olisi hauskaa, jos onnistuisin luomaan työelämästä ja työhyvinvoinnista yhtä mediaseksikkään aiheen kuin rahasta tai seksistä.

Oikotie Työpaikkojen Matti Laakso vieraili Tabussa puhumassa hakijakokemuksen merkityksestä. Kuuntele jakso täällä!

Taru Tammikallio LinkedInissä ja Instagramissa.

Teksti: Elli Collan, kuva: Nelli Kivinen