Suutarin lapsen kengät: rekrybloggaajan toimivimmat työnhakutärpit
Olen kirjoittanut Työkyöpeli-blogiin työnhausta ja rekrytoinnista viikottain kohta 5 vuotta, ja jakanut lukuisia vinkkejä työnhakuun liittyen, mutta mitkä näistä tärpeistä ovat niitä timanttisimpia, jotka ovat toimineet parhaiten myös omassa työnhaussani?
On siis aika listata ne itselläni parhaiten toimineet asiat työnhaussa eli neljän suora, johon itse panostan kun haen uutta työtä ja jotka vuosien saatossa ovat auttaneet sekä saamaan töitä että keränneet kiitosta rekrytoijilta.
1. Ensivaikutelmien luomisen kunkku: videohakemus
Joka kerta kun olen nähnyt sen vaivan, että olen tehnyt vapaaehtoisesti videohakemuksen avoimeen työpaikkaan, olen saanut kutsun haastatteluun. Voin siis kokemuksesta sanoa, että ensivaikutelman luominen videomuodossa kannattaa. Eikä tässä tarvita erityistaitoja editoinnista tai kuvaamisesta, tärkeintä on miettiä mitä haluaa korostaa eli pääviestiä ja pitää video tiiviinä. Ilmaiseditointityökaluilla videon saa fiksuun muotoon kuka vain ja piilotettuna linkkinä esim. YouTubessa video on helppo liittää hakemukseen.
2. Hakemuksen personointi - aina!
Personoin AINA sekä CV:n että hakemuksen työpaikkakihtaisesti. Näin osoitan motivaatiotani ja pystyn kertomaan, miksi se ja se osaamiseni sopisi juuri kyseiseen tehtävään ja mitä annettavaa minulla on juuri tälle organisaatiolle. Bulkkina listattu työkokemus ei tätä paljasta.
3. Selkeä ja visuaalinen CV
Suosittelen käyttämään muutaman euron hyvän CV- ja hakemuspohjan hankkimiseen: netistä löytyy paljon hyviä maksullisia pohjia, joilla epävisuaalinenkin hakija saa hakemuksensa erottumaan perus Word-dokumenttien seasta. Esimerkiksi Etsystä löytyy paljon hyviä vaihtoehtoja, joilla CV:n saa hetkessä visuaalisesti selkeäksi ja edukseen erottuvaksi.
4. Älä oleta mitään
Omassakin CV:ssä on läjä linkkejä työnäytteisiin, kirjoituksiin ja some-profiileihin, mutta en koskaan oleta, että rekrytoijalla etenkään valintaprosessin alussa olisi aikaa klikkailla jokaista - saati edes yhtä niistä - vaan kerron aina kaikki mielestäni selkeästi tärkeät tiedot linkkien takaa itse hakemuksessa. Myöhemmin hakuprosessissa näihin ehkä palataan, mutta muussa tapauksessa periaatteeni on, että kaiken tärkeän tiedon pitää aueta rekrytoijalle hakemuksesta yhdellä vilkaisulla. Linkit ovat sitten ikään kuin lähdeluettelo, johon voi halutessaan palata.
Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina