Työelämä

Suomalaiset äänestivät Työelämän vastuullisuusteko 2023 -palkinnon Scandicille

Scandic Hotels Oy

Vastuullinen työpaikka

Hotelliketju Scandic Hotels on voittanut vuoden 2023 Työelämän vastuullisuusteko -palkinnon. Voittajan äänestivät 10 loppukilpailijan joukosta suomalaiset äänestäjät. Äänestäjiä oli 1784. Alkujaan ehdokkaina palkinnon saajaksi oli yli 40 yritystä. Voittanut vastuullisuusteko on Scandicin energiatiimit. Voitokas konsepti on laaja, palkitseva, osallistava ja kiinni sekä ekologisessa että sosiaalisessa vastuullisuudessa. Se sai 20 prosenttia äänistä. Hopeaa pokkasi työeläkeyhtiö Ilmarinen ja pronssia henkilöstöpalveluyhtiö Worker.

Voittanut vastuullisuusteko on Scandicin energiatiimit. Hotelliketjun jokaisessa hotellissa toimii energiatiimi, johon voi osallistua työntekijöistä kuka vain – joskaan eivät ensisijaisesti esihenkilöt. Tiimiläiset haluavat oman työnsä ohella suunnitella ja toteuttaa energiatekoja. Nämä ovat aktiviteetteja, joissa on esillä asiakkaisiin, työyhteisöön ja yhteiskuntavastuuseen liittyviä teemoja, kuten hävikin hallinta tai henkilöstön hyvinvointi.Scandicin palkitsemisohje tukee rahapalkinnolla energiatiimien kassaa, mikäli tiimi menestyy eri vastuullisen liiketoiminnan osa-alueissa ja tavoitteissa, kuten esimerkiksi hävikin hallinnassa ja henkilöstön hyvinvoinnissa. 

– Ehdokkaita Työelämän vastuullisuusteko -palkinnon saajaksi voi ehdottaa vapaasti kuka tahansa. Ehdotuksista kilpailun raati valitsi 10 tekoa kansalaisäänestykseen, joka ratkaisee sijoitukset. Scandicin voitokas energiatiimit-konsepti on laaja, palkitseva, osallistava ja kiinni sekä ekologisessa että sosiaalisessa vastuullisuudessa. Se sai 20 prosenttia äänistä, Oikotie Työpaikkojen johtaja Päivi Salminen-Kultanen kertoo.

Scandic Carolina Mansikkala Niko Jekkonen

Palkintoa oli vastaanottamassa Scandicin henkilöstöpäällikkö Carolina Mansikkala.

Positiivista virettä energiatiimeistä

Scandic Hotels panostaa merkittävästi terveyden ja hyvinvoinnin (Health & Wellbeing) teemaan osana vastuullisen liiketoiminnan strategiaa ja yhteisöllisyyttä. 

– Haluamme tarjota merkityksellistä työtä, jossa saa kehittyä. Scandicilla tähän voi itse vaikuttaa. Halutessaan voi olla mukana hotelliemme energiatiimien toiminnassa, jossa pääsee vaikuttamaan suoraan tiimiläisten hyvinvointiin, vieraidemme kokemukseen sekä yhteiskunnalliseen vastuuseen, kertoo henkilöstöpäällikkö Carolina Mansikkala.

– Energiatiimimme koostuvat vapaaehtoisista kaikilta hotelliemme osastoilta. Tiimiläiset kokoontuvat säännöllisesti suunnittelemaan erilaisia virkistystapahtumia koko hotellin henkilöstölle, tempauksia vieraillemme sekä yhteiskunnallisia tekoja, Mansikkala jatkaa.

Toiseksi kilpailussa arvostettiin työeläkeyhtiö Ilmarisen kesäaikaan työntekijöilleen järjestämä lapsiparkki. Apu on tarkoitettu vanhemmille sille ajalle, jolloin lapset ovat kesälomalla, mutta vanhemmat eivät. Pronssille ylsi henkilöstöpalveluyhtiö Worker ja erityisesti sen Kankaanpään toimipiste. Workerin menestyksen takana on toimipisteen esihenkilö Petri Syrjätie. Hän on tehnyt merkityksellistä työtä ukrainalaisten työllistymisessä ja keksinyt ratkaisuja integroitumisen edistämiseksi.

10 prosenttia enemmän työhakemuksia

59 prosenttia suomalaisista näkee organisaation vastuullisuuden tärkeäksi työpaikan valintakriteeriksi. Asia selviää Oikotien teettämästä Vastuullinen työnantaja 2022 -tutkimuksesta. Oikotie tukee vastuullisuuden ilmenemistä jo rekrytoinnissa ylläpitämällä Vastuullinen työpaikka -yhteisöä, johon organisaatiot voivat liittyä täyttämällä vastuullisuusperiaatteet.

– Vastuullisuuden korostamisen merkityksen näkee rekrytoinnissa konkreettisesti, sillä Vastuullinen työpaikka -organisaatiot keräävät työhakemuksia 10 prosenttia enemmän kuin muut työnantajat. Kesätyöpaikkojen osalta tuo eroavaisuus on peräti 37 prosenttia. Siinä varmastikin näkyy se, että vastuullisuus on erityisen tärkeää nuorille, Salminen-Kultanen sanoo.

Työelämän vastuullisuusperiaatteet ovat työnhakijan kunnioittaminen, kunnollinen perehdyttäminen, esihenkilötyö työntekijöiden eteen, merkityksellinen työ ja mahdollisuus kehittyä, välitön puuttuminen syrjivään kohteluun, työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtiminen sekä kohtuullinen palkkaus.