Työnhaku

Saitko potkut?

Yhä useampi suomalainen hakee nyt töitä työttömänä työnhakijana. Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli kesäkuussa 280 000.

Työttömänä työnhakijana esiintyminen ei ole mitenkään negatiivinen asia. Työnantajaa ei loppujen lopuksi kiinnosta, onko työnhakija työtön, vaan se, mitä hakija osaa. On hyvä muistaa, että työnhakutilanteessa myydään omaa osaamista. Työttömyyttä ei missään tapauksessa kannata alleviivata työhakemuksessa tai cv:ssä. Työttömyys kannattaakin kääntää aktiivisuudeksi passiivisuuden ja voivottelun sijaan.

Kerro osaamisestasi

Vaikka olisit työtön eikä sinulla olisi työkokemukseen liittyvää kerrottavaa hakemuksessa. Työhakemuksessa kannattaa ilman muuta kertoa sellaisesta tekemisestä, joka on vaatinut vaivannäköä, oppimista ja toisten ihmisten kohtaamista. Vaikka se ei olisikaan työtä. Merkityksellistä osaamista voi kertyä harrastusten ja sosiaalisten kontaktien kautta. Myös vapaaehtoistyö ja järjestö- sekä luottamustoimet kannattaa mainita. Ansioluettelossa ei siis kannata korostaa aukkoja, jolloin on ollut pois töistä, vaan kertoa mitä kaikkea merkityksellistä on työttömyysaikanaan tehnyt.

Älä selittele työttömyyttä

Työttömyyttä ei tarvitse eikä kannata selitellä työhaastattelussa. Sen sijaan jos työttömyydestä kysytään, kannattaa olla avoin. Jos työnhakija on irtisanottu edellisestä työpaikasta, työnantajaa saattaa kiinnostaa potkujen syy.

Työnantajaa usein kiinnostaa, johtuuko irtisanominen siitä, että henkilöllä on ongelmia alkoholin, mielenterveyden tai elämänhallinnan kanssa. Jos irtisanomisen syynä on  tuotannolliset ja taloudelliset syyt tai muut organisaatiomuutokset, tämä kannattaa tuoda hyvin selvästi esiin. Tärkeintä on, että työnantaja saa potkuista huolimatta hyvän ja motivoituneen kuvan hakijasta.

Eroon häpeästä

Suomessa on voimakkaasti työtä korostava kulttuuri, jonka vuoksi työ on valtavan iso osa ihmisten identiteettiä. Potkujen saaminen tai ylipäätänsä työttömyys hävettävät tai aiheuttavat epäonnistumisen tunteen. Negatiivista tuntemuksista kannattaa pyrkiä eroon jakamalla kokemuksia vertaistuen avulla.

Kannattaa myös kartoittaa omia vahvuuksia joko ammattilaisen tai ystävän kanssa. Omat vahvuudet tunnistamalla saa itseluottamusta työnhakuun ja löytää kenties uusia ura- ja koulutusmahdollisuuksia.

Lähde: Taloussanomat