Palkka

Presidentin palkkio – paljonko presidentti tienaa?

Suomi on saamassa uuden presidentin. Katso tästä, paljonko seuraava presidenttimme tulee tienaamaan. Entä mikä teki Sauli Niinistön palkkiosta aivan erityisen?

Presidentin toimi on vaativa, mutta on yksi asia, josta presidentin ei tarvitse murehtia. Koska palkkiosta säädetään laissa, ei presidentti joudu pestiin hakiessaan liittämään hakemukseensa palkkatoivetta.

Presidentin palkkio pysyy samana koko presidentin kauden ajan, ellei eduskunta toisin säädä. Näin ollen presidentti ei käy kautensa aikana palkkaneuvottelujakaan.

Koska presidentin palkkio on julkista tietoa, hänen ei tarvitse miettiä, paljastuuko hänen palkkiotasonsa muille, tai mitä kollegat hänen liksastaan ajattelevat.

Paljonko presidentti tienaa?

Presidentillä ei ole työaikaa eikä vuosilomaa, joten hänen on oltava käytettävissä aina kun toimen hoitaminen sitä vaatii. Tällä hetkellä presidentin palkkio on 160 000 euroa vuodessa. 

Varsinaisen palkkion lisäksi presidentille kustannetaan valtion varoilla henkilökuntaa sekä asunto sisustuksineen, valaistuksineen, lämmityksineen ja kunnossapitoineen. Jos olet utelias näkemään, miten presidentti asuu, tutustu nykyisiin virka-asuntoihin Presidentinlinnaan, Mäntyniemeen ja Kultarantaan sekä aiemmin presidenttien kotina toimineeseen Tamminiemeen, joka jäi Kekkosen käyttöön tämän sairastuttua ja joka toimii nykyään museona.

Paljonko presidentti saa eläkettä?

Kuten presidentin vuotuisesta palkkiosta myös presidentin eläkkeestä säädetään laissa. Tällä hetkellä presidentin eläke on 60 prosenttia vuotuisesta palkkiosta. Täyden eläkkeen saa, jos toimii presidenttinä vähintään kuusi vuotta eli yhden kokonaisen kauden.

Eläkkeen lisäksi valtio voi kustantaa eläköityneelle presidentille asunnon, työtilat ja erilaisia palveluja.

Miten presidenttiä verotetaan?

Niin presidentin palkkio, asuntoetu, eläke kuin leskeksi jääneelle puolisolle maksettava perhe-eläkekin ovat verovapaita. Sen sijaan muista mahdollisista tuloista presidenttiä verotetaan normaalisti.

Paljonko presidentin puoliso tienaa?

Saatat pohtia, paljonko presidentin puoliso tienaa – puolisohan edustaa meillä ja maailmalla presidentin rinnalla. Suomessa presidentin puolisolle ei makseta asemaan perustuvaa palkkiota tai korvausta.

Presidentin puolisolle ei makseta myöskään eläkettä. Jos puoliso kuitenkin jää leskeksi, hänellä on oikeus nostaa perhe-eläkettä. Presidentin puolison perhe-eläkkeen suuruus on 50 prosenttia presidentin eläkkeestä.

Presidentti Sauli Niinistö teki poikkeuksen

Keväällä 2013 presidentti Sauli Niinistö nousi otsikoihin palkkionsa vuoksi. Niinistö oli valittu toimeensa vuonna 2012 ja oli tyytymätön palkkioonsa. Eduskunta oli aiemmin säätänyt palkkioon korotuksen, jonka myötä presidentin palkkio olisi noussut 160 000 euroon, mutta Niinistö pyysi, että presidentin palkkio laskettaisiin 126 000 euroon, eli vuoden 2006 tasolle.

Palkkion laskeminen oli Niinistön henkilökohtainen omaa palkkiotaan koskeva toive, joten keväällä 2024 valittava presidentti tulee nauttimaan Niinistöä korkeammasta 160 000 euron vuosipalkkiosta. Korkeampi palkkio sai kannatusta myös puolueilta taannoisessa Helsingin Sanomien kyselyssä. Kyselyssä palkkion laskemista kannatti vain vasemmistoliitto. Kristillisdemokraatit ei ottanut kantaa kysymykseen, mutta kaikki muut puolueet pitivät 160 000 euron palkkiota sopivana.

Vaikka presidentin ei siis tarvitse esittää palkkatoivetta eikä käydä palkkaneuvotteluja, hän voi halutessaan toivoa palkkionsa alentamista. Jääkin nähtäväksi, mitä seuraava presidentti palkkiostaan päättää.

Miten presidentin palkka vertautuu muiden tehtävien palkkoihin? Katso Oikotien palkkavertailusta