Työhyvinvointi

Pikkujoulut – miten niitä vietetään?

22.11.2017 klo 7:00

Pikkujouluaika on kuumimmillaan. Miten teidän työpaikalla vietetään pikkujouluja vai vietetäänkö niitä?

Pikkujoululla on juuret adventin vietossa. Adventista alkoi joulun odotus ja paasto, joka päättyi jouluun. 1800-luvulla adventtiakin kutsuttiin välillä pikkujouluksi.

Varsinainen pikkujoulun vietto vakiintui Helsingissä ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Aluksi oli koulujen kuusijuhlia, jotka sitten laajenivat työpaikoille ja kaveriporukoihin pikkujouluiksi.

Adventin aikaan vietettiin myös ylioppilaskuntien syyskauden viimeisiä iltamia, joista muotoutui ajan kuluessa pikkujoulu. Opiskelijoiden suosimia pikkujouluja alettiin viettää 1930-luvulla myös työ- ja muissa yhteisöissä. Ennen toista maailmansotaa pikkujoulusta käytettiin usein myös nimitystä puurojuhla.

Kotien pikkujoulut juontavat juurensa tavasta, jonka mukaan Tuomaan päivänä eli 21.12. sai maistella itse pantua olutta. Ruotsissa Tuomaan päivän iltaa kutsuttiin yleisesti pikkujouluksi. Ajan kuluessa perinne muuttui Lucia-juhlaksi, joka muistuttaa edelleen suomalaista pikkujoulua.

Pikkujouluja on monenlaisia

Pikkujoulusta käytetään usein monikollista muotoa pikkujoulut. Sitä voi juhlistaa monin tavoin. Pikkujoulut ovat jouluteemalliset juhlat, joissa on perinteisesti tarjolla jouluista syötävää ja juotavaa. Tunnelma on rento ja vapaamuotoinen. Perinteisesti pikkujouluissa on tarjottu ensimmäisen kerran riisipuuroa ja glögiä.

Yritysten ja yhteisöjen järjestämät pikkujoulut ovat yleensä olleet alkoholinkäytön siivittämiä. Pikkujouluissa voi helposti mennä alkoholin kanssa överiksi, joten riskinä voi olla tarpeeton sekoilu.

Nykyään juhlinta on vähitellen muuttunut rauhallisempaan suuntaan – ja pikkujouluja voikin viettää erilaisten aktiviteettien parissa, kuten keilaten, ruokaillen, teatterissa, konsertissa jne. Parhaimmillaan pikkujoulut ovat osa työyhteisön yhteenkuuluvuutta ja tiimihenkeä. Ne tuovat ilon pilkahduksen vuoden pimeimpään aikaan.

Millaisia pikkujouluja teillä vietetään? Entä millaisista pikkujouluista sinä pidät?